Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου για τον θάνατο του Βασίλη Βασιλικού

Με μεγάλη θλίψη έμαθα την είδηση για τον θάνατο του Βασίλη Βασιλικού. Μας συνέδεαν η οικογενειακή φιλία αλλά και στιγμές κοινές στην εξορία. Ο Βασίλης Βασιλικός ξεχώρισε ως άνθρωπος του πνεύματος, πολιτικοποιημένος δημοκράτης διανοούμενος. Έφυγε αφήνοντας παρακαταθήκη ένα σπουδαίο παγκόσμιας εμβέλειας έργο. Αφήνει πίσω του σημαντικά έργα τα οποία μεταφράστηκαν σε 33 γλώσσες και στη γραφή μπράιγ. 

Ο Βασίλης Βασιλικός με το βιβλίο του «Ζ» έπαιξε σημαντικό πολιτικό ρόλο σε μια κρίσιμη εποχή της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Μια εποχή που σημαδεύτηκε από τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρήγορη Λαμπράκη και την έλευση των τανκς των συνταγματαρχών που κατέλυσαν το δημοκρατικό πολίτευμα. 

Η χούντα απαγόρευσε το βιβλίο στην Ελλάδα, αλλά το εμβληματικό αυτό έργο μεταφράστηκε και ενέπνευσε το παγκόσμιο αντιφασιστικό κίνημα και βοήθησε τον αγώνα για απελευθέρωση της Ελλάδας από την ξενόφερτη χούντα. Ο Βασίλης Βασιλικός, όπως δήλωσε σε συνέντευξη του, εμπνεύστηκε το γράμμα Ζ από τους γαλλικούς σιδηροδρόμους, αλλά για εκείνον σήμαινε «Ζει». 

Ο συγγραφέας μπορεί λοιπόν να έφυγε, αλλά τα μηνύματα και οι αξίες που τον συγκίνησαν θα ζουν μέσα από τα βιβλία του και θα σηματοδοτούν την ανάγκη καθημερινής επαγρύπνησης για την προάσπιση της δημοκρατίας.


Πηγή

Leave a Reply