Δήλωση Νάντιας Γιαννακοπούλου, Υπεύθυνης Κ.Τ.Ε. Προστασίας του Πολίτη ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής

Νάντια Γιαννακοπούλου: «Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, δεν είναι Φαρ Ουέστ και η αυτοδικία δεν είναι ανεκτή σε καμία μορφή της»


Δήλωση Νάντιας Γιαννακοπούλου, Υπεύθυνης Κ.Τ.Ε. Προστασίας του Πολίτη ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής

Με θλίψη, οδύνη και προβληματισμό για το μέλλον παρακολουθούμε πυρκαγιές να μαίνονται στον Έβρο, την Αττική, τη Βοιωτία, την Εύβοια. Είναι η δεύτερη φορά αυτό το καλοκαίρι, που βιώνουμε πρωτοφανείς καταστάσεις καταστροφής με έκδηλη την αδυναμία αντιμετώπισής τους από την Κυβέρνηση. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καίγονται, περιουσίες καταστρέφονται, περιοχές και άνθρωποι υφίστανται μια τραγωδία. Με αγωνία παρακολουθούμε όλοι τις υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών, αστυνομικών, εθελοντών, δυνάμεων του Στρατού που καταβάλλονται για την κατάσβεσή τους .

 
Αυτό που επείγει αυτή την ώρα είναι η κατάσβεση των πυρκαγιών, αλλά αμέσως μετά δεν χωράει άλλη αναβολή. Είναι φανερό: Αυτό που ζούμε δεν μπορεί να καταστεί κάτι το αναπόφευκτο, το «φυσιολογικό» για τη ζωή μας. Χρειάζονται άμεσα πρωτοβουλίες που θα επαναχαράσσουν ένα νέο Εθνικό Σχέδιο αντιμετώπισης πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών στην εποχή της Κλιματικής Κρίσης, με το κέντρο βάρους στην πρόληψη αλλά και την αποκατάσταση. Χρειάζεται να παρθούν μέτρα που θα έπρεπε να είχαν ληφθεί ήδη και που η ολιγωρία, η ροπή στην επικοινωνιακή διαχείριση και τα άτολμα βήματα της Κυβέρνησης δεν επέτρεψαν να υλοποιηθούν τα προηγούμενα χρόνια.

 
Αυτή την κρίσιμη ώρα, αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω την θλίψη μου για την απώλεια ανθρώπινων ζωών στο δάσος της Δαδιάς, αλλά και την οργή μου για συμπεριφορές κράτησης μεταναστών από αυτόκλητους υπερασπιστές των περιοχών τους. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και η αυτοδικία δεν είναι ανεκτή σε καμία μορφή της. Η Ελλάδα δεν είναι Φαρ Ουέστ στα χέρια οποιωνδήποτε συλλαμβάνουν παράτυπους μετανάστες, τους κλείνουν σε τρέιλερ και τους καταδεικνύουν ως υπεύθυνους των πυρκαγιών. Αυτές οι συμπεριφορές ντροπής για την Ελλάδα και τον πολιτισμό μας πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά και αυστηρά. Πολύ περισσότερο που πληροφορίες φέρουν άτυπες «πολιτοφυλακές», οι οποίες, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας είναι απασχολημένες με την κατάσβεση, δρουν ανενόχλητες εις βάρος μεταναστών.


Πηγή

Leave a Reply