«Ας μας ενημερώσει επιτέλους ο κ. Μητσοτάκης ποιος και με ποιου εντολή πήρε, παραποίησε και διέρρευσε τα ηχητικά λίγη ώρα μετά την τραγωδία»

Καλεσμένος στην ΕΡΤ NEWS και την εκπομπή «Newsroom» με τους δημοσιογράφους Σταυρούλα Χριστοφιλέα και Μάκη Προβατά βρέθηκε σήμερα το πρωί ο Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Σπυρόπουλος.

Αναφορικά με την πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, ο γραμματέας της Κ.Π.Ε. είπε πως «η πρόταση δυσπιστίας είναι ένα δικαίωμα και προνόμιο που έχει η αντιπολίτευση να ασκήσει απέναντι στην κυβέρνηση όταν θεωρεί ότι συντρέχουν λόγοι έτσι ώστε η κυβέρνηση να απολογηθεί για τα πεπραγμένα της ενώπιον της Βουλής. Νομίζω πως η τραγωδία των Τεμπών ήταν ένα σοβαρό θέμα, στο οποίο εδώ κι ένα χρόνο δεν έχουν δοθεί απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα. Για ποιόν λόγο φτάσαμε σε αυτή την τραγωδία την 28η Φεβρουαρίου 2023;»

«Ποιος είναι εκείνος ο άνθρωπος που την ώρα που όλη η χώρα θρηνούσε και βρισκόταν σε κατάσταση σοκ, είχε την ψυχραιμία να πάει και να πάρει αυτό το υλικό, να το επεξεργαστεί και να το δώσει σε φιλικά μέσα. Κι εν πάση περιπτώσει, η κυβέρνηση που μάς λέει ότι γνώριζε το γεγονός, εδώ κι ένα χρόνο έχει κάνει κάποια ενέργεια για να μάθουμε ποιος πραγματικά πήρε αυτά τα καταγραφικά; Δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα».

«Δεν υιοθετήθηκε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική επιτροπή, που βασίστηκε στο πόρισμα της ευρωπαίας εισαγγελέως, το οποίο μιλούσε για απόδοση πολιτικών και ποινικών ευθυνών δύο υπουργών, του κ. Καραμανλή και του κ. Σπίρτζη. Το αποτέλεσμα αυτού του πορίσματος συσχετίζεται με την ολοκλήρωση της σύμβασης 717, με το γεγονός πως δεν έπρεπε να δίνονται συνεχώς παρατάσεις και πως το έργο της τηλεδιοίκησης έπρεπε να λειτουργεί. Όλο αυτό έρχεται να ακουμπήσει πάνω στο πόρισμα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση δεν θα είχαν συγκρουστεί αυτά τα δύο τρένα» διασαφήνισε ο κ. Σπυρόπουλος και ως συμπέρασμα αυτών δήλωσε «Εδώ λοιπόν συγκρούονται δύο λογικές. Η λογική της Νέας Δημοκρατίας ότι πρόκειται μόνο περί ανθρώπινου λάθους  και η λογική που βασίζεται στο πόρισμα της ευρωπαίας εισαγγελέως κι όσων γνωρίζουν ότι είχαμε τις δυνατότητες που μας προσφέρει η τεχνολογία ώστε να εγκατασταθεί στη χώρα, -με ευρωπαϊκά χρήματα-, ένα προηγμένο σύστημα που ακόμη κι αν υπάρξει ανθρώπινη παράλειψη τα δύο τρένα να σταματούν και να μην συγκρούονται».

«Σε όλα τα προηγμένα κράτη χρησιμοποιούμε τεχνολογίες ώστε να περιορίζουμε τα σφάλματα και να θέτουμε υψηλά στάνταρ όσον αφορά στην ασφάλεια. Εγώ λέω ότι υπήρχαν παραβλέψεις αλλά το σημαντικό είναι πως ως κράτος, ως υπουργείο Μεταφορών δεν έγιναν οι ενέργειες που θα δημιουργούσαν καθεστώς ασφάλειας στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Κι αυτό απαντάται στον φάκελο που είχε στην κατοχή του ο κ. Καραμανλής από την αρχή διαφάνειας και τον έβαλε στο συρτάρι, το εξώδικο των μηχανοδηγών όπου μιλούσαν για τεράστιες παραλείψεις».

