Ομιλία Ανδρέα Σπυρόπουλου, Γραμματέα Κ.Π.Ε. ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Με τις δύο εθνικές εκλογές και τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης ολοκληρώθηκε με επιτυχία ένας πολιτικός κύκλος.

Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια και την κάναμε όλοι μαζί.

Η ενίσχυση της φωνής της Παράταξης, των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία, δεν ήρθε τυχαία.

Αλλά, με στρατηγική και σχέδιο, με οργάνωση και μεθοδικότητα, με συλλογική δουλειά και ενότητα.

Θέσαμε έναν πρώτο στόχο: Την αναγέννηση της Παράταξης. Ανανεώσαμε την κομματική μας δομή. Στήσαμε από την αρχή τις οργανώσεις με διάθεση αυτοοργάνωσης και αυτοδιαχείρισης. Σχεδόν σε όλους τους νομούς πλέον έχουμε τα δικά μας γραφεία.

Ανασυγκροτήσαμε τους Τομείς Πολιτικής και Δράσης, οι οποίοι έχουν συμβάλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση του προγραμματικού μας λόγου αλλά και της αντιπολιτευτικής μας παρουσίας στη Βουλή.

Στην πορεία αυτή, αναδείχθηκαν πάρα πολλά νέα πρόσωπα τα οποία στρατεύθηκαν στη μάχη για την ανασύσταση της Παράταξης και βρέθηκαν πλάι στα στελέχη με μακρά διαδρομή, εμπειρία και επιτυχίες κατά την ιστορική πορεία του ΠΑΣΟΚ.

Πιστέψαμε και υπηρετήσαμε την αυτόνομη πορεία της Παράταξης, τη σχεδιάσαμε και την πετύχαμε. Συγκρουόμενοι με δύο συστήματα εξουσίας, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία ήθελαν να διατηρήσουν έναν καταστροφικό  δικομματισμό στη διακυβέρνηση της χώρας.

Τα συστήματα αυτά είχαν προδιαγράψει τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ ως συμπλήρωμα στη συνέχιση των πολιτικών τους. Γι’ αυτό όλους τους προηγούμενους μήνες μας επιτέθηκαν συστηματικά και οργανωμένα μιντιακά και οικονομικά συμφέροντα για να εξυπηρετήσουν τον σχεδιασμό τους να διατηρηθεί αυτό το πολιτικό καθεστώς, το οποίο βοηθούσε εν τέλει στη μακροχρόνια παρουσία της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξουσία.

Δεύτερος στόχος μας – η δημιουργία αξιόπιστου προγραμματικού λόγου.

Δώσαμε έμφαση στις πολιτικές προτάσεις για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Αναδείξαμε ένα από τα σύγχρονα ζητήματα που κανένας δεν είχε ασχοληθεί μέχρι τότε. Τη στεγαστική κρίση και πως αυτή συνδέεται με τη συρρίκνωση του εισοδήματος των πολιτών και το δημογραφικό πρόβλημα που βιώνει η χώρα μας. 

Με πυξίδα μια σύγχρονη κοινωνική ατζέντα.  Παρουσιάσαμε το νέο κοινωνικό κράτος, που οραματιζόμαστε με επίκεντρο ένα σύγχρονο δημόσιο σύστημα υγείας και μια ισχυρή δημόσια παιδεία.

Για ένα ΕΣΥ πραγματικά συμπεριληπτικό και σχολεία και πανεπιστήμια που λειτουργούν και πάλι ως μοχλοί κοινωνικής κινητικότητας.

Δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη κατά της ακρίβειας απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που αρνείται να βάλει όρια στην άκρατη κερδοσκοπία ορισμένων ομίλων, που αρνείται να λάβει μέτρα ώστε να προστατεύσει το εισόδημα των πολιτών.

Εμείς οραματιζόμαστε μια διαφορετική Ελλάδα.

Απέναντι στη χώρα των ευκαιριακών επιδομάτων, εμείς παρουσιάζουμε μέτρα που θα οδηγούν στη μόνιμη στήριξη των εισοδημάτων και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων.

Απέναντι στη χώρα των ισχυρών συμφερόντων, των γαλάζιων παιδιών που αλώνουν το κράτος και δεν λογοδοτούν, εμείς πιστεύουμε στον ΑΣΕΠ και τη Διαύγεια.

