Παρέμβαση Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ 

Καταρχάς, η προανακριτική έχει αρμοδιότητα να διερευνήσει τα πάντα. Τα πάντα. Ό,τι σχετίζεται με το έγκλημα, μπορεί να το διερευνήσει. Είναι και εισαγγελέας, είναι και ανακριτής. 

Γιατί, όμως, εμείς βάζουμε ως κεντρικό ζήτημα την 717; Το βάζουμε, γιατί αυτό είναι το επίδικο. Διότι υπάρχει ένα πόρισμα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, πολύ συγκεκριμένο, με συγκεκριμένα ονόματα, που ήρθε στη Βουλή κ. Φάμελλε. Συγκεκριμένα ονόματα αναφέρει το πόρισμα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα που ήρθε στη Βουλή. 

Υποστηρίζουμε ότι πρέπει να σταθούμε εκεί, διότι οτιδήποτε άλλο μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση, να δώσει περιθώριο διαφυγής στη Νέα Δημοκρατία. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι οι κύριες ευθύνες βαρύνουν την εποχή του κ. Καραμανλή. 

Εμείς, λοιπόν, δεν βάζουμε ζύγι μεταξύ των υπουργών είτε είναι ο Καραμανλής είτε είναι ο Σπίρτζης είτε είναι ο Χρυσοχοΐδης. Εμείς λέμε τι ακριβώς λέει το πόρισμα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα και τίποτα περισσότερο. Άρα, προσπαθούμε να δείξουμε όσους ευθύνονται για το γεγονός ότι δεν υπάρχει τηλεδιοίκηση μολονότι χρηματοδοτήθηκε με 54 εκατομμύρια από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Αν υπήρχε, αυτοί οι άνθρωποι σήμερα θα ήταν στη ζωή.

Ως προς τις σοφιστείες του κ. Βορίδη. Είμαστε συνηθισμένοι, δεν είναι η πρώτη φορά. Καταλαβαίνω τον άχαρο ρόλο του να προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά το γεγονός ότι ψηφίζετε μια εξεταστική επιτροπή που ξεκινά από το 1997 έως σήμερα, με αυτό το αιτιολογικό, σας κάνει να θέλετε την αλήθεια; Δε νομίζω. Την αλήθεια την θέλουν όσοι δίνουν βάρος στα πραγματικά γεγονότα, στην πραγματική έρευνα και όχι εκείνοι αξιοποιούν το λάθος του Κομμουνιστικού Κόμματος για να πετάξουν τη μπάλα των ευθυνών στην κερκίδα.

Γι’ αυτό καλώ ευθέως, -μετά την αποκάλυψη του κ. Βορίδη και αυτό είναι η ουσία- το ΚΚΕ να αποσύρει την πρόταση. Είναι αποκαλυπτικό ότι δεν θα ψηφίσουν την προανακριτική επιτροπή. Δεν θέλουν να οδηγηθεί τίποτα σε προανακριτική επιτροπή για να καλύψουν τον κύριο υπεύθυνο και πρωταγωνιστή, τον κ. Καραμανλή, που έβαλε στο συρτάρι του το πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας. Ένα πόρισμα που δείχνει τις ευθύνες των προσώπων που φρέναραν την υλοποίηση του έργου της τηλεδιοίκησης. 

Θεωρώ ότι σας εργαλειοποιούν, σας χρησιμοποιούν. Γι΄αυτό αποσύρετε την πρόταση εξεταστικής με αυτό το σκεπτικό και να πάμε απευθείας σε προανακριτική για να αναζητηθούν οι ευθύνες. Εγώ είμαι ακριβής, κ. Βορίδη. Δεν μιλήσαμε εμείς για ανθρωποκτονίες. Αυτά τα ερευνά η δικαιοσύνη στη Λάρισα. Δεν είπα ούτε εγώ ούτε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για ανθρωποκτονίες. Εμείς μιλήσαμε για ευθύνες εγκληματικές εις βάρος του ελληνικού λαού από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.


Πηγή

Leave a Reply