Αμηχανία πριν τον… μεγάλο συμβιβασμό– Ετοιμη να δεχθεί τις προτάσεις των δανειστών μπροστά στο απόλυτο αδιέξοδο η κυβέρνηση

Κλίμα αμηχανίας μπροστά στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί για το χρέος επικράτησε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Η αμηχανία είναι έκδηλη πρώτα απ’ όλα στην πολιτική ηγεσία και το οικονομικό επιτελείο, καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη ούτε ποια λύση βρίσκεται στο τραπέζι ούτε ποια θα είναι η στάση της ελληνικής πλευράς. Όλα δείχνουν, όμως, ότι ο συμβιβασμός δεν είναι κάτι που μπορεί πλέον να αποφευχθεί, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός φαίνεται να έχει πάρει την απόφασή του να μην οδηγηθεί σε ρήξη με τους δανειστές, αφού κάτι τέτοιο θα επιτείνει το αδιέξοδο.

Ενδεικτικό επίσης της αμηχανίας που επικράτησε είναι και το γεγονός ότι ακόμη και η ομάδα των 53 δεν εμφάνισε ενιαία γραμμή στη συνεδρίαση, αφού άλλα μέλη της εμφανίστηκαν να υποστηρίζουν το συμβιβασμό με τους δανειστές και άλλα να υπάρξει αγώνας για να εξασφαλιστούν οι καλύτεροι δυνατοί όροι για την Ελλάδα. Κοινός τόπος, ωστόσο, φαίνεται πως ήταν η διαπίστωση πως το κυβερνητικό έργο, ιδίως για θέματα της καθημερινότητας, πρέπει να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Από τη συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία προκύπτει ότι η Αθήνα θα προσέλθει στο Eurogroup με στόχο μια συμβιβαστική λύση, ακόμη και αν αυτή δεν περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, αρκεί να εξασφαλίζεται η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που θα ανοίξει το δρόμο για την ποσοτική χαλάρωση και την έξοδο στις αγορές. Προτεραιότητα αποτελεί επίσης η ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων για την αξιολόγηση και την εκταμίευση της δόσης. «Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών, όταν ρωτήθηκε εάν τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν και η κυβέρνηση να πετύχει μια καλύτερη συμφωνία.

Του Αιμίλιου Περδικάρη(Στο thecaller.gr)