Πιστεύουμε στην ανάγκη επιλογής των διοικήσεων των νοσοκομείων και των δημόσιων οργανισμών μέσα από ανοικτό διεθνή διαγωνισμό με διαφάνεια και αξιοκρατία. Απέναντι στην Ελλάδα των παρακρατικών μηχανισμών, των παρακολουθήσεων και της ατιμωρησίας, εμείς πιστεύουμε στο κράτος δικαίου, τη Δικαιοσύνη και τις Ανεξάρτητες Αρχές. Έχουμε ένα διαφορετικό όραμα για τη χώρα και θα ενώσουμε τις αγωνίες μας, τα όνειρά μας και τις δυνάμεις μας για να φτιάξουμε μια Ελλάδα της βιώσιμης ανάπτυξης, των ίσων ευκαιριών για όλους, των δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης και της κοινωνικής συνοχής.

Τρίτο στόχο θέσαμε την ενίσχυση των ποσοστών μας ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές και τα καταφέραμε μέσα από μια διπλή εκλογική αναμέτρηση όπου αυξήσαμε τις εκλογικές και κοινοβουλευτικές μας δυνάμεις κατά 50%. Σε πολλούς νομούς, μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη.

Τέταρτος στόχος: Οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Το αποτέλεσμα αυτής της συστηματικής προσπάθειας που κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα, αποτυπώθηκε σωρευτικά στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Η Νέα Δημοκρατία υπέστη την πρώτη της μεγάλη ήττα.

Καταψηφίστηκε η αλαζονεία των υπουργών, που μιλούσαν πάνω στον ανθρώπινο πόνο των πολιτών της Θεσσαλίας και την ίδια στιγμή καταδικάστηκε ο παλαιοκομματικός τρόπος αντίληψης του τι είναι η αυτοδιοίκηση σήμερα.

Γιατί η Νέα Δημοκρατία έδειξε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο ότι βλέπει τους Δήμους και τις Περιφέρειες ως «μεγάλα πορτοφόλια», ως μέσα οικονομικής συναλλαγής με την κεντρική διοίκηση και την κυβέρνηση.

Για εμάς όμως, για το ΠΑΣΟΚ η Τοπική Αυτοδιοίκηση ταυτίζεται με την καθημερινή προσφορά στους πολίτες. 

Στηρίξαμε αυτοδιοικητικές παρατάξεις με προτάσεις προσανατολισμένες στις ανάγκες της κάθε τοπικής κοινωνίας και πολλαπλασιάσαμε τις δυνάμεις μας. Σήμερα σε πάνω από 100 Δήμους έχουμε Δημάρχους με τους οποίους έχουμε ιστορικούς ιδεολογικούς και αξιακούς δεσμούς, που είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ.  Δυο Περιφερειάρχες προέρχονται από την Παράταξή μας.

Σ’ αυτήν την ήττα η Νέα Δημοκρατία οδηγήθηκε από τη δική μας Παράταξη, από το ΠΑΣΟΚ, από όλους εμάς που πιστέψαμε στην αρχή μια νέας εποχής, στην αρχή μιας νικηφόρας εφόδου στο μέλλον με το ΠΑΣΟΚ ξανά στο τιμόνι των εξελίξεων.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Είμαστε αποφασισμένοι να διαμορφώσουμε γύρω από αυτή τη στρατηγική, με αδιαπραγμάτευτες τις αρχές και τους στόχους μας, ένα ευρύτερο μέτωπο κοινωνικής συναίνεσης και να σφυρηλατήσουμε τη νέα συσπείρωση της Παράταξης.

Οργανωτικά.

Προτείνω:

  • την ενίσχυση των δημοτικών και νομαρχιακών οργανώσεων με δημιουργία Επιτροπών εκλογικού αγώνα στην πορεία προς τις Ευρωεκλογές. Πέρα από στελέχη με θεσμική ιδιότητα χρειάζεται να ενταχθούν και άλλα πρόσωπα, ώστε η Παράταξη να αντιμετωπίσει ακόμη πιο δυναμικά την επόμενη μάχη.
  • περαιτέρω ενίσχυση και στελέχωση των τομέων πολιτικής του κόμματος.

Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τη νέα γενιά της Παράταξης, αλλά και τις οργανώσεις της ΠΑΣΠ που έδωσαν ηχηρή παρουσία μετά από πολλά χρόνια εντός του χώρου του Πολυτεχνείου κατά τον τριήμερο εορτασμό, αλλά και στην πορεία με το μπλοκ του ΠΑΣΟΚ και της νεολαίας. Μπροστά μας έχουμε τις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Σας καλώ όλες και όλους να βοηθήσετε, ώστε η Παράταξη να πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα και να αλλάξει τους συσχετισμούς.

Παρουσιάζουμε σήμερα τις πολιτικές πρωτοβουλίες, τις εκδηλώσεις και τις δράσεις σε ολόκληρη τη χώρα με επίκεντρο τα προβλήματα του πολίτη.

1. Εκδήλωση για το Περιβάλλον στον Έβρο, μετά από την καταστροφή του Δάσους της Δαδιάς.

2. Μια ακόμη εκδήλωση για την Υγεία στο Ηράκλειο της Κρήτης.

3. Διήμερο Δράσεων και Επαφών στη Θεσσαλία, στο πλαίσιο του σχεδίου μας για την ανασυγκρότησή της.

4. Εκδήλωση για το Ιδιωτικό Χρέος

5. Μεγάλη Εκδήλωση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Και φυσικά θα οργανώσουμε μια νέα καμπάνια τους επόμενους μήνες για την ακρίβεια.

Οι κοινωνικές συνθήκες αυτή τη στιγμή μας υποχρεώνουν να μιλήσουμε περαιτέρω:

1. Για τη φορολογική δικαιοσύνη με αφορμή την επίθεση που κάνει η Κυβέρνηση στους ελεύθερους επαγγελματίες. Ενώ η προεκλογική τους δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό ήταν ότι ούτε ένας φόρος δεν θα αυξηθεί, τρεις μήνες μετά έρχεται τον φόρο στους ελεύθερους επαγγελματίες.

2. Για την αντιμετώπιση των κρίσεων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες στη Θεσσαλία αποκάλυψαν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν επένδυσε χρήματα σε προγράμματα πολιτικής προστασίας, ούτε έχει στρατηγικό σχέδιο για έργα υποδομών.

Τέτοιου είδους φαινόμενα θα πλήττουν ολοένα και περισσότερο τη χώρα μας κι εμείς έχουμε χρέος να μιλήσουμε και για την ασφάλεια των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.

Άλλωστε η δική μας Παράταξη πίσω στο 2004 μίλησε πρώτη για την πράσινη ατζέντα, την κλιματική κρίση και τους στόχους για το περιβάλλον.

3. Και να μιλήσουμε για τους νέους της πατρίδας μας. Να μιλήσουμε για τους νέους που φεύγουν από την ελληνική περιφέρεια, επειδή δεν βλέπουν προοπτική.

Να δούμε το πρόβλημα της “μονοκαλλιέργειας” του τουρισμού στην Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα και να μιλήσουμε για τον επίκαιρο στόχο της περιφερειακής ανάπτυξης στο σήμερα. Σκέφτομαι τον Κώστα Σημίτη και τα μεγάλα έργα, που έδωσαν οντότητα στην περιφερειακή ανάπτυξη και ένωσαν την Ελλάδα.

Αυτά τα έργα έθεσαν τα θεμέλια για τη δημιουργική Ελλάδα της προκοπής και της προόδου για όλους. Ανεξαρτήτως αν είσαι πλούσιος ή φτωχός, αν προέρχεσαι από ένα ακριτικό χωριό ή από μια μεγάλη πόλη, δημιούργησαν συνθήκες ευκαιριών για όλους.  Δεν μπορούν να συγκριθούν με όσα κάνει η Νέα Δημοκρατία σήμερα.

Ούτε μπορεί να σταθεί το δικό τους αφήγημα της υπεύθυνης διακυβέρνησης που προσπαθούν να χτίσουν απέναντι στη δική μας πατριωτική  υπεύθυνη στάση το 2009. Για να σταθεί όρθια η χώρα από την χρεοκοπία.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Είναι τιμή και πρόκληση για όλους μας να κάνουμε ξανά την παράταξη πλειοψηφική και να προσφέρουμε στον ελληνικό λαό.

Σας ευχαριστώ.


Πηγή

Leave a Reply