“ Ομολογία αποτυχίας η παραδοχή ότι η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν γνώριζε την κάθοδο 200 ακροδεξιών χούλιγκαν ”

Στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» και τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN μίλησε το πρωί της Πέμπτης ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας. 

Αναφερόμενος στις αντικειμενικές πολιτικές ευθύνες, που αποδίδονται στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και στις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σχετικά με τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο κ. Γλαβίνας τόνισε: «Η ερώτηση της Νάντιας Γιαννακοπούλου περιέχει όλα τα ερωτήματα που ζητούμε να απαντηθούν από τον αρμόδιο Υπουργό. Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ένα θέμα είναι η οπαδική βία, οι ρίζες της και η καταπολέμησή της. Πρόκειται για ένα ζήτημα, πολύ σοβαρό και μπορούμε να κάνουμε την κουβέντα όλα τα κόμματα μαζί. Εξάλλου, την είχαμε επαναλάβει μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη. Και είναι άλλο ζήτημα η επιχειρησιακή αδυναμία της ΕΛ.ΑΣ. και η ολιγωρία της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει ένα πολύ σοβαρό γεγονός, όπως ήταν η αυτοκινητοπομπή των 200 ακροδεξιών χούλιγκαν, που διέσχισαν όλη την Ελλάδα και κατέληξε στη δολοφόνια του Μιχάλη Κατσουρή». 

Σχολιάζοντας το επιχείρημα της Κυβέρνησης ότι δεν καταστρώνει επιχειρησιακά σχέδια και απευθυνόμενος στον παριστάμενο στο πάνελ Διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ανέφερε: «Είπε ο κ. Ρωμανός πριν: “Θα περιμέναμε από την αντιπολίτευση να κάνει προτάσεις για τη βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Αστυνομίας”. 

Ο Υπουργός δεν έχει ευθύνη για την επιχείρηση αλλά έχει η αντιπολίτευση! Άρα, εδώ λοιπόν έχουμε σοβαρές αντιφάσεις. Προφανώς ούτε ο Υπουργός Υγείας εξετάζει τους ασθενείς ούτε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη σβήνει τις φωτιές. Αλλά υπάρχει μια αντικειμενική πολιτική ευθύνη, η οποία τι λέει; Ότι εγώ που είμαι ο αρμόδιος Υπουργός – ακόμα και μια ημέρα να κατέχω το χαρτοφυλάκιο – οφείλω να ενημερωθώ, να εξετάσω αν υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα.  Ο Υπουργός, ο κ. Οικονόμου, έκανε μια πολύ σοβαρή παραδοχή ότι δεν ήξερε και δεν ενημερώθηκε. Πώς είναι δυνατόν ο αρμόδιος Υπουργός να κάνει μια τέτοια ομολογία αποτυχίας, λέγοντας ότι δεν ενημερώθηκε; Ποιος είναι ο ρόλος του; Έχει την ικανότητα διοίκησης της Ελληνικής Αστυνομίας της οποίας προΐσταται πολιτικά; Έχει ή δεν έχει;» διερωτήθηκε.

«Εάν ισχύει ότι δεν γνώριζε, είναι πολύ σοβαρό το ατόπημα. Δεν φεύγει η ευθύνη από αυτόν, ίσα – ίσα μεγαλώνει αν δεν γνώριζε για ένα τόσο σοβαρό πολιτικό θέμα, ότι 200 ακροδεξιοί χούλιγκαν διασχίζουν όλη τη χώρα. Καταλαβαίνετε τι ζήτημα ανασφάλειας δημιουργείται στους πολίτες; Η Κυβέρνηση εκλέχτηκε με το πρόταγμα της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας. Τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχει δυστυχώς καταφέρει να επιφέρει ένα σοβαρό έλλειμμα ασφάλειας στη χώρα σε διάφορα επίπεδα», πρόσθεσε. 

Ερωτηθείς αν εκτιμά πως έχει πληγωθεί η εικόνα της κυβέρνησης μετά τα όσα συνέβησαν σε Νέα Αγχίαλο και Νέα Φιλαδέλφεια, ο κ. Γλαβίναςσχολίασε: «Έχει τρωθεί και έχει πληγωθεί, νομίζω, πολύ σοβαρά, παρά τη νωπή εντολή που έχει».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής απέκρουσε τους ισχυρισμούς περί απαξίωσης της ΕΛ.ΑΣ., ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση όπως 

τόνισε: «Δεν προστάτευσαν με απόλυτο τρόπο – όπως ορίζει και το ελληνικό Σύνταγμα – την ανθρώπινη ζωή, μη κάνοντας όσα έπρεπε επιχειρησιακά για να σταματήσουν τα επεισόδια και προφανώς να μην έχουμε τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου σε μια πολυσύχναστη περιοχή της Αθήνας, εφόσον είχαν ενημερωθεί». 

Ακόμη, επισήμανε ότι «οι ευρωπαϊκές αρχές έκαναν τη δουλειά τους. Οι αρχές  της Κροατίας και του Μαυροβουνίου έκαναν τη δουλειά τους ενώ οι ελληνικές αρχές έκαναν το αντίθετο. Εμμένω, λοιπόν, και θέλω να πω ότι δεν υπάρχει πια εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του κ. Οικονόμου ότι μπορεί να ηγηθεί ενός τόσο σοβαρού υπουργείου που αφορά την προστασία του πολίτη, και γι’ αυτό συνεχίζουμε επιτακτικά να ζητάμε την απομάκρυνσή του, γιατί προφανώς αδυνατεί να εκπληρώσει τα καθήκοντά του ως υπουργός.  Μεταξύ των καθηκόντων του είναι και η πολιτική διαχείριση τέτοιων σημαντικών  επιχειρήσεων. Δεν είναι ο ρόλος του υπουργού απλά να διώχνει εφτά επικεφαλής της τροχαίας στην Άρτα, τα Γιάννενα και στην Αιτωλοακαρνανία. Άρα, εμείς θέλουμε η Κυβέρνηση να κάνει τη δουλειά της. Ως αντιπολίτευση θα θέλαμε να μην έχει συμβεί αυτό, αλλά να είχαν γίνει όλα όπως θα έπρεπε και αυτή τη στιγμή να μην θρηνούσαμε ένα θύμα».


Πηγή

Leave a Reply