“Η επικοινωνιακή διαχείριση δεν μπορεί να καλύψει την ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους”

Συνέντευξη του Βουλευτή Μανόλη Χνάρη στην εφημερίδα POLITICAL και τον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο

Ο Μανόλης Χνάρης βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ Ν. Ρεθύμνης και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ασκεί σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση αναφορικά με τον σχεδιασμό αντιμετώπισης των  πυρκαγιών υποστηρίζοντας πως “Η επικοινωνιακή διαχείριση δεν μπορεί να καλύψει την ανεπάρκεια  του επιτελικού κράτους. Η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι αυτονόητη και δεδομένη”. Σε υψηλούς τόνους και η κριτική του για την οικονομία όπου καταλογίζει αποτυχία του οικονομικού επιτελείου στο να συγκρατήσει το ράλι της ακρίβειας . Κληθείς να σχολιάσει τα όσα διαδραματίζονται στο εσωκομματικό τοπίο του ΠΑΣΟΚ και ειδικά τις αποχωρήσεις στελεχών είναι κατηγορηματικός “Οι ελάχιστες αποχωρήσεις που υπήρξαν δεν αποδυνάμωσαν αλλά αντιθέτως ενδυνάμωσαν τη συνείδηση της παράταξη μας”

-Η χώρα για ακόμη μια φορά βρέθηκε στο έλεος καταστροφικών πυρκαγιών. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και σε ποια πεδία τις εντοπίζετε;  

Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε συγκλονισμένοι την Ελλάδα να βρίσκεται σε ένα συνεχή πύρινο κλοιό. Θρηνούμε για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, για την ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή και για την καταστροφή των περιουσιών των συνανθρώπων μας. Ειδικά για εμάς τους γεωργούς και κτηνοτρόφους, οι πυρκαγιές στις περισσότερες περιπτώσεις, προκάλεσαν ανεπανόρθωτη βλάβη με την ολοσχερή καταστροφή γεωργικών καλλιεργειών, κτηνοτροφικών μονάδων, πάγιου εξοπλισμού, κτήριων κτλ. 

Η επικοινωνιακή διαχείριση δεν μπορεί να καλύψει την ανεπάρκεια  του επιτελικού κράτους. Η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι αυτονόητη και δεδομένη. Για πρώτη φορά στα χρονικά, ελλείψει σωστού σχεδιασμού και συντονισμού, γίναμε όλοι μάρτυρες της δημιουργίας ενός πλωτού νοσοκομείου στον Έβρο και εκρήξεων σε τμήμα φύλαξης πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο.

Διαφάνηκε η πλήρης αναποτελεσματικότητα του αρμόδιου Υπουργού στην πρόληψη και στη διαχείριση τέτοιων κρίσεων. Η δε συνεχής επίκληση, από τον κ. Κικίλια του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, δε δύναται πλέον να δικαιολογήσει,  την έλλειψη τρόπων αντιμετώπισης του. Παρά τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών, η Κυβέρνηση δεν έδωσε την απαιτούμενη έμφαση στην πρόληψη, η οποία αποτελεί και πάγια πρόταση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, με την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος και της δασικής υπηρεσίας με προσλήψεις, με την αγορά  τελευταίας τεχνολογίας εναέριων μέσων, με την αξιοποίηση τεχνολογικών μέσων και με την εκπόνηση ενός οργανωμένου σχεδίου δράσης που θα περιλαμβάνει: Τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, την αποψίλωση δασών και την αντιπυρική προστασία σημαντικών αρχαιολογικών μας χώρων.

Όλα τα παραπάνω, επιτείνουν το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών και πλήττουν τη διεθνή εικόνα της χώρας μας, με άμεση επίδραση και στον τουρισμό, που συνιστά βασική πηγή εσόδων και σημαντικό κεκτημένο.  

