1,5 εκ. άνεργοι για 30 χρόνια. Θα κάνουν κάτι;

Ο ιδρυματισμός στο Mέγαρο Mαξίμου ανοίγει τους ορίζοντες του εκάστοτε ενοίκου του σε μια άλλη πραγματικότητα. Εκεί που η ανεργία στους πολίτες έχει μηδενιστεί. Αρκεί να είσαι μέλος των Συριζανέλ. Στα μέλη του κόμματος η ανεργία είναι μηδέν. Σχεδόν 28 χιλιάδες προσλήψεις στα Νομικά Πρόσωπα  Ιδιωτικού Δικαίου έκανε στα κρυφά η ΠΦΑ. Σε virtual reality ο πρωθυπουργός υπόσχεται ότι «στο τέλος της πενταετίας θα έχουμε καταφέρει τη μείωση της ανεργίας στη χώρας μας τουλάχιστον κατά 10 μονάδες» και ότι «έχουμε ήδη καταφέρει: να περιορίσουμε σχεδόν κατά 4% την ανεργία – να έχουν δημιουργηθεί 170.000 νέες θέσεις εργασίας από τη μέρα που αναλάβαμε». Αν μετράει και τις θέσεις εργασίας στη Βουλγαρία σωστά πανηγυρίζει. Δυστυχώς η πραγματικότητα τον διαψεύδει. Η αλήθεια είναι ότι η ανεργία «μειώνεται», και οι άνεργοι αυξάνονται.  Η «Δίκαιη ανάπτυξη» για τα δικά μας παιδιά του κομματικού σωλήνα συνεπάγεται την επιμήκυνση της ανεργίας για τους πολλούς, τους εκτός των τειχών.

Η κυβέρνηση Συριζανέλ χρησιμοποιεί πια ακριβώς τις ίδιες λέξεις με την προηγούμενη ΝΔ-Πασόκ, «η ανεργία αποκλιμακώνεται» λέει ο κος Τσίπρας, όπως έλεγε και ο Σαμαράς. Πώς τα κατάφεραν και οι μεν και οι δε; Αυξάνοντας τους φόρους; Αυξάνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές; Καταργώντας την καταβολή μειωμένων εισφορών για υγειονομική περίθαλψη για τα 5 πρώτα έτη ασφάλισης των νέων ασφαλιζόμενων; Αυξάνοντας τον Ένφια στους επαγγελματικούς χώρους; Ποια είναι η μαγική πολιτική κίνηση που μείωσε την ανεργία; Μπορούν να μας πουν; Ποια πολιτική ακολούθησαν και «μείωσαν» την ανεργία; Πώς γίνεται να μειώνεις την ανεργία όταν αυξάνεις τους φόρους; Η ανεργία δεν μειώθηκε. Οι θέσεις εργασίας δεν αυξήθηκαν, διαιρέθηκαν. Οι θέσεις εργασίας διαιρέθηκαν, με μικρότερο όφελος και για την πολιτεία και τις επιχειρήσεις αλλά κυρίως για τους εργαζόμενους.

Η εργασία έγινε φτηνότερη και ελαστικότερη. Η ανεργία φαίνεται να μειώνεται γιατί 430 χιλιάδες συμπολίτες μας μετακόμισαν αναζητώντας εργασία στην ΕΕ.  Η ανεργία μειώνεται γιατί 126.956 εργαζόμενοι αμείβονται με μεικτό μηνιαίο μισθό έως 100 ευρώ. Δηλαδή αμείβονται για να πληρώνουν τα εισιτήριά τους προς την δουλειά τους. Η ανεργία μειώνεται γιατί άλλοι 216 χιλιάδες πολίτες αμείβονται με μεικτό μισθό μέχρι 400 ευρώ. Η ανεργία μειώνεται γιατί η μερική απασχόληση έχει αυξηθεί κατά 71,96% στα χρόνια του αντιμνημονίου. Η εργασία γίνεται περισσότερο ευέλικτη και η εγγεγραμμένη ανεργία μειώνεται, για να μπορείς να πληρώνεις φόρους να χρηματοδοτείς το στενό κομματικό κράτος των λίγων.

Η πραγματικότητα είναι σκληρή, και την αντιμετωπίζουν 1,2 εκ. άνεργοι και οι οικογένειές τους. Η ηλικιακή ομάδα 18-24 έχει 48% ποσοστό ανεργίας. Πάνω από 230 χιλ. παιδιά ζουν σε οικογένειες που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο, σε οικογένειες με μηδενικό εισόδημα. Μεγαλώνει η πρώτη γενιά πολιτών που θα ζήσει χωρίς εργασία και χωρίς σύνταξη. Η πρώτη γενιά που ζει με επιδόματα, ανασφάλιστη και χωρίς ένσημα, με μόνη προοπτική την αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό ή τη μαύρη κακοπληρωμένη εργασία.

