«Δώστε μου τη δύναμη να κάνω το αδύνατο, δυνατό. Για ισχυρό κοινωνικό κράτος, αξιοκρατία, αναγέννηση του ΕΣΥ και ποιοτική Παιδεία»

Προσκεκλημένος στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και τους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη ήταν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Για ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτών φαίνεται αδύνατο να έχουμε ένα καλύτερο κοινωνικό κράτος. Φαίνεται αδύνατο να έχουμε ένα κράτος χωρίς ρουσφέτι, να έχουμε αξιοκρατία και καλύτερη Παιδεία. Δώστε μου τη δύναμη για να κάνω το αδύνατο, δυνατό» όρισε ως στόχο του ίδιου και του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Για μένα τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Μπροστά μας, στις 21 Μαΐου, έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία, να πάρουμε μια απόφαση αλλαγής. Έχω μια άλλη πολιτική νοοτροπία. Μιλώ συγκεκριμένα, δεν τάζω. Δεν μου αρέσει αυτή η παροχολογία. Δεν μου αρέσει να χρησιμοποιούμε τους φόρους του ελληνικού λαού για το ρουσφέτι, για να κάνουν κάποιοι πολιτικές προίκες» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Αναφερόμενος στις προγραμματικές προτεραιότητες, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε: «Πρώτη  μου δέσμευση, η αξιοκρατία. Όλες οι διοικήσεις των νοσοκομείων και των οργανισμών –αυτούς που στελέχωναν τα “γαλάζια” παιδιά, όπως για παράδειγμα στον ΟΣΕ- θα επιλεγούν με ανοιχτούς διεθνείς διαγωνισμούς. Τα πρόσωπα αυτά θα έχουν πενταετή θητεία, προκειμένου να μη μπορεί κανένα κόμμα να τους εκβιάσει με τους εκλογικούς κύκλους.  Δεύτερο θέμα: Διαφάνεια. Σεβασμός στους φόρους του ελληνικού λαού. Όλα από τη Διαύγεια. Τέρμα το ράλι των απευθείας αναθέσεων. Το ζήτημα της παιδείας είναι κορυφαίο. Προτείνω, κατ’ αρχάς, να υπάρχει εθνικό απολυτήριο στα πρότυπα και άλλων χωρών, για να σταματήσει το ράλι και το κόστος των φροντιστηρίων. Τελειώνεις το λύκειο, παίρνεις εθνικό απολυτήριο και επιλέγεις τη σχολή σου, δίνοντας εξετάσεις εκεί. Δεύτερον, πρέπει να ενισχύσουμε την Ειδική Αγωγή. Για μένα, πρέπει οι δαπάνες για την παιδεία να εναρμονιστούν με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε χρέος να τελειώνει το παιδί τη Γ’ Γυμνασίου και να έχει πιστοποίηση γλώσσας και γνώσεις Η/Υ. Να διαμορφώσουμε ένα άλλο πλαίσιο που να ρίξει το κόστος του να μεγαλώνεις ένα παιδί. Για μένα είναι δέσμευση: κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών. Είναι προτεραιότητά μου το δημογραφικό της χώρας»..

«Υπάρχει Έλληνας πολίτης ο οποίος πιστεύει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα μειώνει τους φορολογικούς συντελεστές συνεχώς και θα αυξήσει κατά 25% τους μισθούς τα επόμενα τέσσερα χρόνια;» διερωτήθηκε, για να προσθέσει: «Πραγματικά θεωρώ ότι εδώ έχουμε έναν λαϊκισμό με γραβάτα, σε σχέση με τον λαϊκισμό χωρίς γραβάτα, που ζήσαμε το 2015. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ με αυτά που είπε προχθές».

Ερωτηθείς για το πως θα προσδιορίζονται οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε: «Δεν θα πουν τα κόμματα, θα πουν οι κοινωνικοί εταίροι, όπως γίνεται και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Πρέπει να επιστρέψουμε σε ένα καθεστώς σεβασμού των δικαιωμάτων του εργαζομένου. Συλλογικές συμβάσεις, διαπραγματεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, ένα άλλο εργασιακό περιβάλλον».

