Γιώργος Καμίνης για Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών: «Σήμερα τιμούμε όσους είχαν το θάρρος να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή, κάτω από αβέβαιες και δύσκολες συνθήκες»

Δήλωση Γιώργου Καμίνη, Υπεύθυνου κοινοβουλευτικού τομέα Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής, για την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών

Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών μας καλεί να φανταστούμε εκ νέου την ανθρώπινη κινητικότητα, τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που αυτή φέρνει στη σημερινή εποχή. 

Η σημερινή ημέρα προσφέρεται, λοιπόν, ως καλή ευκαιρία αναστοχασμού για τη χώρα μας. Έχουν περάσει πάνω από 30 χρόνια από τότε που η Ελλάδα, από χώρα προέλευσης μεταναστών έγινε χώρα υποδοχής. Πάνω από 10 χρόνια που μια νέα ελληνική μετανάστευση, αυτή της γενιάς του brain drain, ήρθε να προστεθεί στις ακμάζουσες και πολύτιμες κοινότητες ομογενών σε όλο τον κόσμο. Σήμερα τιμούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους, Έλληνες και ξένους, που είχαν το θάρρος να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή, κάτω από αβέβαιες και δύσκολες συνθήκες. Τον νεαρό φοιτητή Κτηνιατρικής που έγινε Διευθυντής στην εταιρεία που δημιούργησε το εμβόλιο για τον COVID. Το παιδί από τα Σεπόλια που κατέκτησε το αμερικανικό μπάσκετ. Τους ανθρώπους που φροντίζουν τους γονείς και τα παιδιά μας, μαζεύουν τα φρούτα μας και ονειρεύονται μια καλυτερη, ειρηνική ζωή στην Ελλάδα. Τα παιδιά που συνεχίζουν την παράδοση των Ελλήνων ανθρακωρύχων στο Βέλγιο και των γκασταρμπάιτερ της Γερμανίας, στελεχώνοντας τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια και τις σπουδαιότερες εταιρείες. Οι ιστορίες τους αποτελούν ψηφίδες της ανθρώπινης ιστορίας και συνεισφέρουν από κοινού στον πλούτο της.

Τι κάνουμε όμως, ως Πολιτεία, για να αξιοποιήσουμε αυτό το δυναμικό; Για να εντάξουμε αποτελεσματικά τις κοινότητες μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα; Για να συνδέσουμε ξανά τις κοινότητες των Ελλήνων του εξωτερικού με τη χώρα και να αξιοποιήσουμε τις εμπειρίες και τη ζωτικότητα τους; Η μετανάστευση και η διαχείρισή της μας αφορά. Ενυπάρχουν σε αυτήν τεράστιες δυνατότητες, ευκαιρίες αλλά και μεγάλες προκλήσεις. Να πάψουμε να αντιμετωπίζουμε την μετανάστευση ως ένα “παίγνιο μηδενικού αθροίσματος” και να αξιοποιήσουμε την συσσωρευμένη τεχνογνωσία που έχει συγκεντρώσει η χώρα λόγω της μεταναστευτικής της ιστορίας και της διαχείρισης του προσφυγικού. Η χώρα μας καλείται να αναλάβει μια τιτάνια προσπάθεια, μέσα στα τα επόμενα χρόνια, ώστε να αφήσει οριστικά πίσω τη μακρόχρονη κοινωνική και οικονομική κρίση. Σε αυτόν τον αγώνα έχουμε ανάγκη τόσο τα παιδιά μας που έφυγαν, να επιστρέψουν όσο και τους μετανάστες που ήρθαν εδώ σε αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης.


Πηγή