«Η Εξεταστική Επιτροπή απέτυχε ως επιτροπή αποκάλυψης και πέτυχε ως όργανο συγκάλυψης της αλήθειας»

Στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» του ραδιοφωνικού σταθμού Παραπολιτικά 90,1 με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή μίλησε σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Στον απόηχο του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών, ο Δ. Μάντζος υπενθύμισε ότι «εμείς εδώ και αρκετές εβδομάδες είχαμε προτείνει προανακριτική επιτροπή για τη διερεύνηση της μη υλοποίησης της σύμβασης τηλεδιοίκησης. Αντ’ αυτού, η Νέα Δημοκρατία με την πρωτοβουλία του ΚΚΕ προτίμησε να κάνει διερεύνηση εις βάθος χρόνου για τα δεδομένα των σιδηροδρόμων στη χώρα μας ευρύτερα.

Εμείς είχαμε πει από την αρχή ότι αυτό θα οδηγούσε σε διάχυση ευθυνών και σε ένα συμπέρασμα ότι φταίνε όλοι, άρα δεν φταίει κανείς. Και, δυστυχώς, αυτό επιβεβαιώθηκε από την τοξικότητα των συνεδριάσεων, αλλά κυρίως από την άρνηση της πλειοψηφίας να προσκαλέσει κρίσιμους μάρτυρες όπως οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι, αλλά και ο κ. Τριαντόπουλος, ο οποίος φέρεται να είναι ένας από εκείνους που προκάλεσαν την παραποίηση του τόπου του εγκλήματος. Ακόμη και ο κ. Αγοραστός ήρθε αφότου είχε καταστεί κατηγορούμενος, για να επικαλεστεί το δικαίωμα σιωπής».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής εκτίμησε ότι «όλα συνηγορούν στο ότι, πρώτον, η Εξεταστική Επιτροπή απέτυχε ως επιτροπή αποκάλυψης και πέτυχε ως όργανο συγκάλυψης της αλήθειας και ότι, δεύτερον, υπάρχουν ενδείξεις για συγκεκριμένες ευθύνες που, κατά τη γνώμη μας, οφείλουν να οδηγήσουν τη Βουλή στη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για προκαταρκτική εξέταση».

Ο Δημήτρης Μάντζος υπογράμμισε ότι στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα επιμείνουν στην ανάγκη διερεύνησης των ευθυνών και των αιτίων της μη υλοποίησης της σύμβασης τηλεδιοίκησης, χαρακτηρίζοντας προσβλητικό για τη μνήμη των θυμάτων τη μη αποκάλυψη της αλήθειας.

«Εμείς ως Βουλή είχαμε στη διάθεσή μας έναν φάκελο δεμένο σφιχτά από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, τον οποίο θέσαμε στην Ολομέλεια για να υπάρξει προανακριτική επιτροπή να εξετάσει τις κατηγορίες. Και η Νέα Δημοκρατία μόνη της αρνήθηκε αυτόν τον δεμένο φάκελο ποινικής δικογραφίας από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, απορρίπτοντάς τις κατηγορίες ως προδήλως αβάσιμες!

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, μαζί με τους πραγματογνώμονες, τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ολόκληρη την κοινωνία, έχει διαπιστώσει κάτι που μόνο η Νέα Δημοκρατία δεν αποδέχεται: ότι αν υπήρχε τηλεδιοίκηση, θα είχαν σωθεί 57 άνθρωποι», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε, παράλληλα, πως «δεν είμαστε εμείς το κόμμα που την επομένη του εγκλήματος βγήκε να πει ότι φταίει ένας σταθμάρχης και δύο νεκροί μηχανοδηγοί. Δεν είμαστε εμείς εκείνοι οι οποίοι αρνηθήκαμε προανακριτική επιτροπή. Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που αρνηθήκαμε να έρθουν κρίσιμοι μάρτυρες στην Εξεταστική Επιτροπή. Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που χειριστήκαμε τη σύμβαση της τηλεδιοίκησης. Αυτοί είναι η Νέα Δημοκρατία και στη δική της βάρδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Άρα δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις για τη Νέα Δημοκρατία. Εμείς δεν μπορούμε να συμπράξουμε σε αυτήν την κηλίδα για τη δημοκρατία που είναι η Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη».

Ερωτηθείς, τέλος, για το διακύβευμα των επικείμενων ευρωπαϊκών εκλογών, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επανέλαβε ότι «για εμάς είναι πολύ ευδιάκριτος ο δρόμος προς την άνοδο των ποσοστών μας. Θέλουμε και δουλεύουμε καθημερινά για μια καθαρή δεύτερη θέση, η οποία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά θα αποτελέσει μία απόδειξη ότι μπορούμε πια να εκφράσουμε καλύτερα ευρύτερες δυνάμεις και να πάρουμε και πρωτοβουλίες ώστε η δημοκρατική προοδευτική παράταξη να διατυπώσει έναν αξιόπιστο εναλλακτικό δρόμο διακυβέρνησης».


Πηγή

Leave a Reply