Ανακοίνωση Τομέα Οικονομικών ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για τα επιτόκια

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τον Ιούλιο του 2023, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, και διαμορφώθηκε στο 0,35% ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 39 μονάδες βάσης δηλαδή 10 φορές πάνω συγκριτικά με τις καταθέσεις  και διαμορφώθηκε στο 6,21%.

Η απότομη και απροσδόκητη αύξηση του περιθωρίου επιτοκίου ενώ επιδρά θετικά στην κερδοφορία των τραπεζών, οδηγεί σε δυσχερή θέση χιλιάδες δανειολήπτες, οι οποίοι υποφέρουν  από την πρωτόγνωρη αύξηση του πληθωρισμού. Ταυτόχρονα,  με το επιτοκιακό περιθώριο μια πρόσθετη πηγή εσόδων είναι οι προμήθειες και χρεώσεις, που καλπάζουν τα τελευταία τρίμηνα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα συνολικά κέρδη που καταγράφουν οι ελληνικές τράπεζες τα τελευταία τρίμηνα, ξεπερνούν κατά πολύ τις προσδοκίες ακόμη και των ιδίων σε επίπεδο οργανικής κερδοφορίας.

Σε ένα σενάριο όπου η άνοδος των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ συνεχίζεται προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθωρισμός θα πρέπει να αναμένεται η περαιτέρω βύθιση της οικονομίας σε ασθενέστερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Καλούμε λοιπόν σήμερα την κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής για έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και να νομοθετήσει τη στοχευμένη επιδότηση επιτοκίου στεγαστικών δανείων ευάλωτων νοικοκυριών για όσο διαρκούν οι αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ κατά το παράδειγμα άλλων χωρών.


Πηγή

Leave a Reply