Χορήγηση ανταμοιβής στους δικαστικούς υπαλλήλους

Αριθμ. 56921 οικ – ΦΕΚ τεύχος Β 7462/29.12.2023
Προσωρινό σύστημα ανταμοιβών δικαστικών υπαλλήλων.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ – ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
Σύστημα ανταμοιβών δικαστικών υπαλλήλων και στόχοι του συστήματος

Στο πλαίσιο υλοποίησης δράσεων για τη βελτίωση της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητας στην απονομή της δικαιοσύνης, θεσπίζεται προσωρινό σύστημα ανταμοιβών δικαστικών υπαλλήλων. Στόχους του συστήματος αποτελούν α) η ενίσχυση της αποδοτικότητας των δικαστικών υπαλλήλων, β) η μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης εργασιών και εκτέλεσης καθηκόντων που αφορούν στα Δικαστήρια, τις Εισαγγελίες και τη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων, γ) η εξάλειψη καθυστερήσεων και δ) η βαθμιαία καλλιέργεια αισθήματος επιβράβευσης της υψηλής αποδοτικότητας μεταξύ των δικαστικών υπαλλήλων.

Άρθρο 2
Ύψος συνολικής δαπάνης ανταμοιβών

Καθορίζεται το ύψος της συνολικής δαπάνης που θα απαιτηθεί για την καταβολή ανταμοιβών σε δικαστικούς υπαλλήλους για την απόδοσή τους, κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.2022 έως 31.12.2024, στο ποσό των 11.000.000,00 ευρώ. Το ποσό αυτό θα αντληθεί από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έχουν προβλεφθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Άρθρο 3
Δυνητικοί δικαιούχοι ανταμοιβών

Δυνητικοί δικαιούχοι των ανταμοιβών που θεσπίζονται με την παρούσα είναι οι δικαστικοί υπάλληλοι όλων των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών της Χώρας και της Γενικής Επιτροπείας της Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων, πλην του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπό την προϋπόθεση ότι κατά το χρονικό διάστημα προσδιορισμού της απόδοσης (ανά τρίμηνο) υπηρετούσαν πράγματι στην υπηρεσία τους και δεν απουσίαζαν δικαιολογημένα για χρονικό διάστημα άνω των δεκαπέντε (15) ημερών.

Άρθρο 4
Χρόνος καταβολής ανταμοιβών και συνολικό ετήσιο ποσό ανταμοιβών

Οι ανταμοιβές που αναφέρονται στην απόδοση των δικαστικών υπαλλήλων κατά τα έτη 2022 έως 2024, καταβάλλονται εντός του πρώτου τριμήνου του επομένου του έτους αναφοράς, μέσω της μισθοδοσίας, πλην των ανταμοιβών που αναφέρονται στην απόδοση του έτους 2022, οι οποίες καταβάλλονται εντός μηνός από τη δημοσίευση της παρούσας. Το συνολικό ποσό των ανταμοιβών που καταβάλλονται κατ’ έτος ανέρχεται σε 3.666.666,67 ευρώ.
Τυχόν αδιάθετα ποσά κατ’ έτος μεταφέρονται και προσαυξάνουν το συνολικό ποσό ανταμοιβών του επόμενου έτους.

Άρθρο 5
Κατηγορίες δικαιούχων

Οι δικαιούχοι των ανταμοιβών των άρθρων 6 και 7 κατανέμονται, με κριτήριο των ύψος των συνολικών μηνιαίων αποδοχών τους, στις ακόλουθες κατηγορίες: α) κατηγορία 1 (συνολικές μηνιαίες αποδοχές έως 1.278,00 ευρώ), β) κατηγορία 2 (συνολικές μηνιαίες αποδοχές από 1.278,00 ευρώ έως 1.587,00 ευρώ) και γ) κατηγορία 3 (συνολικές μηνιαίες αποδοχές από 1.587,00 ευρώ και άνω).

Άρθρο 6
Εφάπαξ ανταμοιβή τεκμαιρόμενης απόδοσης

Ενόψει της υποστελέχωσης των δικαστικών υπηρεσιών της Χώρας, εξαιτίας της πλήρωσης μόνο του 65% περίπου των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων και της συνεπαγόμενης ανάγκης για διαρκή υπεραπόδοση και υπερωριακή εργασία των υπηρετούντων δικαστικών υπαλλήλων, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο συσσωρευμένος όγκος των ποικίλων καθηκόντων τους στα δικαστήρια όπου υπηρετούν, το 50% του συνολικού ποσού ανταμοιβών για το έτος 2022, ήτοι ποσό 1.833.333,33 ευρώ, καταβάλλεται σε κάθε δυνητικό δικαιούχο του άρθρου 3 και αντιστοιχεί σε ποσοστό 2,55% των συνολικών ετήσιων αποδοχών του εφόσον αυτός ανήκει στην κατηγορία 1, σε ποσοστό 2,15% των συνολικών ετήσιων αποδοχών του εφόσον αυτός ανήκει στην κατηγορία 2 και σε ποσοστό 1,68% των συνολικών ετήσιων αποδοχών του εφόσον αυτός ανήκει στην κατηγορία 3.

