Συνολική προσέγγιση στα θέματα της επιχειρηματικότητας, της οικονομίας, της ανάπτυξης, αλλά και ειδική αναφορά στο μείζον θέμα των ημερών που δεν είναι άλλο από την ανακοίνωση οριζόντιου κεφαλικού φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες, έκανε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Χριστίνα Σταρακά, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του Κινήματος, Νίκο Ανδρουλάκη, στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο.
Στην αρχή της ομιλίας της η κυρία Σταρακά αναφέρθηκε στο ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας, την επενδυτική βαθμίδα και το ρόλο της μικρομεσαίας επιχείρησης λέγοντας «αγωνιζόμαστε μαζί σας για μία Ελλάδα που αξίζει την καλύτερη επενδυτική βαθμίδα, αλλά και μία Ελλάδα που κάνει τα πάντα για να μην την ξαναχάσει» και υπογραμμίζοντας τα εξής:
«Γιατί εμείς ήμασταν εκεί και κρατήσαμε την Ελλάδα στο ευρώ, όταν άλλοι έφευγαν, αφήνοντας πίσω τους χρεοκοπία, αναξιοπιστία και παίρνοντας μαζί τους τις επενδυτικές βαθμίδες. Ή όταν άλλοι, αντί να βάλουν πλάτη στην εθνική προσπάθεια, ανταγωνιζόντουσαν ποιος θα πρωτοσκίσει το Μνημόνιο. Ήμασταν εκεί και ζήσαμε τι σημαίνει να βρίσκεσαι σε μία κατάσταση με θανάσιμο έλλειμμα στα έσοδα – έξοδα, θανάσιμο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, θανάσιμο χρέος και κανένας να μην σου ρυθμίζει τα δάνεια. Δεν σκεφτήκαμε ούτε στιγμή το πολιτικό κόστος. Και με τις αιματηρές θυσίες όλου του ελληνικού λαού, όλων μας, η Ελλάδα έμεινε όρθια. Το δημοσιονομικό έλλειμμα τιθασεύτηκε. Το χρέος ρυθμίστηκε, τότε, και μας δίνει ανάσα ακόμα και σήμερα. Αλλά το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, είναι ακόμα εδώ. Απειλητικό, για όποιον βλέπει την επόμενη ημέρα. Και σε αντίθεση με όποιους συνδυάζουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας με την εξαφάνιση της μικρομεσαίας επιχείρησης, εμείς πιστεύουμε ότι η Ελλάδα ως σύνολο θα γίνει ανταγωνιστική, όταν κάθε ψηφίδα της οικονομίας της, κάθε μικρή και μεσαία επιχείρηση, στηριχθεί για να γίνει ανταγωνιστική».
Στη συνέχεια η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως «όλα τα ωραία λόγια που ακούγονται για την στήριξη της προσαρμογής της επιχειρηματικότητας στη ψηφιακή μετάβαση και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της στο περιβάλλον της κλιματικής κρίσης θέλουν χρήματα» και ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Για αυτό και αγωνιζόμαστε μαζί σας για ένα Αναπτυξιακό Όραμα “Made in Greece” που αφορά κάθε έμπορα, κάθε επιχειρηματία, και όχι 5-10 μεγάλους και κολλητούς. Αγωνιζόμαστε για ένα Ταμείο Ανάκαμψης στο οποίο μπορεί να έχει πρόσβαση κάθε έμπορος, κάθε επιχειρηματίας, και όχι οι ίδιοι, και οι ίδιοι, και οι ίδιοι. Αγωνιζόμαστε για ένα τραπεζικό σύστημα που κοιτάζει και χρηματοδοτεί μία καλή επιχειρηματική ιδέα και δεν νοιάζεται μόνο για το πόσο μεγάλο όνομα έχει ο επιχειρηματίας. Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα κάθε Έλληνα και Ελληνίδας στη δημιουργία και στις δυνατότητες χρηματοδότησης της δημιουργίας. Αυτό επιτάσσει η δικαιοσύνη στην επιχειρηματικότητα. Και δεν υπάρχει δικαιοσύνη όταν το κόστος χρήματος – για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ειδικά – έχει φτάσει στο 8 με 8,50%. Και την ίδια στιγμή, 178 μεγάλες κατά βάση επιχειρήσεις έχουν χρηματοδοτηθεί με 2,72 δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, με μεσοσταθμικό επιτόκιο 2% και μέση διάρκεια αποπληρωμής τα 13 έτη».
