«Η κυβέρνηση έχασε τη μάχη της ακρίβειας και το 2023 με θύμα τους καταναλωτές»

Ανακοίνωση Τομέα Οικονομικών ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τον πληθωρισμό

Αθωράκιστη παρέμεινε η ελληνική κοινωνία απέναντι στη ακρίβεια και τον Δεκέμβριο του 2023. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Εurostat ο γενικός πληθωρισμός κινήθηκε για έναν ακόμα μήνα σε πολύ υψηλότερα επίπεδα (3,7%) από τον αντίστοιχο στην Ευρωζώνη (2,9%) αλλά και από αυτόν άλλων χωρών όπως της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου.

Η πραγματικότητα πίσω από τους δείκτες της Eurostat είναι πως η ελληνική οικογένεια αναγκάστηκε να πληρώσει το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι ακριβότερα έως και 11,4% σε σχέση με πέρυσι. Την ίδια ώρα που και άλλα βασικά είδη διατροφής, όπως το βρεφικό γάλα, πωλούνται στη χώρα μας σε εξωπραγματικά πολλαπλάσιες τιμές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου οι πολίτες απολαμβάνουν πολύ υψηλότερα εισοδήματα.

Στην Ελλάδα, η αθροιστική επιβάρυνση από τις τιμές των τροφίμων έχει ξεπεράσει το 25% την τελευταία διετία και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει χάσει οριστικά τη μάχη με την ακρίβεια. Γι’ αυτό, επιμένει σε αδιέξοδες πολιτικές που αντί να υπηρετούν τη διάσωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, προστατεύουν αποκλειστικά τη διάσωση της επικοινωνιακής της εικόνας.

Οι μόνοι κερδισμένοι από τα κυβερνητικά μέτρα είναι οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, που θησαυρίζουν με τζίρους δισεκατομμυρίων ευρώ εις βάρος των εισοδημάτων της μεσαίας τάξης και των πιο ευάλωτων, και επιστρέφουν στο ελληνικό Δημόσιο ψίχουλα μέσω προστίμων, που τους επιβάλλονται μόνο κατόπιν πίεσης από την κοινή γνώμη.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής πρότεινε στην κορύφωση του κύματος της ακρίβειας τη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης, που θα μπορούσε σε συνδυασμό με δρακόντειους ελέγχους στην αγορά και αξιοποίηση των ηλεκτρονικών μέσων από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές να προστατέψει τα εισοδήματα των πολιτών. Η κυβέρνηση κώφευσε και ο ελληνικός λαός πληρώνει τις συνέπειες.


Πηγή

Leave a Reply