«Ο κ. Μητσοτάκης ψάχνει πάλι τον φταίχτη, ενώ είναι ο ίδιος τέσσερα χρόνια Πρωθυπουργός»

Στην εκπομπή «Στούντιο με Θέα» του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 με τη δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη μίλησε σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Σχολιάζοντας την εκλογή Προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μάντζος, επανέλαβε τον σεβασμό με τον οποίον το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τοποθετείται, και υπογράμμισε πως οι ανοικτές και συμμετοχικές εσωκομματικές διαδικασίες αποτελούν καλά νέα για τη δημοκρατία γενικότερα, καθώς «η εσωκομματική δημοκρατία είναι τελικά ένας δείκτης ωριμότητας της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας ευρύτερα. Είμαστε ένα κόμμα το οποίο άνοιξε αυτές τις διαδικασίες στην Ελλάδα και έδειξε το δρόμο σε παλαιότερες εποχές».

Ξεκαθάρισε ότι στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν υπάρχει προτίμηση σε συγκεκριμένο υποψήφιο, λέγοντας ότι «δεν είμαστε αυτοί που θα πρέπει να τις αξιολογήσουν, αλλά τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ» και εξήγησε πως το ερώτημα δεν είναι προσωπικό αλλά πολιτικό:

«Πρέπει να δούμε τι αντιπολίτευση χρειαζόμαστε. Έχουμε πει, ιδίως μετά τις εκλογές και την εμφατική νίκη της ΝΔ, ότι δεν μπορούμε να πορευόμαστε με κενά. Η πολιτική απεχθάνεται τα κενά. Άρα, τουλάχιστον εμείς, μέσα στη Βουλή, προσπαθούμε και κάνουμε τη δουλειά της αξιόπιστης αντιπολίτευσης, της ισχυρής εναλλακτικής.

Πρέπει να έχουμε μία ισχυρή αντιπολίτευση που δεν θα είναι στείρα χωρίς να κομίζει τίποτα, αλλά θα λέει ναι εκεί που πρέπει, αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος, και όχι εκεί που δεν πρέπει να ψηφίσει, αντιπροτείνοντας όμως τη δική της άποψη περί τα πράγματα. Αυτή είναι η δομική και δίκαιη αντιπολίτευση που κάνουμε εμείς τουλάχιστον».

Ερωτηθείς, στη συνέχεια, για το αν το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής περιμένει να αισθανθεί πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τα σημερινά αποτελέσματα, εκτίμησε ότι «το ερώτημα είναι αντίστροφο: αν αισθάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ και η βάση του πιο κοντά σε αυτό που ονομάζεται κεντροαριστερά και ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Για εμάς το διακύβευμα έχει ολοκληρωθεί. Εμείς είμαστε μία δύναμη της ελληνικής και ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, είμαστε ένα κόμμα κεντροαριστερό, υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης και της προόδου για τους πολλούς. Αν το συμμεριζόμαστε αυτό, θα φανεί στο αποτέλεσμα και στο… χειροκρότημα».

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, ο Δημήτρης Μάντζος τόνισε ότι «φαίνεται σα να παρέλαβε καμένη γη από τον εαυτό του και να ψάχνει πάλι τον φταίχτη ενώ είναι ο ίδιος τέσσερα χρόνια πρωθυπουργός. Μίλησε για ευθύνες διαχρονικές και λάθη του παρελθόντος και δεν είδα συγκεκριμένη αυτοκριτική. Εγώ θα ήθελα και θα περίμενα μία πιο συγκεκριμένη αυτοκριτική από τον πρωθυπουργό των τεσσάρων τελευταίων ετών με την αδιαφάνεια, την κομματικοκρατία, τις απευθείας αναθέσεις, την κοινωνική αδικία, τη διεύρυνση των ανισοτήτων, τη φορολογική αδικία, τη φοροαποφυγή, την ευάλωτη κοινωνία, τις φυσικές καταστροφές, την ενεργειακή φτώχεια».

«Τελικά, είναι ένα πράγμα να αυτοαποκαλείσαι επιτελικό κράτος και προοδευτικός εκσυγχρονιστής και άλλο πράγμα να επενδύεις και να περιμένεις τελικά το βαθύ και αναχρονιστικό κράτος να γίνει εργαλείο σου. Γιατί αυτό είδαμε τελικά τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Αναφορικά, δε, με την κατάργηση του market pass, έκανε λόγο για «επιβεβαίωση των όσων λέγαμε ότι, όχι μόνο είναι ανεπαρκές μέτρο, αλλά κυρίως ότι είχε κοντά ποδάρια.

Το νέο σύμφωνο οικονομικής σταθερότητας έρχεται να μας βάλει νέους κανόνες. Άρα, επιβεβαιώνεται η ανάγκη να έχουμε μία δραστική δημόσια πολιτική παρεμβάσεων κυρίως με ελέγχους».

Ως προς την επενδυτική βαθμίδα, τέλος, ο Δημήτρης Μάντζος σημείωσε τα εξής:

«Καλώς την και ας άργησε. Είναι αποτέλεσμα πολλών ετών διαφορετικών κυβερνήσεων και κυρίως του λαού μας. Το διακύβευμα δεν είναι αν θα την αποκτήσουμε, αλλά τι θα την κάνουμε. Αν θα τη μετουσιώσουμε σε κοινωνική δικαιοσύνη, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, φορολογική δικαιοσύνη. Να διανεμηθεί η ωφέλεια στην κοινωνία».


Πηγή

Leave a Reply