Πέρα από χρηματοδότηση, η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν ανάγκη «και από μία βαθιά ανάσα για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους» υπογράμμισε η Χριστίνα Σταρακά, κάνοντας αναφορά στο σύνολο των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για ριζικές παρεμβάσεις στο θανάσιμο για την οικονομία μας ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, όπως η άμεση θεσμοθέτηση της δυνατότητας ρύθμισης 120 δόσεων για χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ και με κούρεμα 30%, εφ’όσον τηρείται η ρύθμιση, η δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας και η προστασία της κύριας κατοικίας με επαναφορά του νόμου ΠΑΣΟΚ του 2010 με επικαιροποιημένα κριτήρια και η καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν βραχυπρόθεσμα στα προβλήματα ρευστότητας.
Τέλος, η Χριστίνα Σταρακά έκανε ειδική αναφορά στις χρεώσεις στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και την φοροδιαφυγή λέγοντας «θέλουμεμείωση με κάθε τρόπο των προμηθειών που πληρώνεται όλοι σας και όλοι οι πολίτες για ηλεκτρονικές συναλλαγές. Θέλουμε να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή, θέλουμε σύνδεση ταμειακών μηχανών με τα POS, θέλουμε τη γενίκευση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αλλά δεν γίνεται οι τράπεζες και οι άλλες συναφείς εταιρείες να μη συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια με κίνητρα. Όλοι να επιβαρυνόμαστε, εκτός από αυτές», ενώ για το μείζον ζήτημα των ημερών, την πρόσφατη εξαγγελία της κυβέρνησης για οριζόντιο κεφαλικό φόρο σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, είπε τα εξής:
«Και φυσικά κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Πόσες φορές έχετε ακούσει αυτό το τελευταίο; Υποτίθεται πως η Νέα Δημοκρατία θα το καταργούσε μέχρι το 2023. Ξέρετε τι άλλο ακούσατε προεκλογικά; Τον κ. Μητσοτάκη να λέει «κανένας νέος φόρος». Τη Νέα Δημοκρατία να κατηγορεί εμάς το ΠΑΣΟΚ ως «φορομπήχτες» επειδή θέλουμε δικαιότερη φορολόγηση στα μερίσματα εκατομμυρίων ευρώ. Και ξέρετε ΤΙ ΔΕΝ ακούσατε από τη Νέα Δημοκρατία προεκλογικά; Ότι θα επιβάλλει οριζόντιο κεφαλικό φόρο σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δεν θυμάμαι να το ακούσαμε ποτέ αυτό. Τέτοια αξιοπιστία. Που ακόμα και οι θερμότεροι υποστηρικτές της κυβέρνησης παραδέχονται την αναποτελεσματικότητα τέτοιων μέτρων. Ότι πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό της φοροδιαφυγής και ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης να λειτουργήσει εντοπίζοντας τον αδήλωτο πλούτο. Γιατί ποτέ δεν ρώτησαν κανέναν, ποτέ δεν ζήτησαν τη διαβούλευση και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των κομμάτων, για το πώς μπορούμε πραγματικά να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή. Συνεννόηση και συνεργασία δηλαδή, αυτό που έχει ανάγκη η χώρα μας σήμερα, όσο ποτέ»
Κλείνοντας, η Χριστίνα Σταρακά ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, υπενθύμισε «πως το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε τη μεσαία τάξη στην Ελλάδα δίνοντας προοπτική στον έμπορα, τον μικρό και μεσαίο επιχειρηματία, τόνισε με έμφαση πως «αυτή την προοπτική, για κάθε επιχειρηματία, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, θέλουμε να την αποκαταστήσουμε» και ολοκλήρως λέγοντας:
«Εύχομαι κι ελπίζω να πείσουμε τους Έλληνες να μας εμπιστευτούν ξανά το τιμόνι της χώρας για να σας αποδείξουμε πόσο εννοούμε αυτά που λέμε. Και πόσο βαθιά πιστεύουμε ότι τα επιμελητήρια πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη χάραξη και υλοποίηση της αναπτυξιακής, εμπορικής και επιχειρηματικής πολιτικής της χώρας. Σε αντίθεση με κάποιους που σας θέλουν κομπάρσους του υπερσυγκεντρωτισμού στο Μέγαρο Μαξίμου και τα υπουργικά γραφεία. Κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα τα προβλήματά σας και τις ανάγκες σας από εσάς τους ίδιους. Και οι λύσεις θα υλοποιηθούν πολύ αποτελεσματικότερα στα δικά σας χέρια».