«άνθρακας ο θησαυρός», απλά τώρα είναι χρωματιστός – ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Ανακοίνωση Φραγκίσκου Παρασύρη, Βουλευτή Ηρακλείου και Τομέα Ενέργειας ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Όπως ακριβώς αναμέναμε, επιβεβαιώνονται πλήρως οι απόψεις που είχαμε καταθέσει, καθώς οι πρώτες ημέρες εφαρμογής των χρωματιστών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά ότι ο «θησαυρός ήταν άνθρακας, απλά τώρα είναι χρωματιστός».

Ανατρέχοντας στις τιμές που ανακοίνωσαν οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, οι καταναλωτές διαπιστώνουν ότι:

·         οι όποιες μειώσεις στα τιμολόγια δεν οφείλονται σε καμιά αποτελεσματική πολιτική της κυβέρνησης, ούτε στην εφαρμογή των χρωματιστών τιμολογίων, όπως ισχυρίζεται το Υπουργείο, αλλά στη μείωση της χονδρεμπορικής αγοράς και των διεθνών τιμών Φυσικού Αερίου.  Ενδεικτικό είναι ότι η Μέση Τιμή Αγοράς επόμενης ημέρας και ενδοημερήσιας το Δεκέμβριο του 2023 ήταν 103€/MWh ενώ το Δεκέμβριο του 2022 ήταν 284€/ΜWh.

·         Η κυβέρνηση και σε αυτόν τον τομέα, δεν κατάφερε να ορίσει ένα πλαίσιο προστασίας παγιδεύοντας τους καταναλωτές, σε κρυφές χρεώσεις και ποινές, καθώς ο προμηθευτής δύναται να τροποποιεί ανά μήνα το πάγιο και τη σχετική έκπτωση (εάν υφίσταται), η οποία μάλιστα αφορά μόνο τη Βασική Τιμή Προμήθειας. Για άλλη μια φορά εμπαίζουν τους καταναλωτές και συνειδητά δημιουργούν υπερκέρδη για τους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους.

·         Την ίδια στιγμή σε ορισμένα «πράσινα» τιμολόγια, εμπεριέχεται στις τιμές των παρόχων η έκπτωση συνέπειας δηλ. δεν διαχωρίζεται η κανονική τιμή από αυτή  μετά την έκπτωση σε περίπτωση εμπρόθεσμης εξόφλησης. Συνεπώς, σε περίπτωση εκπρόθεσμης εξόφλησης παύει να ισχύει η προαναφερθείσα έκπτωση  με αποτέλεσμα η Τελική Τιμή Προμήθειας να αυξάνεται σημαντικά. Σημειώνεται ότι περίπου 30% των καταναλωτών εξοφλεί εκπρόθεσμα τους λογαριασμούς. Στην περίπτωση αυτή επιβάλλονται penalties στους καταναλωτές που ορίζονται από την αύξηση κατά 20 έως 50% επί του παγίου.

Είναι, πλέον, βέβαιο ότι τα χρωματιστά τιμολόγια και η τιμολογιακή πολιτική που συνεπάγονται χρήζουν άμεσων διορθωτικών κινήσεων. Αφενός επειδή η μεταβλητότητα των εκπτώσεων και των επιμέρους συντελεστών σε μηνιαία βάση και ανά τρίμηνο, θέτουν τους καταναλωτές σε μειονεκτική θέση, αφού δημιουργείται ένα δαιδαλώδες και δυσνόητο σύστημα τιμολόγησης και αφετέρου επειδή η ονομασία κάθε τιμολογίου δεν αναφέρει ρητά και καθαρά τη σχέση του χρωματισμού με την εμπορική ονομασία.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω, η ανάγκη ολικού εκσυγχρονισμού του Κώδικα Προμήθειας, προκειμένου να συμπεριλάβει όλες τις αλλαγές που συντελούνται στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού και να ενισχύσει τα εργαλεία προστασίας των τελικών καταναλωτών, είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.

Ταυτόχρονα, η ενίσχυση της ΡΑΑΕΥ, προκειμένου να μπορεί να επιτελεί τον ελεγκτικό της ρόλο σε μια ραγδαία εξελισσόμενη αγορά, η οποία δεν έχει πλέον καμία σχέση με το 2013, όταν θεσπίστηκε ο ισχύον Κώδικας Προμήθειας, είναι και αυτή εκ των ων ουκ άνευ.


Πηγή

Leave a Reply