Ανακοίνωση του Τομέα Επιστημόνων για τη μη μισθολογική εξέλιξη των έμμισθων δικηγόρων του Δημοσίου

H κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας  ούσα ασυνεπής προς  τις προεκλογικές τις δεσμεύσεις, δεν συμπεριέλαβε  στο νομοσχέδιο για το μισθολόγιο των υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου,  διάταξη σχετικά με τη μισθολογική  εξέλιξη των εμμίσθων δικηγόρων του Δημοσίου, σε αντίθεση με όσα είχε δεσμευτεί προεκλογικά στην Ένωση Έμμισθων Δικηγόρων και σε συνδικαλιστικούς φορείς.

Είναι ανεπίτρεπτο να μην υπάρχει καμία μισθολογική εξέλιξη στους έμμισθους δικηγόρους του δημόσιου τομέα, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους που υπηρετούν σε αυτόν. Οι έμμισθοι δικηγόροι, μετά την ισχύ του ν.4354/2015, παραμένουν η μόνη κατηγορία δημοσίων λειτουργών χωρίς  μισθολογική προαγωγή.

Υπογραμμίζουμε ότι η δήθεν  υποχώρηση της Κυβέρνησης για χορήγηση μισθολογικής εξέλιξης για τους κατόχους μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων, δεν αποτελεί οικειοθελή παροχή, αλλά υποχρέωση που προκύπτει από την πρόσφατη απόφαση 945/2023 του Αρείου Πάγου.

Οι δικηγόροι του Δημοσίου δεν αποτελούν  κάποια προνομιούχο κατηγορία  λειτουργών που θα έπρεπε να εξαιρούνται από την μισθολογική εξέλιξη, τουναντίον λαμβάνουν χαμηλές αμοιβές έχοντας να παλέψουν με ασφυκτικές προθεσμίες και με ατελείωτες γραφειοκρατικές εσωτερικές διαδικασίες του Δημοσίου για να επιτελέσουν το δικηγορικό λειτούργημα. Οι έμμισθοι δικηγόροι του Δημοσίου θα πρέπει να εξελίσσονται μισθολογικά  και να προάγονται  μέχρι και το καταληκτικό κλιμάκιο.


Πηγή

Leave a Reply