Χατζησωκράτης: Για το Υπουργικό Συμβούλιο, την κυβερνητική στήριξη σε Καμμένο, τους ευρωπαίους σοσιαλιστές, τον Αλ. Τσίπρα και το συνέδριο της ΔΗΣΥ

Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος της Εκτ. Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης , μιλώντας στον ραδ/θμό  ΒΗΜΑ τόνισε:

Μια φωτό 1000 λέξεις

Η φωτό από την χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι ιδιαιτέρως χαρακτηριστική! Ο κ. Τσακαλώτος εμφανίζεται ως ο μοναδικός υπουργός , που δεν συμμερίζεται την χαριέσσα ατμόσφαιρα. Γιατί, πέρα από την κυβερνητική επικοινωνιακή διαχείριση,   φαίνεται ότι είναι και ο μοναδικός που γνωρίζει πως το μόνο θετικό που προσφέρει το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, είναι  ακριβώς ότι έκλεισε και έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Αυτά που θα συνέβαιναν αν η αξιολόγηση δεν έκλεινε!

Ο Υπουργός Οικονομικών ξέρει πως η κυβέρνηση εισέπραξε τα τρία ΟΧΙ:

-Δεν πήρε τη διευθέτηση του χρέους, όπως ζητούσε, ψηφίζοντας πανηγυρικά τα νέα μέτρα των 4,5δις ευρώ

-Δεν διασφάλισε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με νέο δάνειο, παρά μόνο την διαδικασία της «καταρχήν έγκρισης», που το ΔΝΤ χρησιμοποιούσε για τις περιπτώσεις τριτοκοσμικών χωρών τη δεκαετία του ΄90

-Δεν άνοιξε η διαδικασία για την ποσοτική χαλάρωση, το περίφημο QE.

«Πασπαρτού ή Τιραμόλας» ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης;

Η χθεσινή τοποθέτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, που ήλθε υπερασπιστής και αρωγός στον κ. Καμμένο και διερωτήθηκε στη Βουλή αν «είναι κακό που ένας υπουργός πίεσε ισοβίτη κρατούμενο για να πει την αλήθεια», είναι αδιανόητη! Τελικά σε αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία κανονική λειτουργία; Ο Υπουργός Εθν. Άμυνας πως παρεμβαίνει  και τι είναι; Πασπαρτού ή Τιραμόλας;

Αλ. Τσίπρας, Δρ Τζέκιλ στο εξωτερικό , Μίστερ Χάιντ  στο εσωτερικό

Δεν είμαστε ευτυχείς με τον τρόπο που οι σύντροφοι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στο PES αντιμετωπίζουν τον Αλ. Τσίπρα.

Κατανοούμε ότι τα σοσιαλιστικά κόμματα στην Ευρώπη, βρίσκονται σε πολύ μεγάλη υποχώρηση και ότι θέλουν να έχουν στους κόλπους τους, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πρωθυπουργούς εν ενεργεία και κυβερνητικά κόμματα.

Παρά τις προσπάθειές μας, δεν έχουμε καταφέρει ως σήμερα να τους κάνουμε να αντιληφθούν ότι αυτά που τους λέει απέχουν παρασάγγας από αυτά που λέει και κυρίως πράττει εδώ.

Στους ευρωπαίους αυτή η διπλή πραγματικότητα,   ο Δρ Τζέκιλ στο εξωτερικό και ο Μίστερ Χάιντ  στο εσωτερικό, επειδή πρόκειται για το πεδίο των ασκούμενων πολιτικών φαίνεται αδιανόητη! Γι αυτό και δύσκολα μας πιστεύουν.

Η προσπάθειά μας αυτή, και η επικεφαλής της ΔΗΣΥ επιμένει ιδιαιτέρως, είναι απολύτως αναγκαίο να επιτύχει.  Η αποδοχή, ή έστω η ανοχή, του PES στον Αλ. Τσίπρα καθιστά πολύ πιο δύσκολη τη δική μας αντιπαράθεση για τις επώδυνες για τον τόπο και τους πολίτες πολιτικές που εφαρμόζει. Δίνει τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που συγκυβερνά με το εθνικολαϊκιστικό κόμμα, και «σφίγγει τη θηλιά στον λαιμό των Ελλήνων»  να μας εγκαλεί.

Το συνέδριο  της ΔΗΣΥ, ανοικτό και η αφετηρία για τον οδικό χάρτη προς το ενιαίο κόμμα

Στις 30 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου το Συνέδριο της ΔΗΣΥ θα αποτελέσει το πρώτο ουσιαστικό βήμα για το ενιαίο κόμμα της κεντροαριστεράς στη χώρα.

Η αναγκαιότητα για τη οργανική συγκρότηση του χώρου αναβλύζει από κάθε κύτταρο , όλων όσων, στον χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ νιώθουν κεντροαριστεροί και προοδευτικοί πολίτες, Είτε κόμματα, όπως ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, είτε σχήματα, όπως η  ΩΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ, είτε μη ενταγμένοι.

Προγραμματική βάση υπάρχει. Η εκλογή αρχηγού από τη βάση είναι δρομολογημένη. Η έκκληση λοιπόν σε όλες τις δυνάμεις, φορείς προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου είναι εντελώς ξεκάθαρη. Μπορούν να συμμετέχουν στις διαδικασίες προς το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα, όπου οι οριστικές ρυθμίσεις του οδικού χάρτη και η ακριβής χρονική σειρά των βημάτων θα καθοριστούν με τη συνεργασία όλων που θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν. Κανένα κράτημα ή «άλλοθι» μη συμμετοχής δεν θα είναι πλέον ισχυρό