Ανακοίνωση Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με το θάνατο του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη

Παρακολουθούμε με έκπληξη, θλίψη και οργή την επικαιρότητα στη χώρα μας, με τελευταίο συνταρακτικό περιστατικό τον θάνατο του συνανθρώπου μας Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιά υπό συνθήκες πρωτοφανούς ωμότητας και κυνισμού. Η ποινική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο οφείλουμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τα διαδοχικά γεγονότα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής.  

Με δεδομένο ότι ο 36χρονος Αντώνης ήταν άτομο με νοητική αναπηρία, πρέπει να σταθούμε και εξετάσουμε με μεγάλο προβληματισμό τις διαπιστώσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, όπως αυτές δημοσιοποιήθηκαν στο σημερινό δελτίο τύπου της, ιδίως σχετικά με τις προκαταλήψεις και τα εμπεδωμένα στερεότυπα που οδηγούν σε απαράδεκτες συμπεριφορές σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, θεωρώντας αυτά πολίτες “δεύτερης κατηγορίας” και όχι υποκείμενα δικαιωμάτων και ελευθεριών. 

Οφείλουμε ως κοινωνία, με την κινητοποίηση και συνδρομή όλων των φορέων κοινωνικοποίησης, όπως είναι και τα ΜΜΕ, και κάθε μορφής συλλογικότητας, να επανατοποθετηθούμε απέναντι στον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια. 


Πηγή

Leave a Reply