“Συνθήματα και Αναθέματα” – Άρθρο Δημήτρη Μάντζου στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΤΖΟΥ, ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΑ ΝΕΑ»

Είναι πλέον σαφές ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα ευχών και συνθημάτων, ούτε φυσικά έργο επικοινωνιακών μηχανισμών. Οι ανισότητες, η αδικία, η γενικευμένη αίσθηση ανασφάλειας και η ασφυκτική οικονομία της καθημερινότητας συνθέτουν ένα σκηνικό προκλήσεων, με βαθύ πολιτικό περιεχόμενο. Τα ζητήματα είναι πλέον χειροπιαστά. Και απαιτούν απτές προσεγγίσεις, απαντήσεις και λύσεις. Οι μεταρρυθμίσεις είναι όχι απλά επιθυμητές, αλλά και αναγκαίες, αρκεί να κάνουν αυτό που εννοεί η λέξη: να ρυθμίζουν με τρόπο θετικό την κοινωνική ζωή, να βελτιώνουν, με τρόπο ανατρεπτικό, τις ζωές όλων.

Πρώτα και κύρια, στο πεδίο της οικονομίας, εκεί όπου η ακρίβεια, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό-ακορντεόν, δοκιμάζει τις αντοχές των καταναλωτών. Με τις τιμές σε «ράλι» αυξήσεων, πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Με την αισχροκέρδεια να αντιμετωπίζεται από την Κυβέρνηση ως φυσικό φαινόμενο. Με πρόστιμα να επιβάλλονται με τέτοια καθυστέρηση που ουσιαστικά αποτελούν μόνο μικρό τμήμα της συνολικής κερδοφορίας. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής επιμένει στον δρόμο του ρεαλισμού: πραγματικοί και αποτελεσματικοί έλεγχοι στην αγορά με άρτια στελεχωμένες και εξοπλισμένες αρχές, ΔΙΜΕΑ και Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η καθιέρωση Αρχής Καταναλωτή είναι μονόδρομος. Όπως και η υιοθέτηση προτάσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης στα ενοίκια, με ένα μοντέλο κοινωνικής κατοικίας και κατάργηση της χρυσής visa. Και, φυσικά, φορολογική δικαιοσύνη, με μείωση έμμεσων φόρων σε βασικά αγαθά και ενέργεια, για όσο διαρκεί αυτή η κρίση -άλλες χώρες που το τόλμησαν πέτυχαν γενναία υποχώρηση των τιμών, αντίθετα προς το αφήγημα της ΝΔ.

Οι πολίτες αξιώνουν απαντήσεις για τη θεσμική λειτουργία μιας χώρας που επιδιώκει να λέγεται ευρωπαϊκή. Η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει λόγο για την απώλεια των κρίσιμων ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για το Κράτος και την Αυτοδιοίκηση. Για την πλήρη εγκατάλειψη του κοινωνικού κράτους, της υγείας και της παιδείας, των βασικών δηλαδή υποδομών που εξασφαλίζουν αξιοπρέπεια και προοπτική στη ζωή όλων. Την ερχόμενη Τετάρτη θα συζητηθεί στη Βουλή η κλιματική κρίση και η αποκατάσταση από τις πρόσφατες καταστροφές. Ήδη από χθες, ωστόσο, ο Πρωθυπουργός καλείται να απαντήσει γιατί η ΕΕ παραπέμπει την Ελλάδα επειδή είναι μόνη χώρα που δεν υπέβαλε αντιπλημμυρικούς χάρτες. Όπως, άλλωστε, υποχρεούται να απαντήσει για το πώς αξιοποίησε τους ευρωπαϊκούς πόρους για την τηλεδιοίκηση των σιδηροδρόμων που αν λειτουργούσε η τραγωδία των Τεμπών δεν θα είχε συμβεί ποτέ. Και να το πράξει με όρους πολιτικούς, στη Βουλή, με αντιπαράθεση επιχειρημάτων. Με πράξεις, όχι με απλά λόγια, χαριτωμένα βίντεο στα κοινωνικά μέσα και προετοιμασμένους μονολόγους -με μόνιμη επωδό στις προτάσεις της αντιπολίτευσης «δεν ξέρετε τι λέτε».

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών πιστοποιούν πως οι ανατροπές είναι εφικτές με ανανέωση και σχέδιο. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής εργάζεται μεθοδικά για να τις πετύχει, μαζί και μέσα από την κοινωνία. Εξ άλλου, η εποχή των συνθημάτων και των αναθεμάτων έχει περάσει. Τα λόγια τα μεγάλα μίκρυναν ανυπόφορα κάτω από το βάρος των προκλήσεων. Οι πολίτες αξιώνουν, αξιώνουμε, μελέτη, δουλειά, ρεαλιστικές λύσεις και πρόγραμμα. Διαχειριστική επάρκεια αλλά και πολιτική συνέπεια, πίστη σε ιδέες και αξίες που διαπερνούν τη ζωή μας. Ίσες ευκαιρίες, λιγότερες ανισότητες, εφαρμοσμένη κοινωνική δικαιοσύνη στην πράξη. 


Πηγή

Leave a Reply