Μητσοτάκης: Δηλώσεις μετά τη Σύνοδο Κορυφής

UPDATE: 15:56



Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής

«Η επιλογή της κλιμάκωσης από την Τουρκία θα οδηγήσει σε απομάκρυνση από την ΕΕ και τη λήψη μέτρων» – «Η Ελλάδα δεν θα περιμένει την Ευρώπη, θα συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες, τόσο στις τιμές του ρεύματος όσο και των καυσίμων», δήλωσε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες

Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να παίξει το παιχνίδι της ρητορικής της έντασης με την Τουρκία και τόνισε ότι αν η Άγκυρα ακολουθήσει τον δρόμο της κλιμάκωσης και όχι εκείνον του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, θα απομακρυνθεί περαιτέρω από την οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι θα οδηγήσει στη λήψη κάποιων μέτρων.

Δείτε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού: 

Ο πρωθυπουργός αρχικά αναφέρθηκε στο καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ουκρανία και στη Μολδαβία, αλλά και στο υπό εξέταση αίτημα της Γεωργίας. Τόνισε ότι με αυτόν τον τρόπο η Ευρώπη στέλνει στον ουκρανικό λαό ένα μήνυμα αισιοδοξίας, στη μάχη που δίνει για επιβίωση.

Αναφερόμενος στην ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, είπε ότι επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι οι χώρες αυτές ανήκουν στην οικογένεια της Ευρώπης. 

Για τα ελληνοτουρκικά, τόνισε ότι δεν έχει να πει πολλά και ότι καλύπτεται από τη δήλωση στήριξης των Ευρωπαίων. Σε ερώτηση του ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Τουρκία έχει δύο δρόμους να ακολουθήσει. Ο ένας είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και ο δεύτερος ο δρόμος της κλιμάκωσης, που προφανώς θα οδηγήσει την Τουρκία σε περαιτέρω απομάκρυνση από την Ευρωπαϊκή οικογένεια, αφήνοντας πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης κάποιων μέτρων. «Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής της έντασης», τόνισε χαρακτηριστικά. και πρόσθεσε: «Αν η Τουρκία επιμείνει στις προκλήσεις στο ΝΑΤΟ, θα λάβει απάντηση με τον πιο σκληρό τρόπο».

Όσον αφορά στο ενεργειακό, δήλωσε ότι γίνονται ενέργειες για να ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα δεν θα περιμένει την Ευρώπη και ότι θα εξακολουθήσει να στηρίζει τους πολίτες, τοσο για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, όσο και για τις τιμές των καυσίμων.

Σε ερώτηση του ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Τουρκία έχει δύο δρόμους να ακολουθήσει. Ο ένας είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και ο δεύτερος ο δρόμος της κλιμάκωσης, που προφανώς θα οδηγήσει την Τουρκία σε περαιτέρω απομάκρυνση από την Ευρωπαϊκή οικογένεια, αφήνοντας πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης κάποιων μέτρων. 

 

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιβεβαίωσε τα σενάρια, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του έχει πολλά ακόμα να κάνει και ότι κανένας υπουργός δεν έχει κατεβάσει το μολύβι. «Δεν μπορώ να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές ή ανασχηματισμός. Εμείς συνεχίζουμε το έργο μας», είπε.

 

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας, είπε ότι η χώρα οφείλει να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα και τόνισε ότι υπάρχει σχέδιο για την κάλυψη σε κάθε περίπτωση. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι η κατάσταση δεν θα πάει στα άκρα, καθώς κάτι τέτοιο δεν συμφέρει ούτε τη Ρωσία.

 

Όσον αφορά την ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη απάντηση και ότι κάθε κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για τους πολίτες της. Τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα, ήταν δυνατό να εφαρμοστούν διότι η χώρα μας επανήλθε σε δημοσιονομική κανονικότητα. «Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε στοχευμένα μέτρα, διότι έχει αποδειχθεί ότι τα οριζόντια μέτρα δεν αποδίδουν».

 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply