“Ανάγκη ισχυρού πόλου” άρθρο της Νάντιας Γιαννακοπούλου στην εφημερίδα “Τα Νέα”

Αποχαιρετούμε ένα πολύ δύσκολο Καλοκαίρι για τη χώρα. Οι τεράστιας έκτασης καταστροφικές πυρκαγιές με κορυφαία την τραγωδία στον Έβρο, η ανεξέλεγκτη είσοδος στη χώρα της Κροατικής  εγκληματικής συμμορίας με αποτέλεσμα την δολοφονία ενός νέου ανθρώπου στην Ν. Φιλαδέλφεια αποτελούν κορυφαία θέματα που εξόργισαν και προβλημάτισαν. Σε τι χώρα ζούμε; Πόσο ασφαλείς μπορούμε να αισθανόμαστε; Ποια είναι η λειτουργία του Κρατικού μηχανισμού και τι έχει κάνει η Κυβέρνηση στα πάνω από τέσσερα χρόνια θητείας της για να την βελτιώσει; Ο Κ. Μητσοτάκης που εγγυήθηκε εκσυγχρονισμό, ασφάλεια και διαβεβαίωνε ότι όλα είναι έτοιμα για την αντιπυρική περίοδο, βρέθηκε πολύ σύντομα μετά την επικράτησή του σε δύο βουλευτικές εκλογές, μπροστά σε μια εντυπωσιακή διάσταση λόγων και έργων, δεσμεύσεων και αποτελεσμάτων. Σίγουρα αυτές οι πρώτες εβδομήντα μέρες της νέας θητείας του Κ. Μητσοτάκη αποτέλεσαν αποκάλυψη της πραγματικότητας που δεν φτιασιδώνεται από επικοινωνιακά τρικ, ούτε καλύπτεται από την εκλογική νίκη της Ν.Δ. Ίσως είναι η χειρότερη εκκίνηση μιας Κυβέρνησης μεταπολιτευτικά.

Το λέγαμε από την πρώτη στιγμή. Η εκλογική νίκη της Ν.Δ δεν της έδωσε λευκή επιταγή. Ήταν ψήφος απαίτησης να προχωρήσουν, να υλοποιηθούν όλα για όσα δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός. Σύντομα αποδείχτηκε, πως ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Ήδη πολλοί πολίτες είναι προβληματισμένοι, έχουν και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ ερωτήματα, ενστάσεις. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να εξηγεί τις ολιγωρίες της με μια κριτική στους προηγούμενους. Τώρα πια, προηγούμενη Κυβέρνηση είναι η ίδια, είναι η Κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ και τα δύσκολα ξεκίνησαν νωρίς.

Φαίνεται πάντως, ότι η Κυβέρνηση δεν διδάσκεται από τα γεγονότα. Στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για τις καταστροφικές πυρκαγιές, ο Πρωθυπουργός δεν έκανε ούτε καν μια στοιχειώδη αυτοκριτική. Η καταστροφή πάνω από ένα εκατομμύριο στρεμμάτων δάσους, η καταστροφή παραγωγικών δραστηριοτήτων και των περιουσιών πολιτών, το κάψιμο χιλιάδων ζώων, αλλά και ο θάνατος ανθρώπων εμφανίστηκαν περίπου ως μοιραίο γεγονός λόγω Κλιματικής κρίσης. Δεν είπε κάτι νέο, δεν άκουσε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ αλλά και άλλων κομμάτων, αντίθετα τους επιτέθηκε. Ο ευτελισμός της περιφρούρησης της χώρας από την εισβολή των Κροατών εγκληματιών παρά τις προειδοποιήσεις πέρασε απλά με την τιμωρία περιφερειακών στελεχών της Αστυνομίας, σαν να ήταν περιφερειακή ευθύνη η απουσία κάθε κεντρικού σχεδίου αντιμετώπισης εισβολέων που διένυσαν ανενόχλητοι τη μισή Ελλάδα. Η ακρίβεια στο ράφι γίνεται όλο και πιο ανυπόφορη, αν και ο πληθωρισμός πέφτει και ως μόνο αντίβαρο συνεχίζουν τα pass. Τώρα διαβάζουμε ότι ο Πρωθυπουργός στην Δ.Ε.Θ θα επιδιώξει αλλαγή της ατζέντας, ότι θα επιδιώξει να επιβεβαιώσει το μεταρρυθμιστικό στίγμα του. Όλα για την επικοινωνία. Όλα για την εικόνα. Τα προβλήματα όμως είναι εδώ και οι πολίτες τα βιώνουν.

Το επόμενο διάστημα δεν θα είναι εύκολο για τη χώρα. Όσο η Κυβέρνηση νιώθει ότι τίποτα δεν την αγγίζει, ότι όλα « μπορεί να τα χειριστεί», ότι με κανέναν δεν συζητάει, τίποτα το καλό δεν θα προκύψει. Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ σ΄ αυτό το πολιτικό τοπίο θα είναι καθοριστικός. Με τις παρεμβάσεις, τις προτάσεις του, με συνεχή επαφή με την κοινωνία έχουμε το χρέος και θα τα καταφέρουμε, να γίνουμε η βασική δύναμη που θα εκφράσει την ελπίδα, την ανάγκη για την προώθηση βαθιών μεταρρυθμίσεων, την ανάγκη για μια νέα πορεία της χώρας.


Πηγή

Leave a Reply