«Εδώ και τώρα μόνιμη αυστηροποίηση και εντατικοποίηση των ελέγχων για τις “ελληνοποιήσεις” αγροτικών προϊόντων με σκοπό την προστασία των Ελλήνων παραγωγών και καταναλωτών»

Μέτα τις νέες υποθέσεις νοθείας στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στα παράγωγα προϊόντα του, όπως είναι η φέτα ΠΟΠ, που θέτει σε κίνδυνο το εισόδημα του Έλληνα κτηνοτρόφου – παραγωγού και παραπλανά τον καταναλωτή, ο Βουλευτής Ρεθύμνης και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η έξαρση των «ελληνοποιήσεων» αγροτικών προϊόντων και ειδικότερα της νοθείας ΠΟΠ ελληνικών προϊόντων  επιβεβαιώνουν για ακόμα μία φορά την ανικανότητα του επιτελικού κράτους στη διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων.

Με μεγάλη καθυστέρηση και αφού η Κυβέρνηση, άφησε το πρόβλημα να διογκωθεί, ζήτησε τη συνδρομή των αρμοδίων ελεγκτικών και δικαστικών αρχών.  Η λήψη μέτρων κατόπιν εορτής, εν μέσω σφοδρών πιέσεων και «βροχής» καταγγελιών, εκτός από την έλλειψη πολιτικής βούλησης, αποδεικνύουν εκ νέου αφενός τα τεράστια υφιστάμενα κενά ασφαλείας και αφετέρου τις υποστελεχωμένες ελεγκτικές υπηρεσίες καθώς και τις ελλείψεις τεχνολογικού εξοπλισμού, που η επικοινωνιακή διαχείριση της Νέας Δημοκρατίας, αδυνατεί πλέον  να καλύψει. 

Η δίχως άλλο επάνδρωση των αρμοδίων ελεγκτικών υπηρεσιών συνδυαστικά με τη μόνιμη εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των ελέγχων στην αγορά, έπρεπε να είναι για όλους, το αυτονόητο και όχι το ζητούμενο. 

Η πραγματικότητα όμως δεν κρύβεται.

Πλήθος υποθέσεων νοθείας βρίσκονται στα συρτάρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ από το 2016 μέχρι και σήμερα δεν έχει εισπραχθεί γι’ αυτές κανένα πρόστιμο.

Πρόσφατα, είδαν το φως της δημοσιότητας και νέες υποθέσεις νοθείας της φέτας, οι οποίες προστέθηκαν στο μακρύ κατάλογο αυτών που έχουν εντοπιστεί από ελεγκτικούς μηχανισμούς και αρχές του εξωτερικού.

Η πολυετής αυτή απραξία οδήγησε πια σε αδιέξοδο, θέτοντας σε κίνδυνο τη φήμη και την εμπορία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Εδώ και χρόνια, τα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ και οι παραγωγοί μας δεν προστατεύονται, ενώ διαπιστώνουμε συνεχώς την απαξίωση του πρωτογενή τομέα, ο οποίος συνιστά έναν από τους κυριότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.

Το ΠΑΣΟΚ, λόγω της άρρηκτης σχέσης που διαχρονικά το συνδέει με τον πρωτογενή τομέα, στέκεται δίπλα στους Έλληνες παραγωγούς, υποστηρίζοντας σθεναρά την προσπάθεια τους και ενισχύοντας παράλληλα τον αγώνα τους για την πρόσδοση προστιθέμενης αξίας στα παραγόμενα τους προϊόντα.

Η μόνιμη αυστηροποίηση και εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά, είναι εκ των ων ουκ άνευ, υπό την προϋπόθεση όμως ένταξης τους σε ένα συγκροτημένο και ολοκληρωμένο σχέδιο μέτρων, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού φαινομένου, που αφορά όχι μόνο τον παραγωγικό κόσμο της χώρας μας, αλλά και το σύνολο του καταναλωτικού κοινού».


Πηγή

Leave a Reply