«Χωρίς σχέδιο, συντονισμό και “υπό κατασκευή” η πολιτική προστασία της χώρας»

Κοινή ανακοίνωση Ανδρέα Πουλά , Υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, και του Τομέα Πολιτικής Προστασίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για τη σημερινή συνέντευξη του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε συνέντευξή του σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή επιβεβαίωσε πλήρως όλα όσα έχουμε δηλώσει κατά καιρούς για την πολιτική προστασία της χώρας:

–         Δεν πέρασε ούτε μήνας από τότε που αναφερθήκαμε στη Βουλή ότι το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι ένα κέλυφος, χωρίς οργανόγραμμα και «υπό κατασκευή» τρία χρόνια από την ίδρυση του, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες. Δεν δύναται να ασκήσει ακόμα και τα ελάχιστα που έχει αναλάβει τη συνέργεια, τη συνεργασία και τη διαλειτουργικότητα των εμπλεκομένων φορέων σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο ώστε να πετύχει την άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων φορέων σε όλα τα επίπεδα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών. Καλές οι προθέσεις αλλά χωρίς βούληση για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων η πολιτική προστασία πάλι θα ψάχνει να βρει, που να ρίξει τις ευθύνες.

–         Υπάρχει πλήρης έλλειψη σχεδιασμού και πρόληψης καθώς μία ανάσα πριν τα Χριστούγεννα ο Υπουργός αποκάλυψε ότι δεν υπάρχουν εκχιονιστικά μηχανήματα αφού ο σχετικός διαγωνισμός για την προμήθειά τους έχει «κολλήσει» αφήνοντας έτσι ανοχύρωτη τη χώρα σε περίπτωση βαριάς χιονόπτωσης. Το μόνο σίγουρο μέτρο που θα ληφθεί θα είναι το κλείσιμο των σχολείων και ο περιορισμός των μετακινήσεων των πολιτών.

–         Ας αναζητηθούν οι ευθύνες από τον Πρωθυπουργό για την αδράνεια αυτή στην πολυπληθή ηγεσία του Υπουργείου από την ίδρυση του. Υπάρχουν ρόλοι και αρμοδιότητες στον κάθε εμπλεκόμενο από την πολιτική ηγεσία. Η μέχρι σήμερα αποτυχημένες στο σύνολο τους διαχειρίσεις κρίσεων έχουν καταδείξει τα τρωτά σημεία του υφιστάμενου συστήματος πολιτικής προστασίας που αρνείται πεισματικά να καταλάβει και να αναγνωρίσει Κυβέρνηση της ΝΔ. 

Η κυβέρνηση τρέχει και δεν φτάνει πίσω από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, δεν έχει ουσιαστικό σχέδιο πολιτικής προστασίας και πρόληψης και σε καμία περίπτωση δεν διδάσκεται από τα λάθη του παρελθόντος, προκαλώντας στους πολίτες ανασφάλεια και αβεβαιότητα.


Πηγή

Leave a Reply