«Χρειάζεται σοβαρότητα και πρόληψη, όχι δικαιολογίες» – ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Καλεσμένος στην εκπομπή «Πίσω από τις Γραμμές» του τηλεοπτικού σταθμού Action 24 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Πιέρρο, Δημήτρη Τάκη και Ελένη Καλογεροπούλου ήταν το βράδυ της Τετάρτης (06/09) ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας.

Ο κ. Γλαβίνας εξέφρασε εκ μέρους της παράταξης τη συμπαράσταση στους πληγέντες από τις πλημμύρες, ενώ σχολίασε τα όσα ανέφερε νωρίτερα, με την ιδιότητα του μετεωρολόγου, ο βουλευτής της Νέα Δημοκρατίας, Γιάννης Καλλιάνος, σχετικά με τις ποσότητες νερού που έπεσαν στη χώρα.

«Εμείς δεν αμφισβητούμε τα στοιχεία των ειδικών. Αντιθέτως, είδαμε στις προηγούμενες καταστροφές, ειδικότερα στις πυρκαγιές, τη Νέα Δημοκρατία να αμφισβητεί τα στοιχεία φορέων τα οποία επικαλείται αυτήν τη στιγμή ο κ. Καλλιάνος».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι οι εικόνες βιβλικής καταστροφής «θυμίζουν εκείνες που βλέπαμε παλιά στα δελτία ειδήσεων από μακρινές για εμάς  ηπείρους και ξαφνικά τις βλέπουμε μπροστά μας» και εκτίμησε:

«Είναι προφανές πια ότι ούτε οι υποδομές ούτε η πρόληψη είναι επαρκείς. Είχαμε πράγματι μία ακραία κατάσταση, αλλά εδώ είναι που πρέπει να προσαρμοστούμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και να μη βρίσκουμε άλλοθι και δικαιολογίες σε θεωρίες συνωμοσίας. Χρειάζεται ψυχραιμία και σοβαρότητα».

Επεσήμανε ότι στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής λέμε ότι «η χώρα χρειάζεται σοβαρότητα, τεχνογνωσία, αξιοποίηση των ειδικών τους οποίους πρέπει να ακούμε και πολύ καλή προετοιμασία. Πρέπει να δούμε αν είχαν γίνει τα έργα ανάσχεσης της ορμής των υδάτων,  τα οποία μπορούν να περιορίσουν τα φαινόμενα, να δούμε αν σε περιοχές όπου κινδυνεύουν από πλημμύρες κοντά σε βουνά με κλίσεις και πάνω από την πόλη έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες προετοιμασίας. Επίσης σημαντικό είναι να ξέρουμε τη μορφολογία του εδάφους και γνωρίζουμε όλα όσα στοιχεία είναι κρίσιμα για την αντιμετώπιση των φαινομένων, πρακτικές που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες και πετυχαίνουν, κατά το δυνατό, μικρότερες συνέπειες.

Η Μεσόγειος μεταμορφώνεται σε μία τροπική ζώνη, όπου τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι έντονες βροχές οι ακραίοι καύσωνες, οι ακραίες χιονοπτώσεις θα συνεχίσουν. Μην ξανασυζητήσουμε, για παράδειγμα, πάλι το χειμώνα για τα καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ και ποιος έχει τις αρμοδιότητες καθαρισμού των κλαδιών και τον αποχιονισμό».

«Ζητήσαμε και προσπαθήσαμε στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή να κάνουμε έναν εθνικό διάλογο με νηφαλιότητα και ουσιαστικό τρόπο. Δυστυχώς, από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού ακούσαμε δικαιολογίες περί άλλων. Πρέπει να καθίσουμε να συζητήσουμε και μπορούμε να βρούμε κοινά σημεία για να προχωρήσουμε. Όχι να βρίσκουμε διαρκώς δικαιολογίες για το ότι φταίει η κλιματική κρίση, φταίνε οι μετανάστες που βάζουν φωτιές, κ.ο.κ.», πρόσθεσε ο κ. Γλαβίνας, που έκανε λόγο και για έλλειμμα οργάνωσης σε σχέση με το 112 και την καθυστέρηση που αυτό είχε σε κάποιες περιπτώσεις.

Αναφορικά με την τραγωδία που σημειώθηκε στο λιμάνι του Πειραιά το βράδυ της Τρίτης, ο Θανάσης  Γλαβίνας σημείωσε ότι «υπάρχει, δυστυχώς, μία σχετικοποίηση της ανθρώπινης ζωής στην Ελλάδα. Είναι φθηνή η ανθρώπινη ζωή όταν βλέπουμε τέτοιες εικόνες».

Μίλησε για την ανάγκη απόδοσης ευθυνών, ενώ στάθηκε στις ατυχείς δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, λέγοντας πως «δεν μπορεί να εξισώνεται ο θύτης με το θύμα. Δεν πρέπει να συνηθίσουμε τον εύκολο θάνατο και σε εικόνες αποκτήνωσης. Ο αρμόδιος Υπουργός, με τη στάση του, συνέβαλε σε αυτήν την κατάσταση και προφανώς πρέπει ο ίδιος να θέσει εαυτόν εκτός κυβέρνησης».

«Οι εικόνες αυτές από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας κάνουν τον γύρο του κόσμου σήμερα. Το βασικότερο προϊόν που εξάγουμε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ο τουρισμός μας. Και αυτήν τη στιγμή, χιλιάδες Ευρωπαίοι βλέπουν ότι στην Ελλάδα κάποιοι εργαζόμενοι στην ναυτιλία, στην αρμοδιότητα και την ευθύνη των οποίων έθεσαν τις ζωές τους, πέταξαν έναν άνθρωπο στη θάλασσα σα να μη συμβαίνει τίποτα», κατέληξε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. 


Πηγή

Leave a Reply