Ο Βαρουφάκης συνάντησε για δεύτερη φορά τον Τζούλιαν Ασάνζ στη φυλακή – Δείτε βίντεο

Δηλώσεις του γραμματέα του ΜέΡΑ25 μετά τη συνάντηση με τον δημοσιογράφο και ακτιβιστή στις φυλακές Μπέλμαρς

Τον δημοσιογράφο και ακτιβιστή Τζούλιαν Ασάνζ, που παραμένει έγκλειστος στις φυλακές Μπέλμαρς, έξω από το Λονδίνο επισκέφθηκε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, για δεύτερη φορά μετά τον Φεβρουάριο του 2020. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μαζί με τον Ρότζερ Γουότερς και τη σύντροφό του Ασάνζ, Στέλλα. Η συνάντηση κράτησε περίπου μία ώρα και ο ιδρυτής των Wikileaks ζήτησε από τον Γιάνη Βαρουφάκη να μεταφέρει την παρακάτω δήλωση:

«Είμαι ακόμα καλά όμως η κατάστασή μου φθίνει. Προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις να κρατήσω μέσα μου ένα μικρό κομμάτι του εαυτού μου ζωντανό. Ένα μικρό ψήγμα το οποίο θα χρησιμοποιήσω όταν βγω από τη φυλακή για να υπάρξω ξανά, για να είμαι ξανά ο Τζούλιαν. Είμαι αγωνιστής και ξέρω πως αυτό πρέπει να κάνω».

Η φυλακή στην οποία κρατείται ο Ασάνζ θεωρείται, απ’ όσους γνωρίζουν, το Γκουαντάναμο της Βρετανίας – μια οικτρή φυλακή «υψηλής ασφάλειας», δηλαδή απάνθρωπων συνθηκών τις οποίες υπομένει ο Τζούλιαν τριάμισι χρόνια, για την ακρίβεια από τον Απρίλιο του 2019. Είναι χαρακτηριστικό της απανθρωπιάς του εν λόγω μπουντρουμιού ότι ο Τζούλιαν, όλα αυτά τα χρόνια, βρίσκεται σε αυστηρή απομόνωση 23 ώρες κάθε 24ωρο.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η μεταχείριση του Ασάνζ πληροί τον ορισμό του βασανισμού και για αυτό ο ΟΗΕ ζήτησε, από το 2020, την αποφυλάκισή του. Δεδομένου ότι ο Ασάνζ δεν έχει καταδικαστεί ποτέ για τίποτα (ούτε καν έχει ασκηθεί επίσημη δίωξη εναντίον του) είναι μοναδικό παράδειγμα παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων η συνεχιζόμενη κράτησή του στο Μπέλμαρς – που, προφανώς, δεν είναι παρά μια προσπάθεια των Αμερικανικών και Βρετανικών αρχών να τον εξοντώσουν τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Κι αυτό γιατί; Επειδή τόλμησε να δημοσιοποιήσει υλικό που αποδεικνύει τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας του Αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Με άλλα λόγια, ο Ασάνζ διώκεται, και ουσιαστικά εξοντώνεται, για το έγκλημα της αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας!

Βγαίνοντας από τη φυλακή, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε:

«Ο κρατούμενος N. A9379AY σαπίζει εδώ και 3,5 χρόνια στην απομόνωση για το έγκλημα της άσκησης δημοσιογραφίας με τρόπο που οδηγούσε σε βραβεία Πούλιτζερ πριν η κυβέρνηση των ΗΠΑ ποινικοποιήσει την ερευνητική δημοσιογραφία για το δημόσιο συμφέρον. Ο Τζούλιαν Ασάνζ αργοπεθαίνει εκεί μέσα για λογαριασμό μας – για το δικαίωμά μας να γνωρίζουμε τα εγκλήματα που διαπράττουν οι κυβερνήσεις μας στο όνομά μας πίσω από την πλάτη μας.

Βασανίζοντας τον Τζούλιαν Ασάνζ, οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ χάνουν συνειδητά κάθε ηθικό δικαίωμα που έχουν να διδάσκουν σε άλλους, σε όλο τον κόσμο, για τη σημασία της ελευθερίας του Τύπου – βλάπτουν έτσι την ελευθερία του λόγου σε όλο τον κόσμο.

Ας ενωθούμε για να απαιτήσουμε την άμεση απελευθέρωση του Τζούλιαν. Κανείς δεν μπορεί να είναι ελεύθερος όσο ο Julian σαπίζει στο Belmarsh».

Σε κοινό βίντεο που ανέβασε αμέσως μετά την επίσκεψη ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Ρόιτζερ Γουότερς και η Στέλλα Ασάνζ δήλωσαν:

Ρότζερ Γουότερς: «Πρέπει να συνεχίσουμε να μαχόμαστε για μια δίκαιη δίκη για τον Τζούλιαν, κάτι που σημαίνει την απελευθέρωσή του, ακόμα και αύριο το πρωί. Όταν συνέλθουν οι δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο στο Λονδίνο πρέπει να επανεξετάσουν την έφεσή του και να συνεκτιμήσουν την υπόθεση με βάση τη δικονομία. Αυτός ο άνθρωπος πρέπει να ελευθερωθεί και πρέπει να ελευθερωθεί τώρα».

Στέλλα Ασάνζ: «Είναι πολύ σημαντικό για τον Τζούλιαν να περιβάλλεται από τους φίλους και την οικογένειά του που τον βοηθούν να επιβιώνει και του υπενθυμίζουν με κάθε τρόπο πως είναι τόσο σημαντικός και αγαπητός.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ κρατείται στις φυλακές της Αγγλίας από τον Απρίλιο του 2019 ενώ εκκρεμεί αίτημά έκδοσής του, που έχουν υποβάλλει οι Ηνωμένες Πολιτείες. Με τη δημοσιογραφική του δράση και μέσα από τον ιστότοπο WikiLeaks αποκάλυψε εγκλήματα πολέμου, ιδίως στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν μέσα από τη δημοσιοποίηση δεκάδων χιλιάδων εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων. Εάν εκδοθεί στις ΗΠΑ για τη δράση του αυτή υπάρχει πιθανότητα να καταδικαστεί σε κάθειρξη έως και 175 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή

Leave a Reply