«Την επόμενη φορά που θα θέλετε ψηφίσματα κατά της τουρκικής προκλητικότητας ή ενισχυμένο Ταμείο Ανάκαμψης να απευθυνθείτε στον Economist και όχι στο Ευρωκοινοβούλιο»

Ομιλία Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην Ολομέλεια της Βουλής επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

Κύρια Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει τη σημερινή της παρέμβαση στον  Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ως τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην ποινική δικαιοσύνη από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου. Για μία ακόμα φορά το επικοινωνιακό περιτύλιγμα απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Σήμερα δεν συζητάμε καμία μεταρρύθμιση. Σήμερα νομοθετείτε τον ποινικό λαϊκισμό. Για πολλοστή φορά μέσα στα 5 χρόνια της διακυβέρνησής σας  έρχεστε να τροποποιήσετε τους Ποινικούς Κώδικες. Είναι πρωτότυπο μια κυβέρνηση που κυβερνά σχεδόν μισή δεκαετία, να εμφανίζεται ενώπιον της κοινής γνώμης όχι απλά ως άμοιρη ευθυνών, αλλά και ως δήθεν αξιόπιστος εγγυητής του δόγματος «νόμος και  τάξη».

Η κυβέρνηση σας απέτυχε παταγωδώς στον τομέα της ασφάλειας, στα προληπτικά μέτρα κατά της εγκληματικότητας και στη βελτίωση του σωφρονιστικού μας συστήματος. Αντί να εφαρμόσετε

ένα οργανωμένο σχέδιο καταπολέμησης της εγκληματικότητας, αυξάνετε οριζόντια τις ποινές, λες και αυτό από μόνο του αρκεί, για να αλλάξει την εικόνα της πλήρους αποτυχίας  και να δείξετε ότι δήθεν θα μπορέσετε να ανταποκριθείτε στο αίτημα των πολιτών για περισσότερη ασφάλεια.

Αποτελεί επιλογή σας να μπαίνουν πλέον φυλακή όσοι τους επιβάλλονται ποινές πάνω από 2 έτη, συμπεριλαμβανομένων και όσων χρωστούν στο δημόσιο ή στα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν μας έχετε πει, βέβαια, πρακτικά σε ποιες φυλακές θα στριμώξετε όλον αυτόν το κόσμο. Εκτός αν έχετε στο μυαλό σας να φτιάξετε με fast track διαδικασίες φυλακές με ΣΔΙΤ και να προβείτε στο αγαπημένο σπορ της κυβέρνησης: Να κάνει μπίζνα και με το σωφρονιστικό μας σύστημα.

Το νομοσχέδιο, επίσης, καταργεί και συρρικνώνει θεσμικές εγγυήσεις και διαδικασίες της ποινικής δίκης, που εφαρμόζονται στην πατρίδα μας εδώ και 100 χρόνια, προκρίνοντας την προχειρότητα και μία fast track διεκπεραιωτική ποινική δίκη. Για όλα αυτά 39 καθηγητές νομικών σχολών της χώρας υπογραμμίζουν ότι: «Πολλές διατάξεις του σχεδίου νόμου εγείρουν σοβαρά ζητήματα συμβατότητας με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου». 

Όμως, ακόμα και ο τρόπος με τον οποίον συντάχθηκε το παρόν νομοσχέδιο, είναι αποδεικτικό της καθιερωμένης πια απέχθειας σας για διάλογο. Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να καταλάβει ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να συντάσσονται από έναν Υπουργό και δύο μετακλητούς υπαλλήλους, αλλά από νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δεν νοείται στη σημερινή συζήτηση να μη μιλήσουμε για την υποβάθμιση του κράτους δικαίου, στο οποίο συνεισφέρει και το παρόν νομοσχέδιο. Θεωρώ απαράδεκτο ότι ο κ. Μητσοτάκης στρέφει τον προβολέα που άναψε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με το ψήφισμά του, σε δήθεν υστερόβουλες εμμονές, αντί να ζητήσει ο ίδιος συγγνώμη για τη συγκάλυψη, που οργάνωσε το σύστημα εξουσίας του Μαξίμου σε δυο υποθέσεις: στο έγκλημα των Τεμπών και στην παρακρατική υπόθεση των υποκλοπών.

Αλλά, βέβαια, για εσάς και για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό μεγαλύτερη σημασία από το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει ο Economist, που ακόμα και το δημοσίευμά του απέχει από την πραγματικότητα. Άλλα λέει το δημοσίευμα και άλλα λέει η προπαγάνδα σας. Αν, λοιπόν, θεωρείτε πιο σοβαρό ένα άρθρο του Economist από τον πιο δημοκρατικό θεσμό της Ευρώπης, την επόμενη φορά που θα θέλετε ψηφίσματα κατά της τουρκικής προκλητικότητας ή ενισχυμένο Ταμείο Ανάκαμψης προς όφελος του ελληνικού λαού να πάτε στον Economist και στον εκδότη του και όχι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όλα à la carte, όπως μας συμφέρουν.

