“Η Κυβέρνηση αρνείται να πατάξει την αισχροκέρδεια των εταιρειών τροφίμων και των τραπεζών”

Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι Πρωθυπουργός ενός έτους αλλά πέντε ετών. Αποδείχτηκε ότι μερικές εταιρείες αισχροκερδούν και η Κυβέρνηση δεν κάνει το αυτονόητο. Να ενημερώσει τον πολίτη με ποιο προϊόν αισχροκερδεί η εταιρεία. Η εταιρεία που αισχροκερδεί με ένα προϊόν πρέπει να γνωρίζει ότι όταν την πιάσουν ο καταναλωτής θα μάθει ποιο είναι αυτό το προϊόν. Άρα θα γνωρίζει η εταιρεία ότι εάν προσπαθήσει μέσω ενός προϊόντος της να αισχροκερδήσει, θα ξέρει ότι θα έχει μεγάλο κόστος για την ίδια.

Εμείς καταθέσαμε τροπολογία ως ΠΑΣΟΚ ώστε να γνωρίζει ο καταναλωτής το προϊόν στο οποίο διαπιστώνεται αισχροκέρδεια. Με αυτόν τον τρόπο καμία εταιρεία δεν θα επιτρέψει να πάθει ζημιά στην κατανάλωση το προϊόν της. Ο έλεγχος πρέπει να έχει και ένα αποτύπωμα. Δεν καταλαβαίνω γιατί μια Κυβέρνηση που λέει ότι είναι φιλελεύθερη, που λειτουργεί ο καπιταλισμός, δεν δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να τιμωρήσει ο ίδιος την εταιρεία που αισχροκερδεί.

Επίσης ένα άλλο ζήτημα είναι το εξής: το γάλα το αγοράζουν από τον παραγωγό οι εταιρείες ή ο μεσάζοντας 0,70 λεπτά και φτάνει στον καταναλωτή 2,5 ευρώ. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; Εδώ μιλάμε για κλοπή σε συγκεκριμένα τρόφιμα.

Σήμερα βρισκόμαστε στην ψηφιακή εποχή όπου ο παραγωγός μπορεί να βάλει την τιμή που πουλάει σε ένα excel και να ξέρουμε στη συνέχεια πόσο την πουλάνε τα σούπερ μάρκετ.

Η δεύτερη μεγαλύτερη κλοπή που υπάρχει είναι με τις συστημικές τράπεζες. Έχω κάνει ερώτηση στη Βουλή πέντε φορές για το συγκεκριμένο ζήτημα. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ήρθε σε συμφωνία με τις τράπεζες. Δηλαδή οι τράπεζες αποδέχτηκαν ότι κλέβουν μέσα από τις προμήθειες και τους έβαλαν πρόστιμο 41 εκατομμύρια. Ξέρετε πόσο είναι με βάση την Επιτροπή Ανταγωνισμού οι προμήθειες που πήραν το τελευταίο εννεάμηνο οι πέντε συστημικές τράπεζες; 1,4 δισ.

Αυτό που συμβαίνει είναι επιβάρυνση στον απλό καταναλωτή. Οι τράπεζες όταν κερδίζουν από τις προμήθειες 1,4 δισ. και πληρώνουν πρόστιμο μόνο 41 εκατομμύρια, καταλαβαίνουμε ότι είναι μικρή ζημιά για τις ίδιες. Για εμάς δεν έχουν αξία τα αστεία πρόστιμα που επιβάλλονται αλλά σημασία έχει να μειωθούν οι προμήθειες. Από τα 1,4 δισ. ας κερδίζουν οι τράπεζες 500 εκατομμύρια και τα υπόλοιπα να μένουν στην τσέπη του καταναλωτή. Επίσης, δεν γίνεται να κάνεις μεταφορά από μια τράπεζα σε άλλη και να σου παίρνει προμήθεια 3 ευρώ. Δεν μπορούμε να κάνουμε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να τους δίνουμε λεφτά από το ΕΣΠΑ, λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης και να μας παίρνουν χρήματα από τις προμήθειες. Πρέπει να δουν οι τράπεζες και τον κοινωνικό τους ρόλο.


Πηγή

Leave a Reply