Παράταση προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟNOΜΩ» ύστερα από ενέργειες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

Κοινή ανακοίνωση Φραγκίσκου Παρασύρη, Βουλευτή ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Υπευθύνου Κοινοβουλευτικού Τομέα Ενέργειας και Αναστάσιου Νικολαΐδη, Βουλευτή ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2023, έληγε η προθεσμία υπαγωγής στα προγράμματα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2023», «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ» και η προθεσμία υλοποίησης του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ».

Επειδή, οι πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε κατοικίες, αγροτικές καλλιέργειες και σε δημόσιες υποδομές,  με το ακριβές μέγεθος των ζημιών να μην έχει ακόμα αποτυπωθεί, καθώς η διαδικασία καταγραφής συνεχίζεται, καλέσαμε το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος να μεριμνήσει για την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας για τα συγκεκριμένα προγράμματα, τουλάχιστον μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Η παράταση είναι αναγκαία, καθώς οι συνθήκες που επικρατούν στις πληγείσες περιοχές δεν επιτρέπουν το έργο της αποπεράτωσης των εργασιών, εξαιτίας των μεγάλων ζημιών στο οδικό δίκτυο, την αδυναμία μεταφοράς υλικών και εργαζομένων. Ανάλογη μέριμνα πρέπει να προβλεφθεί και για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, από την πρώτη στιγμή, αντιμετωπίζει ως εθνική υπόθεση, την αποκατάσταση των ζημιών και τη θωράκιση της Θεσσαλίας και όλων των άλλων περιοχών που έχουν πληγεί από τις φυσικές καταστροφές. Με αυτό το δεδομένο κατατέθηκαν και σχετικές αναφορές για τα συγκεκριμένα προγράμματα,  στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ύστερα από ανακοινώσεις των Τεχνικών Επιμελητηρίων Π.Τ. Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας και Θράκης.

Για τους λόγους αυτούς ήδη στις 10/9/2023 καταθέσαμε επίκαιρη ερώτηση ζητώντας από τον αρμόδιο Υπουργό να προβεί σε ενέργειες προς την παράταση της προθεσμίας πέραν της 15ης Σεπτεμβρίου 2023, ώστε περισσότεροι πολίτες να έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν στο πρόγραμμα με δεδομένες, όπως προαναφέραμε, τις πρόσφατες τεράστιες καταστροφές σε πολλούς νομούς της χώρας, είτε από πυρκαγιές είτε από πλημμύρες, αλλά και το γεγονός ότι το διάστημα προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συνέπεσε με την θερινή περίοδο, κατά την οποία μεγάλο μέρος του πληθυσμού (και των υπηρετούντων σε κατά τόπους δημόσιες υπηρεσίες αρμόδιες για την έκδοση δικαιολογητικών)  βρισκόταν σε άδειες λόγω διακοπών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τους χρόνους συλλογής των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Μετά την επίκαιρη ερώτηση που το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ήδη κατέθεσε στις 10/9/2023, ζητώντας τις ενέργειες του αρμόδιου Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για παράταση της προθεσμίας ένταξης στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης  κατοικιών “Εξοικονομώ 2023” πέραν της 15ης Σεπτεμβρίου 2023, σήμερα 12/9/2023 το  αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε τελικώς την παράταση, κατά δύο μήνες, της δυνατότητας υποβολής αίτησης ένταξης στα προγράμματα: «Εξοικονομώ 2023» και «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους» μέχρι την 15η Νοεμβρίου 2023. Με συντονισμένες, σοβαρές και θεσμικές προτάσεις ασκούμε αξιόπιστη αντιπολίτευση προς όφελος των πολλών και της κοινωνίας.  


Πηγή

Leave a Reply