Επίσης, άκουσα τον κ. Μητσοτάκη προχθές σε τηλεοπτική του συνέντευξη να με εγκαλεί ότι έχουμε σχέδιο να κοπούν πόροι από την Ελλάδα. Ποιος το λέει αυτό; Η Νέα Δημοκρατία. Μη θυμηθούμε τι γινόταν στις αρχές του 2000. Μπορεί να θυμηθεί τι γινόταν τότε ο κ. Φλωρίδης, ως υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Τα παιχνίδια της Νέας Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες απέναντι στην κυβέρνηση Σημίτη για τα θέματα των ευρωπαϊκών πόρων.

Προσωπικά όλα αυτά τα χρόνια έκανα ακριβώς το αντίθετο, κ. Μητσοτάκη. Ως ευρωβουλευτής πάλεψα και πέτυχα πολλά για τα εθνικά μας συμφέροντα και στα θέματα των πόρων.  Συνεισέφερα στη δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, χάρη στον οποίο κάθε καλοκαίρι πατάτε ένα κουμπί κι έρχονται εδώ δεκάδες επίγεια εναέρια μέσα και εκατοντάδες πυροσβέστες δωρεάν. Η Ελλάδα πήρε χρήματα για να επισκευάσει παλιά καναντέρ στον Καναδά και να αγοράσει με 100% κοινοτική χρηματοδότηση τα νέα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Στην πρώτη μου θητεία πάλεψα να μπει η πατρίδα μας στο Ταμείο Εκσυγχρονισμού ώστε να έχουμε πόρους και να επενδύσουμε στο δίκτυο για τη δίκαιη πράσινη μετάβαση – και όχι αυτή η μπίζνα που γίνεται από την εγχώρια ολιγαρχία στις ΑΠΕ. Η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να αξιοποιήσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Άρα, δεν δέχομαι, λοιπόν, καμία μομφή από τη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά από τον Πρωθυπουργό. Πρέπει να καταλάβετε ότι το ΠΑΣΟΚ, η δημοκρατική παράταξη, δεν θα κλείσει τα μάτια στα καραμπινάτα σκάνδαλα που εμπλέκονται τα στελέχη σας. Σκάνδαλα που πλήττουν το κράτος δικαίου, τη διάκριση εξουσιών και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όσο κι αν ενοχλείται ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως επίσης, εμείς δεν συμπράξαμε στην εργαλειοποίηση της εξεταστικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος από την κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει τις ευθύνες του υπουργού σας, του κ. Καραμανλή, και των «γαλάζιων παιδιών» των οργανισμών που εμπλέκονται σε αυτήν την τραγωδία. Μια εξεταστική επιτροπή-παρωδία, για αυτό αποχώρησαν και χθες οι βουλευτές μας. Εσείς βάλατε στο συρτάρι τη δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για την τηλεδιοίκηση, που είναι αποδεδειγμένο και από την επιτροπή που διορίσατε, ότι αν είχε εγκατασταθεί στο σιδηροδρομικό δίκτυο, δεν θα είχαμε θρηνήσει 57 συνανθρώπους μας.

Και μιας και μιλάμε για κράτος δικαίου, θέλω να σας θέσω το εξής ερώτημα: γιατί αφήνετε παράθυρο ακαταδίωκτης κακουργηματικής απιστίας μέχρι τις 30 Μαρτίου. Ποιους προστατεύετε; Μας έχει κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση αυτό.

Επίσης, ένα από τα ζητήματα, που θέτει συνεχώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία επικαλείστε τις τελευταίες μέρες έναντι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι η ανεξαρτησία της ηγεσίας της δικαιοσύνης. Ένα σοβαρό ζήτημα, καθώς ο διορισμός της γίνεται με απόφαση της Κυβέρνησης. Εμείς, λοιπόν, τι λέμε: Ότι στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση θα προτείνουμε αυτό να αλλάξει! Για να ενισχύσουμε τη διάκριση των εξουσιών και να σταματήσουν τα παιχνίδια της εκάστοτε κυβέρνησης. Γιατί αυτά που κάνετε εσείς, τα έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη δικαστική εξουσία.

Και επειδή ο κ. Πρωθυπουργός διερωτάται από που κι ως που οι ευρωβουλευτές διατυπώνουν κρίσεις για την απονομή δικαιοσύνης στη χώρα μας.

