Μηνιγγίτιδα. Αίτια, συμπτώματα, θεραπεία, πρόληψη

Η Μηνιγγίτιδα είναι μία σφοδρή μεταδοτική ασθένεια, προκαλούμενη από βακτήρια, ιούς και μύκητες, η οποία επιδρά στους ιστούς, που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Η ασθένεια μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Η διάγνωση της ασθένειας είναι σημαντική, καθώς υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ασθένειας και διαφορετικές θεραπευτικές μέθοδοι να αντιστοιχούν σε αυτούς. Η μηνιγγίτιδα διαγνώσκεται λαμβάνοντας δείγμα από το εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Η ασθένεια αυτή χαρακτηρίζεται από πυρετό, πονοκεφάλους, αυχενική δυσκαμψία, ναυτίες και εμετούς. Επίσης, χαρακτηρίζεται από ευαισθησία στα έντονα φώτα, αλλαγές στην πνευματική κατάσταση και συχνά ένα μικρό μωβ εξάνθημα.

Υπάρχουν 2 τύποι μηνιγγίτιδας. Υπάρχει η ιογενής μηνιγγίτιδα, καθώς επίσης και η βακτηριακή μηνιγγίτιδα.

Η ιογενής μηνιγγίτιδα (ή η ασεπτική, όπως διαφορετικά ονομάζεται) είναι ο πιο κοινός τύπος μηνιγγίτιδας. Είναι πολύ σοβαρή, αλλά πιο σπάνια θανατηφόρα. Δεν υπάρχει καμία θεραπευτική αγωγή για αυτόν τον τύπο μηνιγγίτιδας μέχρι τώρα. Η ασθένεια διαρκεί για 7-10 ημέρες και το άτομο αναρρώνει τελείως. Πολλά διαφορετικά είδη ιών μπορούν να προκαλέσουν την ασθένεια.

Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι πολύ σοβαρή και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο, απώλεια ακοής, αναπηρία ή ακόμη και θάνατο. Η ταυτοποίηση των βακτηρίων είναι σημαντική για τη θεραπεία, έτσι ώστε να χορηγηθούν τα κατάλληλα αντιβιοτικά. Συνήθως, έχει τα ίδια συμπτώματα με την ιογενή μηνιγγίτιδα. Γι’ αυτό, ο καθένας , που εμφανίζει τα χαρακτηριστικά συμπτώματα, πρέπει να δει έναν ιατρό, όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Πηγή: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιον Αθηνών. Μηνιγγίτιδα Αίτια, κλινικά σημεία, συμπτώματα και θεραπεία

 

Συμπτώματα

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας είναι η κεφαλαλγία (πονοκέφαλος) και η δυσκαμψία του αυχένα που συνδέονται με τον πυρετό, τη συγχυσμένη ή την αλλοιωμένη συνείδηση, τον εμετό και την ανικανότητα να ανεχτεί το φως ή τους δυνατούς θορύβους. Τα παιδιά συχνά εμφανίζουν μόνο μη συγκεκριμένα συμπτώματα, όπως ευερεθιστότητα και υπνηλία. Εάν υπάρχει ένα εξάνθημα, μπορεί να υποδηλώνει μια συγκεκριμένη αιτία μηνιγγίτιδας· όπως η μηνιγγίτιδα που προκαλείται από μηνιγγιτιδόκοκκο.

Ο καθένας μπορεί να πάθει μηνιγγίτιδα, αλλά τα μωρά και τα μικρά παιδιά κάτω των πέντε ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Ένα μωρό ή ένα μικρό παιδί με μηνιγγίτιδα μπορεί να εμφανίσουν:

Υψηλό πυρετό

Συνεχές κλάμα

Υπερβολική υπνηλία ή ευερεθιστότητα

Αδράνεια ή υποτονικότητα

Μειωμένη όρεξη για φαγητό

Μια διόγκωση στο μαλακό σημείο πάνω στο κεφάλι

Ακαμψία στο σώμα και το λαιμό του μωρού

 

Τα συμπτώματα που εμφανίζονται σε άτομα ηλικίας άνω των 2 ετών περιλαμβάνουν:

Ξαφνικό υψηλό πυρετό

Δυνατό πονοκέφαλο

Στραβολαίμιασμα

Έμετο ή ναυτία

Σύγχυση

Επιληπτικές κρίσεις

Υπνηλία

Ευαισθησία στο φως

Μειωμένη όρεξη για φαγητό ή νερό

Εξάνθημα

 

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να επιτευχθεί η πρόληψη της μηνιγγίτιδας. Τα μολυσμένα άτομα είναι μεταδοτικά και θα πρέπει να τοποθετηθούν σε ιδιωτικούς χώρους απομόνωσης στο νοσοκομείο. Άλλα βήματα που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της μηνιγγίτιδας:

Φροντίστε για την εφαρμογή των κανόνων καλής υγιεινής.

Μείνε υγιείς.

Καλύψτε το στόμα σας.

Προσέξτε τα τρόφιμα.

Εμβολιασμός.

 

 

 

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στον Οδηγό του Πολίτη (odigostoupoliti.eu). Επιτρέπεται η αναδημοσίευση (όχι αυτολεξεί) του περιεχομένου του παρόντος άρθρου, μόνο με αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link)(https://www.odigostoupoliti.eu), της πηγής προέλευσης

 

 

 


Πηγή

Leave a Reply