Ανοίγοντας το θέμα της ενίσχυσης του ΕΣΥ, επισήμανε τη συνειδητή απαξίωση του εκ μέρους της Κυβέρνησης: «Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι θα ασχοληθεί με την Υγεία τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Γιατί δεν ασχολήθηκε τα προηγούμενα τέσσερα και επέλεξε αντί να δώσει στην υγεία το 8-10%  των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως κάνουν άλλα ευρωπαϊκά κράτη, δίνει επί της ουσίας μόλις 2%; Το υπόλοιπο 2% είναι για την ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομείων.  Γιατί δεν έβαλε μόνιμο προσωπικό; Γιατί δεν αύξησε τους μισθούς των υγειονομικών; Γιατί δεν ενέταξε στα βαρέα και ανθυγιεινά τους υγειονομικούς; Προσωπικά δεσμεύομαι ότι θα φτιάξουμε ένα νέο ΕΣΥ, όπως το οραματίστηκαν ο Γιώργος Γεννηματάς, ο Παρασκευάς Αυγερινός και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Για μένα το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ο μεγαλύτερος πυλώνας κοινωνικής δικαιοσύνης. Το πιστεύω, το έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ κι έχουμε χρέος να το αναγεννήσουμε».

Ερωτηθείς για την ακρίβεια και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επέμεινε για  «μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να μπορεί να ελέγξει και να κανονικοποιήσει επιτέλους την αγορά όπου παρατηρείται τεράστια αισχροκέρδεια. Έχουμε επιπλέον μιλήσει για  δίκαιη, ενεργειακή μετάβαση, που θα δώσει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες να βάλουν φωτοβολταϊκά στις στέγες, ώστε να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν και να μην έχουν υψηλά τιμολόγια».

«Ποιο είναι το ανελαστικό κόστος ζωής; Η Υγεία, όπως είπα, η Παιδεία και η κατοικία. Είμαι ο πρώτος που έθεσα στο δημόσιο διάλογο την ανάγκη για μια δεξαμενή 150.000 κοινωνικών κατοικιών είτε νεόδμητων από το Ταμείο Ανάκαμψης είτε ανακατασκευασμένων με φορολογικά κίνητρα , που θα δίνουμε με πολύ χαμηλό ενοίκιο σε ισάριθμες οικογένειες, όπως συμβαίνει στην Αυστρία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στη Πορτογαλία. Στη Θεσσαλονίκη, – όπως γνωρίζω -, υπάρχουν 15.000 κλειστές κατοικίες καταμετρημένες από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Αν δώσουμε φορολογικά κίνητρα και κίνητρα ανακατασκευής , θα ανοίξουμε 2.500. Αν σε κάθε δήμο γίνει αυτό, θα φτιάξουμε μια δεξαμενή μέσα σε 2-2,5 χρόνια» πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.

 «Θα μπω εμπόδιο στον αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας. Δεν μπορεί, επειδή ο κ. Τσίπρας το 2015 παρέδωσε τα κόκκινα δάνεια στα funds, να μην προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία και να μη δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας σε αυτούς που θέλουν δίκαιες ρυθμίσεις» σημείωσε ως προς το ζήτημα των κόκκινων δανείων.

Σχετικά με το εκλογικό διακύβευμα, σημείωσε: «Ζητώ ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό που θα δείχνει ότι συγκριτικά το ΠΑΣΟΚ έχει ανέβει πολύ περισσότερο από ό,τι οι αντίπαλοί μας. Δεύτερο ζήτημα είναι οι συγκλίσεις και το αν υπάρχει το περιθώριο συγκλίσεων. Μπορεί να σου πουν: “Δεν συμφωνούμε σε αυτά που λέτε”. Και τρίτον, πρόσωπα κοινής αποδοχής και για τη θέση του πρωθυπουργού. Δεν θα πω εγώ ποιος θα είναι, ούτε είναι «σπαζοκεφαλιά» όπως είπατε. Όλες οι κυβερνήσεις συνεργασίας συζητούν και για τα πρόσωπα, για να είναι κοινής αποδοχής. Δεν μπορούμε να βάλουμε υπουργό Εξωτερικών κάποιον ο οποίος δεν θέλει να υπηρετήσει μία πατριωτική πολιτική συνέπειας, κάποιον ο οποίος θέλει τις Πρέσπες του Αιγαίου. Δεν μπορούμε να έχουμε υπουργό Οικονομικών κάποιον λαϊκιστή και δεν σέβεται τους φόρους του ελληνικού λαού. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης έχουν την αγωνία του προσωπικού τους κεφαλαίου. Δεν είναι δύο πρόσωπα ουδέτερα».

