Μήνυμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού απέστειλε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, επισημαίνοντας τα εξής:
«Ο καρκίνος του μαστού δεν αποτελεί, δυστυχώς, κάποια ‘’σπάνια’’ ή ‘’εξωτική’’ ασθένεια. Μια γυναίκα σήμερα με το δυτικό τρόπο ζωής έχει πιθανότητα 12% (1 στις 8 περίπου) να νοσήσει από καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της. Τα δε ποσοστά επιβίωσης από τον καρκίνο του μαστού, ανεξαρτήτως ηλικίας, σταδίου νόσου και θεραπείας, είναι 91% στα 5 πρώτα χρόνια από τη διάγνωση, 86% στα 10 χρόνια από τη διάγνωση και 80% στα 15 χρόνια από τη διάγνωση. Και όμως, τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταδεικνύουν πως το 38,4% των Ελληνίδων δεν έχει κάνει ποτέ μαστογραφία (!).
Το ενθαρρυντικό γεγονός είναι, ωστόσο, ότι τα αυτά ποσοστά βελτιώνονται πολύ, πλησιάζοντας την πλήρη ίαση, σε περίπτωση πρώιμης διάγνωσης της νόσου. Για αυτό και η σημερινή ημέρα αποτελεί αφορμή να στρέψουμε το βλέμμα στο πρόβλημα και να ευαισθητοποιήσουμε όλους και όλες ότι ο καρκίνος του μαστού δεν ‘’πέρα και έξω’’ από κανέναν και καμία και ότι ενδέχεται να ‘’χτυπήσει την πόρτα’’ σημαντικού αριθμού οικογενειών.
Αλλά και το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής μια τέτοια ημέρα, με νωπή την απώλεια της Φώφης Γεννηματά και ανήμερα του μνημοσύνου της, έχει ακόμη μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης ως προς την ανάγκη ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας. Όχι τυχαία, η Φώφη Γεννηματά παλαιότερα, όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης, έχουν πολλές φορές καταθέσει στο δημόσιο διάλογο τις προγραμματικές θέσεις της παράταξής μας για ένα ισχυρό, δημόσιο ΕΣΥ. Ένα ΕΣΥ με έμφαση στην πρόληψη, αλλά και ικανό να προσφέρει άμεση δωρεάν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για κάθε Άνθρωπο που διαμένει στην ελληνική επικράτεια, σε αντίθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ που σε κάθε ευκαιρία ‘’κλείνει το μάτι’’ στα κάθε είδους ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της υγείας.
Σε κάθε περίπτωση, για το ΠΑΣΟΚ, ο αγώνας για την επιτυχή αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού που περνάει και μέσα από τη διατήρηση του δημόσιου, αλλά και ποιοτικού χαρακτήρα του ΕΣΥ, δε μπορεί να περιορίζεται σε μία επετειακή ημέρα κάθε χρόνο. Γιατί για εμάς είναι αξιακό χαρακτηριστικό, το να μην είναι ή να αισθάνεται μόνος/η κανείς και καμία, αν κληθεί να δώσει μια τέτοια μάχη.
Μακάρι φέτος, αλλά και εφεξής, να ‘’μετρηθούμε’’ και να μην λείπει καμία και κανένας από μια ασθένεια που μπορεί να αντιμετωπιστεί, αν όλοι και όλες ευαισθητοποιηθούμε και ζητήσουμε τα αυτονόητα όχι μόνο από την Πολιτεία, αλλά και από τον εαυτό μας».