Διαβάζουν τον ξένο τύπο, που παρακολουθεί και γράφει τι έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Τους κάνει εντύπωση -όπως κάνει και σε εμάς-, πως είναι δυνατόν σχεδόν δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών η δικαιοσύνη να μην έχει καλέσει τον κ. Δημητριάδη, τους επιχειρηματίες, τον διοικητή της ΕΥΠ. Δηλαδή αυτό νομίζετε έχει περάσει στα ψιλά γράμματα; Δεν εντυπωσιάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς πως σχεδόν δύο χρόνια μετά την αποκάλυψή του σκανδάλου το πρόσωπο – κλειδί δεν έχει κληθεί από την ελληνική δικαιοσύνη και αναρωτιέστε από που μαθαίνουν και τι ξέρουν οι Ευρωβουλευτές; Διαβάζουν αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα και για τα οποία είστε απολύτως υπεύθυνοι.

Το ξαναλέω: για μας είναι κορυφαίο θέμα ο τρόπος  επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης και θα το θέσουμε στη συνταγματική αναθεώρηση. Μέχρι τότε όμως και για να σταματήσει όποιο παιχνίδι συναλλαγής, σας καλώ να υιοθετήσετε την τροπολογία που καταθέσαμε σήμερα, σύμφωνα με την οποία για τέσσερα χρόνια μετά τη λύση της υπηρεσιακής σχέσης, απαγορεύεται στους δικαστικούς λειτουργούς ο διορισμός τους σε δημόσιες θέσεις ευθύνης. Τόσο απλά. Είναι ένα μέτρο θωράκισης της διάκρισης των εξουσιών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Κλείνοντας την τοποθέτησή μου, θα ήθελα να αναφερθώ στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών. Η χθεσινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα ήταν εντυπωσιακή. Αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη την Ελλάδα διεκδίκησαν από την κυβέρνηση το αυτονόητο: το δικαίωμα να συνεχίσουν να παράγουν, το δικαίωμα να μπορούν να διασφαλίσουν ότι μέσα από τον πρωτογενή τομέα θα έχουν  τα προς το ζην για εκείνους και τις οικογένειές τους.  

Ακόμη και ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια. Όμως, τα τρακτέρ μπήκαν στο κέντρο της Αθήνας και έφυγαν, δυστυχώς χωρίς οι αγρότες μας να βρουν έναν αξιόπιστο συνομιλητή εκ μέρους της κυβέρνησης, που θα αγκαλιάσει τις αγωνίες τους, όχι επικοινωνιακά, αλλά με καθαρές απαντήσεις στα μεγάλα τους ζητήματα.

Το σχέδιο σας για τη μείωση του κόστους παραγωγής είναι ελλιπές. Δεν έχετε στρατηγική για τις παράνομες ελληνοποιήσεις και τα προβλήματα, που δημιουργήσατε στην εφαρμογή της ΚΑΠ.

Όσο και αν προσπαθείτε να μεταφέρετε τις ευθύνες της δικής σας ανικανότητας στις Βρυξέλλες, οι αγρότες γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο λόγος που φέτος έλαβαν μειωμένες επιδοτήσεις και η εξόφλησή τους για τα οικολογικά σχήματα έχει μεταφερθεί από τα Χριστούγεννα για το Πάσχα είναι η δική σας ανικανότητα και η δική σας αποτυχία. Και μην ακούσω πάλι το σύνηθες επιχείρημα για ισοπεδωτική αντιπολιτευτική κριτική. Ακόμα και η Βουλευτής σας, η κα. Φωτεινή Αραμπατζή, πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης,  κατέδειξε την κυβερνητική διαπραγματευτική αποτυχία συγκρίνοντας τη με την επιτυχημένη διαπραγμάτευση για την εφαρμογή της ΚΑΠ από την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Είναι το δικό σας Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την ΚΑΠ, που εσείς γράψατε και εσείς διαπραγματευτήκατε στις Βρυξέλλες, που δημιούργησε όλα τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα και τα οποία δεν μπορείτε να λύσετε.

Για το ΠΑΣΟΚ, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα συνολικά δεν είναι σημαία ευκαιρίας. Γιατί για εμάς κορυφαίο ζήτημα στη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας είναι ο πρωτογενής τομέας να είναι ανταγωνιστικός και εξωστρεφής, πλήρως διασυνδεδεμένος με τον τουρισμό και τη μεταποίηση τις επόμενες δεκαετίες. Αυτό είναι ένα παραγωγικό, ανθεκτικό σχέδιο για την ελληνική οικονομία. Για εμάς, η στήριξη του αγροτικού κόσμου συνιστά βασική προϋπόθεση για τη δημογραφική, κοινωνική και οικονομική αναγέννηση της ελληνική περιφέρειας.


Πηγή

Leave a Reply