«Το “επιτελικό κράτος” όχι μόνο δεν αντιμετώπισε την καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης, αλλά ούτε διασφάλισε σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές»

Δήλωση Μιλένας Αποστολάκη, Βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών & Υπεύθυνη Κ.Τ.Ε. Δικαιοσύνης ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Το πρωτοφανές περιστατικό που έλαβε χώρα  στο κτήριο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας κάθε άλλο παρά τυχαίο μπορεί να χαρακτηριστεί. Μεταλλικά ράφια, όπου τοποθετούνται ποινικές δικογραφίες, κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια μίας τυπικής ημερήσιας χρήσης τους με αποτέλεσμα να καταπλακώσουν και να τραυματίσουν έναν δικαστικό υπάλληλο και έναν εργαζόμενο μεταφορικής εταιρίας.

Το γεγονός αυτό αποτελεί απόρροια των προβλημάτων στατικότητας και παλαιότητας, καθώς και ελλιπούς συντήρησης  των κτηρίων  και δυστυχώς δεν εξαντλείται μόνο στο μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας.  Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας από καθαρή τύχη αποφευχθήκαν τα χειρότερα. Ενώ παράλληλα κάνει αναφορά και σε άλλο περιστατικό πτώσης τμήματος της ψευδοροφής στο ακροατήριο του Γ’ Αυτοφώρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, όπου αποκαλύφθηκε μια ρωγμή στο κτήριο 2. Και όλα αυτά σε χώρους στους οποίους καθημερινά παρευρίσκονται χιλιάδες πολίτες.

Η ελλειμματική πολιτική  της κυβέρνησης  στον τομέα της Δικαιοσύνης, ο οποίος υποτίθεται ότι από το 2019 αποτελεί προτεραιότητα της, επισφραγίζεται  από το παραπάνω   περιστατικό  με τρόπο εξαιρετικά  επικίνδυνο.  

Το «επιτελικό κράτος» όχι μόνο δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει το οξύ πρόβλημα της καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης, που αφορά την ασφάλεια  δικαίου και την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας, αλλά ούτε καν τη στοιχειώδη διασφάλιση σύγχρονων και ασφαλών υποδομών στο χώρο της δικαιοσύνης που να μην παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές καταστάσεις.


Πηγή

Leave a Reply