Η στέγαση είναι δικαίωμα, όχι προνόμιο – ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Άρθρο Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, στην εφημερίδα «Μακεδονία»

Η διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών σε προσιτή και ποιοτική στέγαση αποτελεί βασική ανάγκη αλλά και θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα, που ορίζεται από το ίδιο το Σύνταγμα. 

Το δικαίωμα αυτό, όμως, έχει μετατραπεί σε προνόμιο για λίγους. Η σωρευτική αύξηση των ενοικίων την τελευταία πενταετία άγγιξε το 50%, ενώ υψηλότερες αυξήσεις καταγράφονται κυρίως σε μικρότερα ακίνητα κατάλληλα για φοιτητές. Μόνο το 2023, οι τιμές των ενοικίων εκτινάχθηκαν σε ετήσια βάση στην Αθήνα κατά 23,7%, στη Θεσσαλονίκη κατά 22,7%, στην Πάτρα 27,47% και στο Ηράκλειο 16,53%. Στοιχεία ερευνών αποκαλύπτουν ότι πάνω από το 70% των ενοικιαστών δαπανά άνω του 40% από το διαθέσιμο εισόδημά τους για έξοδα στέγασης, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη αυτό ισχύει μόνο για το 25% των ενοικιαστών.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε συνειδητά να αφήσει την αγορά κατοικίας δίχως έλεγχο. Οικογένειες, νέα ζευγάρια, φοιτητές οδηγούνται σε αδιέξοδο και την ίδια στιγμή, ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα μετατρέπονται σε ξενοδοχεία. Αλλά και τα όποια κυβερνητικά μέτρα ελήφθησαν είναι απολύτως αναποτελεσματικά. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» απευθύνεται σε νέους, που έχουν ήδη την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν δική τους κατοικία. Αντιθέτως, οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ στοχεύουν στην αύξηση της προσφοράς διαθέσιμων κατοικιών, ώστε να αποκλιμακωθούν οι τιμές και να περιοριστούν οι πρακτικές που συντείνουν στην ανεξέλεγκτη αύξηση του στεγαστικού κόστους.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, έχουμε προτείνει να κατασκευαστούν χιλιάδες κατοικίες, αξιοποιώντας κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα διατίθενται σε νέους και οικογένειες. Οι κατοικίες αυτές θα είναι διαθέσιμες αποκλειστικά προς ενοικίαση με κοινωνικά κριτήρια και σε χαμηλό αντίτιμο. Αυτό το μέτρο έχουν υλοποιήσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Αυστρία και η Ισπανία.

Επιπλέον, με την παροχή στοχευμένων κινήτρων (φορολογικές ελαφρύνσεις αλλά και χρηματοδότηση του κόστους ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης) ιδιοκτήτες κενών κατοικιών θα ενθαρρυνθούν και θα δεσμευτούν να τις διαθέτουν για μακροχρόνια ενοικίαση σε προσιτές τιμές. Με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργηθεί σταδιακά ένα σημαντικό δημόσιο απόθεμα κοινωνικών κατοικιών.

Προτείνουμε, επίσης, τη θέσπιση περιορισμών στη βραχυχρόνια μίσθωση, με τη συμμετοχή των δήμων, οι οποίοι θα ορίζουν τη φέρουσα δυνατότητα κάθε περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει τα ακίνητα που έχουν αγοραστεί μέσω του προγράμματος Golden Visa, να μην επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά μόνο για ιδιοκατοίκηση ή μακροχρόνια μίσθωση.

Τέλος, είναι απαραίτητη η άμεση κατάργηση ή αναστολή του προγράμματος παροχής Golden Visa για την αγορά ακινήτων, καθώς  η συνέχιση αυτής της πρακτικής οδηγεί στον αφελληνισμό της ακίνητης περιουσίας.

Με τη ρεαλιστική δέσμη προτάσεων που καταθέτουμε ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, αγωνιζόμαστε για να πάψει η στέγαση να θεωρείται πολυτέλεια και να γίνει δικαίωμα, που θα το απολαμβάνει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία και ιδίως, οι νεότερες γενιές.


Πηγή

Leave a Reply