«Τα υψηλά επιτόκια δανεισμού “πνίγουν” το “επιχειρείν”»

Στη σύσκεψη με θέμα τα υψηλά επιτόκια δανεισμού που συγκάλεσε η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης συμμετείχε η βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ και Τομεαρχης Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας Ελένη Βατσινά, καταθέτοντας τη θέση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο θέμα, η οποία έχει ήδη διατυπωθεί στο Κοινοβούλιο μέσω ερωτήσεων αλλά και πρότασης για την φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών προκειμένου να προκύψουν έσοδα προς αναδιανομή σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Στην τοποθέτησή της η κ.Βατσινά σημείωσε πως “βρισκόμαστε προ των πυλών ενός χειμώνα που αναμένεται δύσκολος για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, με δεδομένες τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί την τελευταία τριετία, από την πανδημία, τον πόλεμο, την ενεργειακή κρίση”.

Η ίδια έκανε λόγο για ένα “εκρηκτικό κοκτέιλ κοινωνικό-οικονομικών συνθηκών, που αναπόφευκτα η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα θα βρει μπροστά της”.

Προερχόμενη και η ίδια από το “επιχειρείν” αναγνώρισε τα σημαντικά εμπόδια που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα κατά τον δανεισμό, με τα επιτόκια δανεισμού να είναι εξαιρετικά υψηλά σε πλήρη αντιδιαστολή με τα επιτόκια των καταθέσεων. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στα διαθέσιμα στοιχεία τα οποία αναφέρουν πως η διαφορά των μέσων επιτοκίων δανείων και καταθέσεων, το α’ εξάμηνο του 2023 έσπασε ρεκόρ αγγίζοντας τον Ιούνιο το 5,77% και αυτό είναι το 2ο μεγαλύτερο χάσμα στην ΕΕ.

Ωστόσο, σημείωσε η κ.Βατσινά, “με δεδομένο ότι η άνοδος των επιτοκίων είναι ένα από τα βασικά εργαλεία για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και μάλιστα πρόκειται για μέτρο που μάς έρχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το βλέπουμε αλυσιδωτά και στις 4 συστημικές τράπεζες, τα περιθώρια δράσης είναι συγκεκριμένα.

Ωστόσο τα νούμερα είναι αμείλικτα και δείχνουν ότι η κυβέρνηση ως σήμερα δεν έχει καταφέρει να βάλει “φρένο” στα επιτόκια αλλά λειτουργεί μόνο παραινετικά προς τις τράπεζες”.

Όπως σημειώθηκε πάντως κατά τη σύσκεψη, το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη προτείνει τη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, προκειμένου να προκύψουν έσοδα για αναδιανομή σε ευάλωτα και μικρομεσαία νοικοκυριά.

Αναφορικά με τους επιχειρηματίες, που διεκδικούν τη μείωση του υπέρογκου κόστους δανεισμού και “πνίγονται” από τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, η Ελένη Βατσινά τόνισε ότι “χωρίς κυβερνητική στήριξη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μαθηματική ακρίβεια θα έχουν μπροστά τους έναν πολύ δύσκολο χειμώνα”.

Και με δεδομένο “ότι η Ελλάδα δεν είναι πια υπό την αυστηρή εποπτεία που ήταν επί μια 10ετια, οι τράπεζες εχουν περιθώριο ελιγμού”, σημείωσε και πρόσθεσε πως για το αν και πως θα υπάρξει αλλαγή στάσης αυτό εξαρτάται και από το πόσο είναι διατεθειμένη να ασκήσει πιέσεις η κυβέρνηση.

Το επόμενο βήμα είναι, εκ μέρους των βουλευτών της Κρήτης, να επιδιωχθεί το συντομότερο δυνατό, μια συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας κ.Χατζηδάκη, προκειμένου να τεθεί το επείγον αυτό ζήτημα και να ζητηθεί άμεση παρέμβαση.


Πηγή

Leave a Reply