-Ένα από τα πάγια και διαχρονικά εμπόδια στην αντιπυρική προστασία είναι το “κουβάρι” των αρμοδιοτήτων. Γιατί δεν έχει γίνει μέχρι τώρα μια σοβαρή προσπάθεια για μια πιο ξεκάθαρη κατανομή, τόσο για το κράτος όσο και για τον πολίτη; 

Το πρόβλημα των παράλληλων αρμοδιοτήτων αναφορικά με την αντιπυρική προστασία της χώρας συνιστά ένα διαχρονικό πρόβλημα του ελληνικού κράτους. Άλυτο πρόβλημα παραμένει μέχρι και σήμερα η ευθύνη εφαρμογής και ελέγχου των μέτρων πρόληψης, η οποία είναι διάσπαρτη σε διάφορους φορείς και όχι συγκεντρωμένη σε έναν. Αν και ο κεντρικός έλεγχος αντιμετώπισης των πυρκαγιών ανήκει στην κεντρική διοίκηση, ωστόσο τα μέτρα πρόληψης υλοποιούνται από το Δήμο, την Περιφέρεια και την Πολιτική Προστασία, χωρίς όμως αρκετές φορές να υπάρχει σωστός συντονισμός και οργάνωση μεταξύ τους.

Είναι ευθύνη της Κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει το εν λόγω ζήτημα και να δώσει λύσεις, οριοθετώντας με ορθό και απτό τρόπο την αρμοδιότητα του κάθε φορέα προκειμένου να ξέρουν ακριβώς πότε και τι πρέπει να επιτελέσουν. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα παρά τα τέσσερα έτη διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ελλείπει η σχετική πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση με συνέπεια τα ολέθρια αποτελέσματα που ζούμε. 

-Το “ράλι” της ακρίβειας φαίνεται ότι δεν θα τερματίσει. Υπάρχει ρεαλιστική αντιμετώπιση;  

Από τις τελευταίες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνεται για ακόμα μία φορά η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Η διψήφια αύξηση των τιμών σε βασικά είδη διατροφής λόγω του πληθωρισμού είναι δεδομένη και φαίνεται ότι η επιβολή πλαφόν στο ποσοστό κέρδους σε επίπεδο λιανικής σε συνδυασμό με την απουσία διαφάνειας στην αγορά με την ολιγοπωλιακή διάρθρωση της, δε συνέβαλαν στη μείωση της ακρίβειας.

Επομένως, καθίσταται σαφές ότι τα μέχρι τώρα μέτρα της Κυβέρνησης, όπως είναι το καλάθι του νοικοκυριού και τα διάφορα «pass» δεν έχουν αποδώσει για την πάταξη της ακρίβειας. Όπως έχει προτείνει και η παράταξη μας, χρειάζονται αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας που πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά, όπως είναι η συγκράτηση των τιμών μέσω της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα και της μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα. Επιπλέον, σε συνάρτηση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη προτείνεται η φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών από το άνοιγμα μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και δανείων. Απαιτείται ακόμα εντατικοποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και εδραίωση της φορολογικής δικαιοσύνης. 

-Ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης του Οκτωβρίου που μπαίνει ο πήχης για το ΠΑΣΟΚ;  

Η συμβολή του ΠΑΣΟΚ στην ενίσχυση και στην ανάδειξη της τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι βαθιά ριζωμένη στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών. 

Πιστεύουμε στην αυτονομία της και στην ανάδειξη μέσα από την κοινωνία προσώπων και σχημάτων που μπορούν να προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες. Ενόψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, για ακόμα μία φορά είμαστε συνεπείς με τις ανωτέρω αρχές και αξίες μας. Κατ΄αυτόν τον τρόπο προσβλέπουμε στη συνέχιση της ανοδικής πορείας της παράταξης μας. 

-Σας προβληματίζουν οι αποχωρήσεις στελεχών σας ;  

Οι πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις απέδειξαν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει διευρύνει την απήχηση του στην κοινωνία. Στόχος μας είναι να μεγαλώνει η παράταξη όλο και περισσότερο και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε όλοι. Η ένταξη και η ανάδειξη νέων στελεχών μέσα από την κοινωνία είναι συνεχής. Οι ελάχιστες αποχωρήσεις που υπήρξαν δεν αποδυνάμωσαν αλλά αντιθέτως ενδυνάμωσαν τη συνείδηση της παράταξη μας, παρά τη δημοσιότητα που δόθηκε σε αυτές. 


Πηγή

Leave a Reply