«Οι επικοινωνιακές κορώνες της Κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό δεν βελτιώνουν τη ζωή των εργαζομένων»

Δήλωση Γιώργου Μουλκιώτη, Βουλευτή και υπεύθυνου Κ.Τ.Ε.  Εργασίας για την πρόταση του ύψους του κατώτατου μισθού

Κατέθεσε σήμερα η αρμόδια Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης την εισήγησή της στο Υπουργικό Συμβούλιο για τον νέο κατώτατο μισθό που θα ισχύσει από 1.4.2024 και αφορά περίπου 550.000 εργαζόμενους που αμείβονται με αυτόν, ενώ επηρεάζει και το ύψος του επιδόματος ανεργίας, των επιδομάτων σε 300.000 εποχικά εργαζόμενους, την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας και άλλες παροχές.

Πριν από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου – και την αναμενόμενη επικοινωνιακή καταιγίδα «αποθέωσης» της Κυβέρνησης από τους ελεγχόμενους μηχανισμούς της– υπενθυμίζουμε μερικά από τα αποτελέσματα της  5ετούς διακυβέρνησής της:

·       Στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., ο κατώτατος μισθός δεν καθορίζεται «άνωθεν» αλλά από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, μετά από διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, ενώ ταυτόχρονα η Ελλάδα είναι ουραγός της ΕΕ στο ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

·       Στη χώρα μας η ψαλίδα ανάμεσα στους μισθούς και τα κέρδη συνεχώς διευρύνεται, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Το μερίδιο των μισθών στην Ελλάδα είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ, ενώ το μερίδιο των κερδών μεγεθύνεται συστηματικά, φτάνοντας να είναι το τρίτο υψηλότερο ανάμεσα στα κράτη μέλη.

·       Οι συσσωρευμένες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων την τελευταία διετία ανέρχονται στο 31% και οι Έλληνες έχουν τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

·       Το 2022 η χώρα μας εμφάνιζε το 5ο υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων σε κίνδυνο φτώχειας μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

·       Το 56% των πολιτών αναγκάζεται να κάνει χρήση των (όποιων) αποταμιεύσεών προκειμένου να πληρώσει καθημερινά έξοδα και λογαριασμούς.

·       Η Ελλάδα είναι ουραγός στις ποιοτικές θέσεις εργασίας, ενώ καταγράφεται 1 νεκρός ανά 2 μέρες από εργατικά ατυχήματα.

·       Το κόστος στέγασης στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε. (34,2% του διαθέσιμου εισοδήματος έναντι μ.ό. στην Ε.Ε. 18,9%), ενώ η σωρευτική αύξηση των ενοικίων για το χρονικό διάστημα 2018-2022 φτάνει το 42,1%.

·       Έχουμε τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας πανευρωπαϊκά, με άλλα λόγια οι Έλληνες πληρώνουν από την τσέπη τους την διαρκή υποβάθμιση του Ε.Σ.Υ. και του κοινωνικού κράτους από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να ελπίζουν από την πολιτικά, ηθικά και θεσμικά χρεοκοπημένη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μια κυβέρνηση – τροχονόμο συμφερόντων και διευθετήσεων υπέρ ολίγων και ισχυρών.

Χρειάζεται ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, με κεντρικό στόχο τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, την ουσιαστική στήριξη του ΕΣΥ, ένα κράτος που θα παρεμβαίνει στην αγορά με ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, ένα κράτος που θα αντιμετωπίζει την αισχροκέρδεια και θα προστατεύει ουσιαστικά το εισόδημα των εργαζομένων και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το εγγυάται.


Πηγή

Leave a Reply