«Για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής η Πολιτική Προστασία είναι έργα και όχι λόγια» – ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Δήλωση Ανδρέα Πουλά, βουλευτή Αργολίδας -υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας

Οι ραγδαία  αυξανόμενες  συνέπειες της κλιματικής αλλαγής έχουν φέρει στο προσκήνιο την σημασία της Πολιτικής Προστασίας για τη θωράκιση της χώρας μας απέναντι στις φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές. Η οργάνωση ενός αποτελεσματικού εθνικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας είναι στρατηγικής σημασίας  για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τη διαφύλαξη της περιουσίας των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος και συνολικά την εθνική οικονομία.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Άμυνας (ICDO), η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας που έχει καθιερωθεί την 1η Μαρτίου κάθε έτους, έχει τρεις στόχους με αποδέκτη την παγκόσμια κοινότητα:

·        Να υπενθυμίζει τη ζωτική σπουδαιότητα της πολιτικής προστασίας για την κοινωνική λειτουργία.

·        Να ενημερώνει για την πρόληψη και τα μέτρα αυτοπροστασίας σε περίπτωση ατυχημάτων και καταστροφών.

·        Να αποδίδει τις οφειλόμενες τιμές στις προσπάθειες, τις θυσίες και τα κατορθώματα των εθνικών υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, στους τομείς της πρόληψης και της αντιμετώπισης των καταστροφών.

Η χώρα μας έχει  δεχτεί ισχυρά πλήγματα από καταστροφές και ακραία φαινόμενα λόγω της κλιματικής κρίσης τα τελευταία χρόνια. Οι πυρκαγιές του καλοκαιριού και οι πλημμύρες του Σεπτεμβρίου αποδεικνύουν ότι έχουμε  ακόμη να διανύσουμε πολλά χιλιόμετρα για την επίτευξη ενός αξιόμαχου επιπέδου πολιτικής προστασίας.

Το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την σημερινή ημέρα, υπενθυμίζει την ανάγκη εθνικού διαλόγου και εθνικής στρατηγικής για την οργάνωση της πολιτικής προστασίας, την ανάγκη αποσαφήνισης των αρμοδιοτήτων των συναρμόδιων φορέων πολιτικής προστασίας, την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την ταχύτερη δυνατή δημιουργία ενός έξυπνου και τεχνολογικά αναβαθμισμένου μηχανισμού και για την απόλυτη προτεραιότητα στην πρόληψη και στην ενημέρωση των πολιτών. Για εμάς η Πολιτική Προστασία είναι έργα και όχι λόγια.


Πηγή

Leave a Reply