Η Κυβέρνηση συνεχίζει να αυτοθαυμάζεται ενώ τα προβλήματα μικρομεσαίων και ευάλωτων νοικοκυριών οξύνονται

Σχόλιο του Τομέα Οικονομικών του Κινήματος Αλλαγής για την ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων για το ΑΕΠ του 4ου τριμήνου του 2021

Η σημερινή ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων για το ΑΕΠ του 4ου τριμήνου του 2021 αποτελούν μια ακόμη απόδειξη ότι η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης πάσχει και δεν στέκεται σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.

Το οικονομικό επιτελείο κατάφερε εκτελώντας, το μεγαλύτερο σε δημοσιονομικούς όρους και ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα σε χρηματοοικονομικούς όρους, πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας παγκοσμίως, να είναι η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη ύφεση το 2020 στην Ευρωζώνη και ανάμεσα στις 7 από τις 19 χώρες της Ευρωζώνης που δεν κατάφεραν το 2021 να αποκαταστήσουν το χαμένο έδαφος του 2020.

Η αιτία της αποτυχίας της υποαπόδοσης του προγράμματος της Κυβέρνησης ήταν ότι δεν ήταν αρκετά εμπροσθοβαρές, σε πολλές περιπτώσεις τα μέτρα δεν ήταν σωστά στοχευμένα αλλά οριζόντια και φυσικά τα μέτρα της χορηγηθείσας ρευστότητας μέσα από το τραπεζικό σύστημα αφορούσαν ελάχιστους.

Η χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιανουαρίου της Eurostat, παραμένει πρωταθλήτρια στην ανεργία, με την ανεργία των νέων έως 25 ετών να σημειώνει αύξηση.

Ο πληθωρισμός πλέον είναι πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης καταρρίπτοντας πλήρως το επιχείρημα που είχε καραμέλα η Κυβέρνηση τόσους μήνες λέγοντας ότι το πρόβλημα ακρίβεια στην Ελλάδα δεν είναι όσο αυτό των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών. Επιπλέον η Κυβέρνηση κερδοσκοπώντας από τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα που πληρώνουν τα νοικοκυριά βρίσκει δημοσιονομικό χώρο μόνο για να ελαφρύνει έχοντες και κατέχοντες με την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ όπως εξήγγειλε για δεύτερη φορά στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει να αυτοθαυμάζεται για την πορεία που έχει διαγράψει και συνεχίζει να επιτρέπει τα προβλήματα των μικρομεσαίων και των ευάλωτων νοικοκυριών να σωρεύονται και να οξύνονται.


Πηγή

Leave a Reply