Άρθρο 7
Επαναλαμβανόμενες ανταμοιβές μετρούμενης απόδοσης

Το 50% του συνολικού ποσού ανταμοιβών για το έτος 2022, ήτοι ποσό 1.833.333,33 ευρώ, και το 100% του συνολικού ποσού ανταμοιβών για τα έτη 2023 και 2024, ήτοι ποσό 3.666.666,67 ευρώ κατ’ έτος, καταβάλλονται στο 25% των πλέον παραγωγικών ανά τρίμηνο δυνητικών δικαιούχων του άρθρου 3 που υπηρετούν σε κάθε οργανωτική δομή εκάστης δικαστικής υπηρεσίας, ανάλογα με την απόδοσή τους σε κάθε τρίμηνο του έτους αναφοράς, η οποία προσδιορίζεται σύμφωνα με τα κριτήρια του επόμενου άρθρου. Αντιστοιχούν δε α) για το έτος 2022, σε ποσοστό 10,19% των συνολικών τριμηνιαίων αποδοχών τους εφόσον αυτοί ανήκουν στην κατηγορία 1, σε ποσοστό 8,60% των συνολικών τριμηνιαίων αποδοχών τους εφόσον αυτοί ανήκουν στην κατηγορία 2 και σε ποσοστό 6,73% των συνολικών τριμηνιαίων αποδοχών τους εφόσον αυτοί ανήκουν στην κατηγορία 3, και β) για τα έτη 2023 και 2024, σε ποσοστό 20,38% των συνολικών τριμηνιαίων αποδοχών τους εφόσον αυτοί ανήκουν στην κατηγορία 1, σε ποσοστό 17,19% των συνολικών τριμηνιαίων αποδοχών τους, εφόσον αυτοί ανήκουν στην κατηγορία 2 και σε ποσοστό 13,45% των συνολικών τριμηνιαίων αποδοχών τους εφόσον αυτοί ανήκουν στην κατηγορία 3.

Άρθρο 8
Ανώτατο ποσό ανταμοιβών

Το συνολικό ποσό ανταμοιβών των άρθρων 6 και 7 που λαμβάνει κάθε δυνητικός δικαιούχος του άρθρου 3 κατ’ έτος δεν μπορεί να υπερβαίνει το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) του αθροίσματος του ετήσιου βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης.

Άρθρο 9
Κριτήρια προσδιορισμού απόδοσης δικαιούχων ανταμοιβών

1. Ο Προϊστάμενος της οικείας Γραμματείας υποβάλλει αμελλητί προς έγκριση στον Πρόεδρο του Δικαστηρίου, στον Γενικό Επίτροπο της Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων, στον Πρόεδρο του τριμελούς συμβουλίου διεύθυνσης ή στον δικαστικό λειτουργό που διευθύνει κάθε Δικαστήριο και Εισαγγελία, κατάλογο με το 25% των δικαστικών υπαλλήλων κάθε οργανωτικής δομής εκάστης δικαστικής υπηρεσίας, στους οποίους θα πρέπει να καταβληθούν οι ανταμοιβές του άρθρου 7 για το αντίστοιχο τρίμηνο.

2. Ο προσδιορισμός των δικαιούχων της προηγούμενης παραγράφου γίνεται με βάση το είδος και τον όγκο των καθηκόντων που ανέλαβε και διεκπεραίωσε κάθε δικαστικός υπάλληλος εντός κάθε οργανωτικής δομής εκάστης δικαστικής υπηρεσίας κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα ήτοι, ενδεικτικά, τον αριθμό των διεκπεραιωθεισών υποθέσεων μετά την παράδοση σχεδίου απόφασης από τους δικαστές, τον αριθμό των εκδοθέντων πιστοποιητικών, τον αριθμό των εκδοθεισών κλήσεων και κοινοποιηθεισών αποφάσεων, την έκδοση στατιστικών πινάκων για την παρακολούθηση της κίνησης εργασιών των υποθέσεων στα δικαστήρια και τις εισαγγελίες, την ανάρτηση των αποφάσεων στα ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα και το μέγεθος της υπερωριακής απασχόλησης. Η αποδοτικότητα των δικαστικών υπαλλήλων που ασκούν καθήκοντα διοίκησης, κρίνεται, ιδίως, με βάση την ποσοτική απόδοση και την ταχύτητα των οργανωτικών δομών στις οποίες προΐστανται.

3. Κριτήρια για τον προσδιορισμό των δικαιούχων της παρ. 1 αποτελούν το ενδιαφέρον για την ταχεία και αποτελεσματική διεκπεραίωση των καθηκόντων, η ταχύτητα διεκπεραίωσης των ανατιθέμενων καθηκόντων, η ικανότητα εκτέλεσης πολλαπλών καθηκόντων σχετικών με τη φύση της θέσης, η ικανότητα προσαρμογής σε νέες τεχνολογίες και νέες διαδικασίες και οι επικοινωνιακές δεξιότητες.

4. Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, ο Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων, ο Πρόεδρος του τριμελούς συμβουλίου διεύθυνσης ή ο δικαστικός λειτουργός που διευθύνει κάθε Δικαστήριο και Εισαγγελία, εφόσον εγκρίνει τον κατάλογο της παρ. 1, τον αποστέλλει αμελλητί στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να καταβληθεί η ανταμοιβή στους δικαιούχους δικαστικούς υπαλλήλους.

Άρθρο 10
Αυτοτέλεια ανταμοιβών και επιβαλλόμενες επ’ αυτών κρατήσεις

Οι καταβαλλόμενες ανταμοιβές δεν συμψηφίζονται με την προσωπική διαφορά της παρ. 1 του άρθρου 27 του ν. 4354/2015 (Α’ 176) και υπόκεινται στις ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις των πρόσθετων αποδοχών

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στον Οδηγό του Πολίτη (odigostoupoliti.eu). Επιτρέπεται η αναδημοσίευση (όχι αυτολεξεί) του περιεχομένου του παρόντος άρθρου, μόνο με αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link)(https://www.odigostoupoliti.eu), της πηγής προέλευσης

 

 


Πηγή

Leave a Reply