«Επί πέντε χρόνια οι πολίτες ζουν μέσα στην ανασφάλεια» – ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Καλεσμένος στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Σπυρόπουλος.

Ανοίγοντας την τοποθέτησή του, ο γραμματέας της Κ.Π.Ε του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε στην υπόθεση που έχει συγκλονίσει τη χώρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα. «Είναι εξοργιστικό να ακούμε ότι μία κοπέλα πήγε στο αστυνομικό τμήμα να ζητήσει βοήθεια και έξι άνθρωποι να μην έπραξαν τ’ αυτονόητα. Λέει η κυβέρνηση ότι το συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα δεν ήταν ένα από εκείνα που έχουν λάβει εκπαίδευση ώστε να διαχειρίζονται περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Το ερώτημα είναι, για ποιο λόγο δεν κάλεσαν τότε κάποιο τμήμα που είχε λάβει αυτή την εκπαίδευση ώστε να συνδράμει στην υπόθεση; Ή γιατί δεν μετέφεραν την κοπέλα οι ίδιοι σε κατάλληλα καταρτισμένο τμήμα ώστε να λάβει τη βοήθεια που ζήτησε και να μεταφερθεί ενδεχομένως σε μία δομή φιλοξενίας; Να γίνουν δηλαδή όλα εκείνα που υποτίθεται ότι είχαν γραφτεί σε πρωτόκολλα, ότι υπήρχε η δέουσα εκπαίδευση και θα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί παντού;»

«Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Υπάρχει γενικευμένη διάλυση όσον αφορά στην ασφάλεια των πολιτών. Υπάρχει δομικό πρόβλημα τα τελευταία χρόνια στην Ελληνική Αστυνομία και είναι προφανείς οι πολιτικές ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας σε έναν από τους βασικούς στόχους του κ. Μητσοτάκη, όπως τον είχε θέσει πριν τις εθνικές εκλογές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπυρόπουλος και εξήγησε πως «δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε μιλήσει τόσο για την εκπαίδευση όσο και για τον εξοπλισμό της ΕΛ.ΑΣ. Θέλει μήπως η κυβέρνηση και ο κ. Χρυσοχοΐδης να μας πουν πόσους ειδικούς φρουρούς χωρίς εκπαίδευση έχει προσλάβει η Ελληνική Αστυνομία τα τελευταία χρόνια; Παλιότερα έκλειναν οι σχολές λόγω της κρίσης, τώρα γιατί κλείνουμε τις σχολές που εκπαιδεύουν τους αστυνομικούς και παίρνουμε ρουσφετολογικά ειδικούς φρουρούς χωρίς κανένα κριτήριο;»

Ενώ ο γραμματέας της Κ.Π.Ε του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπενθύμισε πως «το 2019, μόλις ανέλαβε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Χρυσοχοΐδης πήρε 1.800 ειδικούς φρουρούς, οι οποίοι πέρασαν εκπαίδευση ενός μόλις μήνα. Από αυτούς του ειδικούς φρουρούς βλέπουμε πολλά περιστατικά κατά τα οποία δεν έκαναν καλά την δουλεία τους μέχρι και σήμερα. Ενώ να θυμηθούμε τους 1.000 αστυνομικούς που προσέλαβαν ως πανεπιστημιακή αστυνομία και εν τέλη δεν έκαναν τίποτα. Οι ίδιοι σήμερα βρίσκονται σε τμήματα και δεν γνωρίζει κανείς τι είδους εκπαίδευση έχουν λάβει».

Τέλος, ο κ. Σπυρόπουλος σημείωσε πως «η πραγματικότητα είναι ότι εδώ και πέντε χρόνια, παρά τα όσα υποσχέθηκε για να αναλάβει την διακυβέρνηση του τόπου ο κ. Μητσοτάκης, οι πολίτες συνεχίζουν να ζουν μέσα στην ανασφάλεια. Είτε μιλήσει κανείς για τους Κροάτες χούλιγκαν, οι οποίοι διέσχισαν ολόκληρη τη χώρα και δολοφόνησαν έναν οπαδό έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, είτε για την δολοφονία του αστυνομικού σε επεισόδια έξω από γήπεδο ποδοσφαίρου, είτε για την ασφάλεια του κάθε πολίτη σε καθημερινή βάση, είναι έκδηλο ότι υπάρχει διάλυση και θεσμικό πρόβλημα. Η διάλυση αυτή δεν είναι θέμα προσώπων μόνο, έχουν αλλάξει άλλωστε πέντε υπουργούς μέχρι σήμερα» και έθεσε έναν προβληματισμό που αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με το μέλλον των περιστατικών έμφυλης βίας.

«Αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί είναι πως με αυτό το περιστατικό πολλές γυναίκες θα ξανασκεφτούν αν θα απευθυνθούν στην ΕΛ.ΑΣ.. Το ζήτημα εν προκειμένω είναι ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη, μιλάμε ήδη για πέντε γυναικοκτονίες μέσα στον πρώτο τρίμηνο του 2024, μιλάμε για γυναίκες που ζητάν βοήθεια και δεν τις προστατεύει κανένας. Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο, ως κράτος, δομών και υπηρεσιών, οι οποίες θα σταθούν δίπλα στον πολίτη όποτε υπάρχει ανάγκη» κατέληξε.


Πηγή

Leave a Reply