«Είμαι ο πιο συνεπής ως προς την κυβερνησιμότητα της χώρας. Ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι θέλει αυτοδυναμία και ότι δεν θα χρησιμοποιήσει την πρώτη εντολή, τώρα τα γυρνάει και λέει ότι θα τη χρησιμοποιήσει. Του λείπουν, λέει, κάποιοι βουλευτές, τα ίδια έλεγε και ο κ. Τσίπρας. Τη μία βάζουν τον κ. Βαρουφάκη στο παιχνίδι, την άλλη δεν τον βάζουν. Βγήκε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας «έδειξε» συνεργασία με τον Βελόπουλο, μετά βγήκαν οι της Νέας Δημοκρατίας και είπαν ότι διαφωνούν με τον Βελόπουλο. Στον ΣΥΡΙΖΑ, ακούσαμε βουλευτή του να δηλώνει: «Ακόμη και με τον Βελόπουλο μπορούμε να συγκυβερνήσουμε», άλλοι υπερασπίζονται ως καλή τη συγκυβέρνηση με τον κ. Καμμένο και κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι ήταν λάθος επιλογή. Ο καθένας λέει ό,τι θέλει για να σώσει την καρέκλα του» υπογράμμισε ερωτηθείς για την εκλογική στρατηγική των πολιτικών του αντιπάλων.

«Το είπαμε ξεκάθαρα: Δεν πρόκειται να συμμετέχουμε σε κυβέρνηση με πρόσωπα τα οποία έπαιξαν με τη χώρα στο δρόμο της δραχμής, βάζοντάς τη σε ένα πολύ μεγάλο γεωπολιτικό ρίσκο» ξεκαθάρισε για τη συνεργασία με το ΜΕΡΑ25.

 «Ο κ. Μητσοτάκης ουδέποτε ζήτησε να συναντηθούμε για κάποιο σοβαρό εθνικό ή κοινωνικό θέμα βάσει πρωτοκόλλου. Το ότι με είδε στους διαδρόμους της Βουλής ενώπιον 40 δημοσιογράφων και μου λέει με αμέριστη αλαζονεία: “κάποια στιγμή, να τα πούμε”, δείχνει ποιος είναι ο κ. Μητσοτάκης. Και το λέω πρώτη φορά αυτό. Δείχνει το χαρακτήρα και την κουλτούρα του. Ένας πρωθυπουργός, αν θέλει να δει έναν πολιτικό αρχηγό, τον καλεί βάσει πρωτοκόλλου» απάντησε ο κ. Ανδρουλάκης στους ισχυρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν ανταποκρίθηκε στις προσκλήσεις του για συνάντηση.

Σχετικά με τη διενέργεια debate, ξεκαθάρισε: «Για μένα, πρέπει να γίνει debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Διότι, εάν θες να γίνεις κυβέρνηση, πρέπει να πεις στον ελληνικό λαό συγκεκριμένα πράγματα. Κουράστηκαν οι νέοι άνθρωποι να ακούν άλλα πριν το 2014 και άλλα να γίνονται το 2014-19. Να ακούν άλλα πριν το 2019 και άλλα να γίνονται το 2019-23. Θέλω, και μιλώ με τη γλώσσα της αλήθειας, να με εμπιστευτούν. Έχω μία νοοτροπία και μία πολιτική διαδρομή που αποδεικνύει ότι δεν είμαι ούτε φορέας του πελατειακού κράτους, ούτε του λαϊκισμού και θέλω να οικοδομήσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας με κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα πολίτη».


Πηγή

Leave a Reply