«Μη κρατικά πανεπιστήμια- Το σκανδιναβικό «σταυρόλεξο» και το άρθρο 16» – ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Το νομοσχέδιο της ΝΔ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση έγινε πλέον νόμος του κράτους. Απομένει η δικαστική οδός, το ΣτΕ θα κρίνει τη συνταγματικότητά του. Αλλά μένει και η πολιτική εκκρεμότητα προς τους πολίτες: η δέσμευση της ΝΔ ως προς τον «μη κερδοσκοπικό» χαρακτήρα των παραρτημάτων. Είναι κάτι που, εξαρχής, αμφισβήτησε το ΠΑΣΟΚ και επιβεβαίωσε με την έκθεσή της η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής: «τα παραρτήματα δύνανται να έχουν (και) κερδοσκοπικά χαρακτηριστικά». Διότι ούτε διασφαλίζουν την αποφυγή έμμεσου κέρδους, ούτε ένα κερδοσκοπικό μητρικό πανεπιστήμιο σε σύμπραξη με ένα fund διασφαλίζουν τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα του παραρτήματος που ιδρύουν.

Το ΠΑΣΟΚ απέδειξε τις τελευταίες ημέρες ότι η πολιτική δεν είναι μονόδρομος, ούτε έχει έρθει το τέλος των ιδεών. Η πρότασή μας υπερέβη τον εγκλωβισμό μεταξύ ενός «ναι μεν αλλά» και «ενός όχι με προϋποθέσεις». Το ΠΑΣΟΚ περιέγραψε τον χάρτη στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση με τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά της Σοσιαλδημοκρατίας.

Οι ιδεολογικές διαιρέσεις είναι εδώ και δείχνουν προς ποια κατεύθυνση θέλει να πάει κανείς:

Από τη μία πλευρά, με τον νόμο Πιερρακάκη, η Ελλάδα υιοθέτησε, κατά βάσιν, το εκπαιδευτικό μοντέλο της Κύπρου στα πανεπιστήμια, μοντέλο που αποτελεί εξαίρεση στην ΕΕ. Και δικαίως, καθώς στην Κύπρο το 70% είναι ιδιωτικά-κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, ενώ το σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συνολικά δεν μπορεί να συγκρατήσει τους Κύπριους φοιτητές στον τόπο τους (οι μισοί απόφοιτοι των σχολείων φεύγουν στο εξωτερικό).

Από την άλλη πλευρά, εμείς φέραμε στο προσκήνιο ένα ευρωπαϊκό παράδειγμα, που εστιάζει κυρίως στις βέλτιστες πρακτικές των Σκανδιναβικών χωρών. Το βασικό στοιχείο του μοντέλου αυτού είναι ότι κρατά απόσταση από το κέρδος. Έχοντας κατά νου αυτόν τον βασικό γνώμονα, εμείς καταθέσαμε τη δική μας ολοκληρωμένη πρόταση (δεν αντιγράψαμε ένα μοντέλο όπως πονηρά μάς προσάπτουν), που περιγράφει όρους και προϋποθέσεις για αρμονική συνύπαρξη ενός ισχυρού δημοσίου πανεπιστημίου με μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Η πρόταση αυτή διασφαλίζει ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση θα παραμείνει προεχόντως δημόσιο αγαθό. Διότι θέτει όρους στις δύο μοναδικές παραμέτρους που εξασφαλίζουν την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: αφενός αδειοδότηση με βάση την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών και αφετέρου ενιαίους κανόνες που διασφαλίζουν τον υγιή ανταγωνισμό.

Η ΝΔ αιφνιδιάστηκε. Αρχικά αποκάλεσε το ΠΑΣΟΚ «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ», υποστηρίζοντας ότι δεν έχει προτάσεις παρά αντιδρά και εκφράζεται με στείρες αρνήσεις. Για 48 ώρες ο μηχανισμός προπαγάνδας της ΝΔ φάνηκε να το πέτυχε. Όμως, εκπαιδευτική κοινότητα, φοιτητές, δημοσιογράφοι άρχισαν να συζητούν την πρόταση και μάλιστα θετικά. Οπότε, τότε, η ΝΔ αντί διαλόγου επί του περιεχομένου, δοκίμασε τη λογική της απαξίωσης της πρότασης.


Πηγή

Leave a Reply