Μαθαίνεις να είσαι μόνος, να επιβιώνεις, να ζεις μαύρα, να ζεις στα κρυφά, να ζεις στο περιθώριο, να ζεις χωρίς μέλλον. Να μην είσαι πολίτης. Να είσαι εκτός.  Πρόσφατα το ΔΝΤ πρόβλεψε ότι μέχρι το 2050 η ανεργία θα είναι διψήφια. Όσο η ασκούμενη πολιτική λειτουργεί για να τροφοδοτεί αποκλειστικά το στενό κομματικό κράτος των δικών μας παιδιών, 1,2 εκ. πολίτες θα μείνουν άνεργοι για σχεδόν 30 χρόνια. Η πρώτη γενιά που θα πάει κατευθείαν στην σύνταξη – επίδομα αλληλεγγύης. Η πρώτη γενιά που επιλέγει να γίνει «βούλγαρος πολίτης» για να μπορέσει να επιβιώσει. Η πρώτη χαμένη γενιά του αντιμνημονίου.

 Το Ποτάμι κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό στις 24 Οκτωβρίου για τις δραματικές εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα και για την ανεργία των νέων και για τη γενιά των 250 ευρώ. Ο πρωθυπουργός της ‘’κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας’’ δεν έχει μπει ούτε στον κόπο να απαντήσει στη Βουλή επαναλαμβάνοντας την αδιαφορία του για τη γενιά των 250 ευρώ. Πριν 3 χρόνια ο τότε πρωθυπουργός κος Σαμαράς αντίστοιχα υποσχόταν «η ανεργία ήδη έχει αρχίσει να μειώνεται και μέχρι το 2020 η ανεργία θα έχει πέσει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Τα ίδια λόγια. Αντίστοιχα η μεταρρυθμιστική ΝΔ του Κυριάκου υπόσχεται ότι «το πρόγραμμά μας μπορεί να δημιουργήσει 120 χιλ. νέες θέσεις εργασίας το χρόνο. Τους ρωτάς πού μπορώ να βρω το πρόγραμμά σας, σου απαντούν δεν είναι έτοιμο ακόμη. Τις θέσεις εργασίας στη ΝΔ τις έχουν εύκολες στα λόγια, κάπως έτσι τον Μάιο 2014 υπόσχονταν​ ότι «Σε τέσσερα χρόνια θα έχουν δημιουργηθεί 550.000 θέσεις εργασίας», ενώ τον Μάιο του 2012 «Ως τα μέσα της επόμενης χρονιάς μπορούν να έχουν δημιουργηθεί τουλάχιστον 150 χιλ. νέες θέσεις εργασίας!», και μοιραία το 2013 η ανεργία είχε εκτιναχτεί στο 27,3%, από 23,8% τον Μάιο του 2012.

Μια αρχή για τη μείωση της ανεργίας θα ήταν το κόψιμο του ομφάλιου λώρου του κράτους,  η άμεση κατάργηση του νόμου Τσοχατζόπουλου ώστε τα πολιτικά γραφεία των υπουργών να πάψουν να είναι δημόσιες υπηρεσίες. Να σταματήσει το κράτος να παράγει κομματικούς υπαλλήλους αφισοκολλητές. Η κατάργηση του πελατειακού κράτους. Να πάψουν οι κυβερνώντες να χρησιμοποιούν την μόνιμη πια «έκτακτη» εισφορά αλληλεγγύης για να χρηματοδοτούν μισθούς των τρολ και των κομματικών υπαλλήλων.

Η συνέχεια να είναι η μείωση της εξοντωτικής υπερφορολόγησης, η κατάργηση της προκαταβολής φόρου, η μείωση των κρατικών σπάταλων δαπανών, η ανασυγκρότηση του δημοσίου τομέα, οι δομικές μεταρρυθμιστικές αλλαγές. Η ανεργία δεν μειώνεται με ευχές και υποσχέσεις από την Ελλάδα της βολεμένης κομματικής γραφειοκρατίας, αλλά με πράξεις και πρόγραμμα από την Ελλάδα που παράγει και δημιουργεί. Η ανεργία θα μειωθεί όταν το κράτος σταματήσει να φροντίζει μόνο τα παιδιά του στενού κομματικού σωλήνα. Οι πολίτες που εργάζονται σκληρά, οι πολίτες που θέλουν να εργαστούν, οι πολίτες που βιώνουν την κρίση, θα δώσουν τη λύση με τις αποφάσεις τους επιλογές τους. Δεν υπάρχουν άλλα ψέματα, άλλες αυταπάτες να πιστέψουν.

Του Γιώργου Δημακόπουλου-Στέλεχος του Ποταμιού