Από την «επανάσταση» κατά του ΔΝΤ, στον… ξαφνικό έρωτα

Στραμμένα στην Ουάσιγκτον είναι για την κυβέρνηση τα βλέμματα, με αφορμή την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ που ξεκινά την Παρασκευή και τις αποφάσεις του Ταμείου για τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, η οποία περνά μέσα από τα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους.

Αίφνης το Ταμείο δείχνει να έχει μεταβληθεί σε φίλο της Ελλάδας από εχθρό της, καθώς στην προκειμένη χρονική στιγμή οι θέσεις του ΔΝΤ εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Αθήνας. Το Ταμείο συγκεκριμένα αφενός θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα τα μέτρα για το χρέος, αφετέρου βάζει στη συζήτηση τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Έτσι, γι’ αυτούς τους λόγους, η κυβέρνηση έχει πλέον συμβιβαστεί με την ιδέα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με αποτέλεσμα η «επαναστατική» ρητορεία περί εκδίωξής του να ανήκει οριστικά στο παρελθόν.

Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνουν για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ που ξεκινά την Παρασκευή Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης. Οι εκτιμήσεις του Ταμείου για την ελληνική οικονομία, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν χθες, δείχνουν ότι τα στοιχεία για την ανάπτυξη είναι χαμηλότερα της κυβερνητικής εκτίμησης. Στην κυβέρνηση, ωστόσο, εκτιμούν ότι όλα περιστρέφονται γύρω από τη συμφωνία της Μάλτας και έτσι δεν υπάρχει περιθώριο για νέες απαιτήσεις από την πλευρά των θεσμών, οι εκπρόσωποι των οποίων θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να κλείσει η τεχνική συμφωνία τη Δευτέρα. Επιπλέον, το απώτατο όριο για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, με την ψήφιση των μέτρων και την απόφαση του Eurogroup, παραμένει η 22α Μαΐου και η τακτική σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σε ό, τι αφορά στο χρέος και τις διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ-Βερολίνου, στην κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι οι παρασκηνιακές επαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη θα δώσουν τελικά τη λύση.

Σε εσωτερικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του επιμένουν πως η φθορά της κυβέρνησης μπορεί να ανασχεθεί μόνο με την αλλαγή της ατζέντας και τη στροφή στην καθημερινότητα. Έτσι, στόχος είναι να φτάσουν στη Βουλή νομοσχέδια σχεδόν παράλληλα με τα μέτρα-φωτιά της συμφωνίας και να προχωρήσουν θεσμικές παρεμβάσεις. Μαζί με την πόλωση που φέρνουν οι εξεταστικές και προανακριτικές επιτροπές, αυτά θα είναι και τα επιχειρήματα με τα οποία θα οπλιστούν οι κυβερνητικοί βουλευτές, ώστε να έχουν αντίλογο για τα μέτρα.

Του Αιμίλιου Περδικάρη, στο thecaller.gr