«Σοβαρή αντιπολίτευση σήμερα, αξιόπιστη προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης αύριο» – Συνέντευξη της Χριστίνας Σταρακά στη «Μακεδονία της Κυριακής»

Για τη νέα δυναμική του ΠΑΣΟΚ, την ακρίβεια, τους αγρότες και κτηνοτρόφους και τη διερεύνηση ευθυνών για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη μίλησε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και το δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος, Χριστίνα Σταρακά. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι «η χώρα και η ελληνική κοινωνία χρειάζονται σοβαρή αντιπολίτευση σήμερα, αξιόπιστη προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης αύριο» και υπογραμμίζει την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει με την ίδια σοβαρότητα και υπευθυνότητα να κερδίζει «τις καρδιές και την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων Ελλήνων και Ελληνίδων» και πως αυτό μπορεί να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ «όχι μόνο στη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές αλλά και στην πρώτη θέση στις επόμενες εθνικές εκλογές».

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Κυρία Σταρακά, σε τι διαφέρει η δική σας πρόταση για Προανακριτική για την τραγωδία των Τεμπών από την αντίστοιχη του ΚΚΕ για Εξεταστική, την οποία μάλιστα στήριξε η κυβέρνηση;

Στην πολιτική, αν θες αποτέλεσμα, γίνε συγκεκριμένος. Και στην τραγωδία των Τεμπών έχουμε κάτι πάρα πολύ συγκεκριμένο: όλα μα όλα τα πορίσματα συμφωνούν πως αν είχε ολοκληρωθεί η αποκατάσταση και αναβάθμιση του συστήματος τηλεδιοίκησης στο δίκτυο με τη σύμβαση 717 του 2014, η σύγκρουση δεν θα είχε συμβεί ποτέ, οι 57 συνάνθρωποί μας θα ζούσαν. Και υπάρχει και κάτι πολύ απτό: η δικογραφία που η ίδια η Ευρωπαία Εισαγγελέας απέστειλε στο ελληνικό κοινοβούλιο σχετικά με την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη σύμβαση 717, παρά την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Μιλάμε για μία σύμβαση που υπογράφηκε το 2014, έπρεπε να ολοκληρωθεί το 2016 και ακόμα αγνοείται. Η δική μας πρόταση λοιπόν για Προανακριτική δεν είναι «στον αέρα»: βασίζεται σε πολύ συγκεκριμένα στοιχεία και υπάρχουσα δικογραφία. Καλώ κάθε αναγνώστη σας να διαβάσει το κείμενο της πρότασής μας. Και μετά να διαβάσει το κείμενο της πρότασης για Εξεταστική Επιτροπή που κατέθεσε το ΚΚΕ. Το οποίο ζητάει να ξεκινήσει η συζήτηση αναζήτησης ευθυνών από το 1997 και τις οδηγίες της Ε.Ε. για τους σιδηρόδρομους γιατί, σύμφωνα με το ΚΚΕ, «ο πραγματικός ένοχος πίσω από το δυστύχημα στα Τέμπη είναι η ίδια η πολιτική της ΕΕ». Κι αυτό το αντιευρωπαϊκό παραλήρημα η «ευρωπαϊκή» ΝΔ το στηρίζει. Γιατί; Διότι αντί να αναζητούνται συγκεκριμένες πολιτικές και ποινικές ευθύνες υπουργών την περίοδο 2016 – 2023, άρα και δικές της, τη βολεύουν οι γενικολογίες και η διάχυση ευθυνών γενικώς κι αορίστως. Δεν θα γλυτώσουν όμως. Ούτε από τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα, ούτε από το ΠΑΣΟΚ, ούτε από την αλήθεια.        

Τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ τις παρακολουθείτε; Εκτιμάτε ότι θα ευνοήσουν το ΠΑΣΟΚ δεδομένης και της μείωσης της διαφοράς των δυο κομμάτων τουλάχιστον δημοσκοπικά; Ο στόχος της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές είναι στόχος ρεαλιστικός;

Όσο έχουμε χρόνο βεβαίως τις παρακολουθούμε και, το ακόμα σημαντικότερο, τις σεβόμαστε απολύτως. Αλλά η αλήθεια είναι ότι στο ΠΑΣΟΚ προτιμάμε αντί να παρακολουθούμε τι κάνουν οι άλλοι, να ενεργούμε εμείς και να παίρνουμε πρωτοβουλίες με την κοινωνία, για την κοινωνία. Έχουμε ήδη ξεκινήσει προγραμματικές πανελλαδικές καμπάνιες για την Υγεία, την Παιδεία και τις θέσεις μας για τους έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους. Γιατί η χώρα και η ελληνική κοινωνία χρειάζονται σοβαρή αντιπολίτευση σήμερα, αξιόπιστη προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης αύριο. Πάνω σε αυτό δουλεύουμε. Και με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να κερδίζουμε τις καρδιές και την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων Ελλήνων και Ελληνίδων. Αυτό μπορεί να μας φέρει όχι μόνο στη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές αλλά και στην πρώτη θέση στις επόμενες εθνικές εκλογές.            

