Ανδρέας Σπυρόπουλος: «Προτείνουμε νέα μορφή ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους»

«Μας λέτε λαϊκιστές, μας λέτε ότι δεν βγαίνει η εξίσωση και εκ των υστέρων συζητάτε και για μείωση συντελεστών στο ΦΠΑ, για αύξηση στον κατώτατο μισθό, αλλά και άλλες φοροελαφρύνσεις. Άρα μπορούμε, είναι θέμα επιλογών», τόνισε το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, στην εκπομπή «Καλημέρα με τον Γιώργο Αυτιά», στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Καταλογίζοντας τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ «μια τεράστια αγωνία γι’ αυτό που διαμορφώνεται στην κοινωνία, αλλά και για τη σοβαρή αντιπολιτευτική μας στάση απέναντι στα προβλήματα και κυρίως αυτά της ακρίβειας και τις αποτυχίες τη κυβέρνησης», ο κ. Σπυρόπουλος έδωσε απαντήσεις στον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη: «Ο κ. Γεωργιάδης είχε κάνει 21 Δεκεμβρίου μια δήλωση ότι δεν έχει περάσει η ακρίβεια στα προϊόντα των σούπερ μάρκετ και ότι αντίθετα του ζητάνε selfies. Πιστεύω ότι ενάμιση μήνα μετά έχει αναθεωρήσει και κυρίως η κυβέρνηση έχει καταλάβει ότι με τα μέτρα που δεν έχει πάρει, δεν έχει βοηθήσει την πραγματική οικονομία και αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη». 

«Προτείνουμε μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα, το έχουμε πει πολλές φορές. Η κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών, μια λέει δεν θα το κάνει γιατί έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, ενώ χθες μας είπε από εδώ πέρα ότι το σκέφτεται σοβαρά. Ας αποφασίσουν λοιπόν, εμείς λέμε να το κάνουν γρήγορα», είπε ο. κ. Σπυρόπουλος, αναπτύσσοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την ακρίβεια και την οικονομία. 

«Επίσης να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος στις επιχειρήσεις, για να υπάρχει ελάφρυνση. Αύξηση του κατώτατου μισθού τώρα, ώστε να μπορέσει να πάει στον πραγματική οικονομία. Και να σας πω και κάτι καινούργιο γιατί ξέρω ότι ασχολείστε πολύ με τους χαμηλοσυνταξιούχους. Εμείς προτείνουμε μια νέα μορφή ΕΚΑΣ, με εισοδηματικά όμως κριτήρια, κριτήρια συγκεκριμένα που θα αφορούν αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Μιλάμε για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, και το ετήσιο κόστος είναι 650 εκατ. ευρώ στον ετήσιο προϋπολογισμό. Νομίζω είναι μια βασική πρωτοβουλία που πρέπει να λάβει αυτή η κυβέρνηση και να βοηθήσει τα χαμηλά στρώματα που έχουν ανάγκη», πρόσθεσε. «Δεν έχουν ανάγκη αυτήν τη στιγμή οι χαμηλοσυνταξιούχοι να ενισχυθούν; Έχουν. Ας το πάρει απόφαση η κυβέρνηση».

«Εμείς δεν έχουμε ίσες αποστάσεις, ούτε σκεφτόμαστε με αυτόν τον τρόπο. Εμείς έχουμε αυτόνομη πορεία, κρίνουμε την κυβέρνηση παραγωγικά, με έναν ορθό λόγο και με προτάσεις. Ο κ. Ανδρουλάκης με τη δήλωσή του στο Πρώτο Θέμα ξεκαθαρίζει ότι εμείς δεν έχουμε ίσες αποστάσεις με κανέναν, ούτε βάζουμε μεζούρα. Αυτά είναι ξεκαθαρισμένα για εμάς», υπογράμμισε ο κ. Σπυρόπουλος. 

Σχετικά με την στάση της κυβέρνησης, ο κ. Σπυρόπουλος ρώτησε τον υπουργό Ανάπτυξης: «Κύριε Γεωργιάδη, εδώ και δύο εβδομάδες, μας χτυπάτε καθημερινά και τον Πρόεδρο και το κόμμα. Εσείς έχετε αγωνία για την άνοδο του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ. Στη Βουλή κάνατε μια συγκεκριμένη επίθεση προς τον Πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη και προς την παράταξή μας. Στη Βουλή σας καταθέσαμε μια ερώτηση κι εσείς κάνατε επίθεση». 

Αναφερόμενος στη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής για την ακρίβεια, πρόσθεσε πως «κάναμε μια παραγωγική συζήτηση, δεν συζητήσαμε για Φουρθιώτηδες και θέλω αυτό να μας το πιστώσετε», ενώ «εσείς στη Βουλή προσβάλετε και μιλάτε με τέτοιον τρόπο». 

Απαντώντας σχετικά με το παράδειγμα της Πορτογαλίας, ο κ. Σπυρόπουλος εξήγησε ότι «ο κ. Ανδρουλάκης στο άρθρο του δεν κάνει σύγκριση του πληθωρισμού της Ελλάδας και της Πορτογαλίας  για να αποδείξει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας. Αναφέρεται στην πληθωρισμό για να πει ότι το κόστος ενέργειας στην Ελλάδα έχει αυξηθεί πάρα πολύ σε σχέση με της Πορτογαλίας, όπου η εκεί κυβέρνηση λόγω των ενεργειών που έκανε, το κράτησε χαμηλά.  Η Ελλάδα με τον πενταπλασιασμό του κόστους της ενέργειας είναι η πρώτη χώρα στην ευρωζώνη». 


Πηγή

Leave a Reply