Αναφερθείς στις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη, ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε πως «εμείς ως ΠΑΣΟΚ διαχωρίζουμε τη θέση μας από τις τοποθετήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανές ότι έχουμε ένα μεγάλο χάσμα στο πως αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο τηςαντιπολίτευσης, τοθεσμικό μας ρόλο και λόγο ειδικά σε ένα τέτοιο ζήτημα που αφορά στις ζωές 57 συνανθρώπων μας που χάθηκαν. Η χώρα δεν χρειάζεται διεθνείς παρατηρητές, όπως επαναλαμβάνει ο κ. Κασσελάκης. Το πρόβλημα της χώρας μας δεν είναι οι διεθνείς παρατηρητές και δυστυχώς κάθε φορά που ο κ. Μητσοτάκης έχει ένα πρόβλημα, υπάρχει μία τοποθέτηση  του κ. Κασσελάκη που θυμίζει «τραμπικές» μεθόδους που δεν συνάδουν με αυτό που ζητά η χώρα από την αντιπολίτευση. Δίνει σανίδα σωτηρίας στον κ. Μητσοτάκη και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Ξέρουμε να διενεργούμε της εκλογική διαδικασία και μάλιστα με αξιόπιστο τρόπο. Η χώρα χρειάζεται σοβαρή και καταξιωμένη αντιπολίτευση που να μπορεί να δώσει αγώνα απέναντι σε μία κυβέρνηση που συνεχώς υποβαθμίζει την δημοκρατία, το κράτος δικαίου και το αίσθημα της δικαιοσύνης. Επικρατεί το αίσθημα της αλαζονείας και της ατιμωρησίας κι αυτό πρέπει να σταματήσει».

«Εμείς δεν έχουμε της ψευδαίσθηση ότι ο κ. Μητσοτάκης θα δραπετεύσει από την καρέκλα της εξουσίας, εμείς είχαμε την θεσμική υποχρέωση να προχωρήσουμε σε πρόταση δυσπιστίας. Την πρόταση αυτή καταθέσαμε γιατί πλέον υπήρχαν πολλά ζητήματα, με κορωνίδα αυτών το δυστύχημα των Τεμπών, που υποβάθμιζαν το κράτος δικαίου στη χώρα μας. Υπάρχει μια διαρκής προσπάθεια συγκάλυψης μεγάλων υποθέσεων και σκανδάλων που οδηγούν στην ατιμωρησία. Αυτό διαφάνηκε, όχι μόνο στην υπόθεση των Τεμπών αλλά και στις υποκλοπές, με ένα αόρατο χέρι που έστησε ένα παρακράτος που παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα, την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και δημοσιογράφους. Στην συνέχεια είχαμε και τα emails της κας. Ασημακοπούλου, τα οποία ένα αόρατο χέρι πήρε από το υπουργείο Εσωτερικών και τα έδωσε στην ΝΔ. Γι’ αυτό πρέπει να απολογηθεί ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατά παράβαση του νόμου περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων» πρόσθεσε.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του, ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε πως «οφείλουμε να κάνουμε με κάθε θεσμικό τρόπο και με όποιο εργαλείο μας δίνει το Σύνταγμα αυτής της χώρας την προσπάθειά μας ως αντιπολιτευτική δύναμη. Αυτό κάνουμε με την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας με πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη με απόλυτα θεσμικό τρόπο ώστε να φέρουμε στη Βουλή τον κ. Μητσοτάκη και την κυβερνητική πλειοψηφία, μιας και δεν είχαν την στοιχειώδη ενσυναίσθηση να παραβρεθούν στην συζήτηση για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής- φιάσκου. Τώρα θα έρθουν να απολογηθούν για όλα όσα έκαναν εδώ κι ένα χρόνο αναφορικά με μία υπόθεση που έχει συγκλονίσει τον ελληνικό λαό. Να θυμίσουμε ότι πάνω από το 80% πιστεύει ότι έχει γίνει προσπάθεια συγκάλυψης».


Πηγή

Leave a Reply