Το νούμερο ένα πρόβλημα των πολιτών, όπως καταγράφεται και από τις δημοσκοπήσεις, είναι η ακρίβεια. Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει μια σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση της. Πρόσφατα η κυβέρνηση ανακοίνωσε το πρόγραμμα «μόνιμη μείωση τιμής» για τα βασικά προϊόντα. Σας βρίσκουν θετικούς τέτοιες πρωτοβουλίες; Αρκούν οι κυβερνητικές αυτές ενέργειες και τι προτείνετε κωδικοποιημένα;

Ποια «μόνιμη μείωση τιμής»; Μόνιμη υποτίμηση της νοημοσύνης μας από την κυβέρνηση υπάρχει. Οι ίδιοι που πανηγύριζαν ότι βρήκαν τη λύση στην ακρίβεια με το «καλάθι του νοικοκυριού» και τα «market pass», αφού απέτυχαν, τώρα ανακάλυψαν άλλο επικοινωνιακό φρούτο για να υποκριθούν ότι κάτι κάνουν. Οι ίδιοι που μέχρι πριν από τις εκλογές, μάς έλεγαν λαϊκιστές όταν φωνάζαμε, δύο χρόνια τώρα, ότι βασικός παράγοντας της ακρίβειας στην Ελλάδα είναι η αισχροκέρδεια, τώρα παριστάνουν τους αγανακτισμένους απέναντι στις πολυεθνικές που αισχροκερδούν, αφού τις πλούτισαν ακόμα περισσότερο βέβαια με την κυβερνητική αδράνεια τόσο καιρό. Έχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα η κυβέρνηση: ο επικοινωνιακός της μηχανισμός δεν μπορεί να συγκαλύψει αυτό που ζει κάθε Έλληνας και Ελληνίδα κάθε μέρα για παράδειγμα στο σούπερ μάρκετ. Η δε σύγκριση των τιμών ομοειδών προϊόντων με τις αντίστοιχες τιμές σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. είναι αποκαλυπτική και εξοργιστική. Εξίσου εξοργιστική είναι και η άρνηση της ΝΔ να μειώσει τους έμμεσους φόρους σε βασικά αγαθά, όπως ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και ο ΕΦΚ στα καύσιμα, όπως ζητάει τόσο καιρό το ΠΑΣΟΚ, όπως ζητάνε τόσοι και τόσοι φορείς και επιμελητήρια, όπως έκαναν τόσες και τόσες χώρες στην Ε.Ε. Χωρίς μείωση έμμεσης φορολογίας και εξοντωτικούς ελέγχους σε όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας ενάντια στην αισχροκέρδεια δεν γίνεται τίποτα. Αλλά αυτό προϋποθέτει κυβέρνηση που υπηρετεί τους πολλούς, όχι τους λίγους όπως η κυβέρνηση Μητσοτάκη.                 

Στην Ελλάδα μεγάλη συζήτηση γίνεται για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα. Είστε Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης. Τι προτείνετε;

Όλα ξεκινάνε από το πώς αντιλαμβάνεσαι τι γίνεται διεθνώς. Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Ο βαθμός ενεργειακής και αγροδιατροφικής / επισιτιστικής αυτονομίας μιας χώρας είναι πλέον βασικός παράγοντας ισχύος της στο διεθνές στερέωμα.Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε ενέργεια με δική μας ενέργεια, όσο περισσότερο καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε τρόφιμα με δικά μας τρόφιμα, τόσο περισσότερο θωρακίζουμε την ισχύ μας και την ανεξαρτησία μας. Για αυτό και ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, για εμάς στο ΠΑΣΟΚ, δεν είναι ένα απλό επάγγελμα. Είναι λειτούργημα για την κοινωνία και το έθνος μας. Για αυτό και ξεκινήσαμε ήδη προγραμματική πανελλαδική εκστρατεία για την επικοινωνία και συζήτηση με όλους τους παραγωγούς των θέσεων μας που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: τη μείωση του κόστους των αγροτικών εφοδίων, ζωοτροφών και καυσίμων, την προστασία της αγροτικής γης από τους πλειστηριασμούς, την αύξηση των ποσών του Ταμείου Ανάκαμψης που διατίθενται στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της αγροτικής παραγωγής και την αναδιάρθρωση καλλιεργειών χαμηλής απόδοσης, την επιτάχυνση των επενδύσεων από τα προγράμματα της νέας ΚΑΠ, την στήριξη ενεργειακών κοινοτήτων μεταξύ αγροτών, την επικαιροποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, για κάλυψη καταστροφών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, καθώς και κίνητρα για την απασχόληση νέων ανθρώπων στην πρωτογενή παραγωγή. 


Πηγή

Leave a Reply