«Απαιτείται ειλικρινής διάλογος για την αντιμετώπιση των αιτιών των πυρκαγιών και όχι κυνήγι μαγισσών»

Στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ1 με τον δημοσιογράφο, Κώστα Παπαχλιμίντζο μίλησε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και τη νέα παράταση της έναρξης των δρομολογίων του μετρό της πόλης, ανέφερε πως «οι Θεσσαλονικείς έχουμε χορτάσει από λόγια και πλέον επιζητούμε πράξεις, γιατί έχουμε ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ όλα αυτά τα χρόνια. Η μετάθεση έναρξης του μετρό, -πλέον αν καταλαβαίνω καλά πηγαίνει προς το τέλος του 2024, ενώ η Κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι θα γίνει στις αρχές του-, είναι ένα ζήτημα το οποίο βεβαίως δημιουργεί εκ νέου ανησυχία».

Σχετικά με το οδικό έργο Flyover ανέφερε πως «όταν πας να κάνεις ένα τόσο μεγάλο έργο το οποίο θα ανατρέψει ριζικά τη λειτουργία της περιφερειακής οδού, την οποία χρησιμοποιούν καθημερινά χιλιάδες Θεσσαλονικείς, πρέπει να υπάρχει χρονοδιάγραμμα και μελέτη για το κυκλοφοριακό πριν ξεκινήσει το έργο.  Γιατί κανείς δεν ξέρει αυτή τη στιγμή, που ακριβώς θα πηγαίνουν τα αυτοκίνητα λόγω της μείωσης της χωρητικότητας της Περιφερειακής οδού. Με καθυστέρηση συζητάμε τις εναλλακτικές και αναζητούμε λύσεις ενώ το έργο πρόκειται να ξεκινήσει».

Κληθείς να σχολιάσει την καταστροφική πυρκαγιά στον Έβρο, ανέφερε πως και ο Πρόεδρος, Νίκος Ανδρουλάκης, με την συνδρομή του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα πολιτικής προστασίας (rescEU) και συνολικά το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχουν δουλέψει πάρα πολύ για τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας, στην οποία αυτή τη στιγμή επικρατεί μια συσσώρευση ανεπίλυτων ζητημάτων και πράγματι πρέπει να συζητηθούν σε εθνικό επίπεδο.

«Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή μια πυρκαγιά στον Έβρο, σε ένα από τα διαμάντια των οικοσυστημάτων μας, το δάσος της Δαδιάς έχει καεί κατά το ένα τρίτο του και έχουμε τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην Ευρώπη την τελευταία εικοσαετία πρέπει να μας ανησυχεί όλους. Να μην μπούμε σε ένα κυνήγι μαγισσών για τις αιτίες της πυρκαγιάς, αλλά να κάνουμε μια ουσιαστική και αντικειμενική συζήτηση για το τι πραγματικά μπορεί να γίνει στη χώρα ώστε να αντιμετωπίσουμε τις φωτιές. Πυρκαγιές θα έχουμε. Είναι ένα δεδομένο, κανείς δεν το αμφισβητεί. Είναι ένα φυσικό φαινόμενο όπως λένε οι επιστήμονες. Γι’ αυτό αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις όπως ακούμε πολλές φορές από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, καλό είναι να τις αποφεύγουμε» σημείωσε.

«Το ζήτημα είναι πως θα μειώσουμε τις επιπτώσεις των πυρκαγιών, τις καμένες εκτάσεις και πως θα μειώσουμε την καύσιμη ύλη η οποία αναφέρουν οι ειδικοί πως είναι υπερ-πλεονάζουσα μέσα στα ελληνικά δάση και δεν γίνεται αυτό που θα έπρεπε από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την πρόληψη των πυρκαγιών» τόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. 

Ερωτηθείς για το τι είναι αυτό που απουσιάζει από την πολιτική προστασία, σχολίασε πως «λείπουν και τα δεκατρία επιχειρησιακά σχέδια στις Περιφέρειες της χώρας. Λείπει και ο συντονισμός, το διαπιστώνουμε σε κάθε πυρκαγιά, όπου βλέπουμε και εμείς στις εικόνες και αναφέρουν οι ειδικοί στο πεδίο. Λείπουν οι εθελοντές οι οποίοι θέλουν αλλά ουσιαστικά δεν έχουν τον τρόπο να βοηθήσουν. Λείπει επίσης προφανώς και η  αναγκαία χρηματοδότηση αλλά λείπει και το προσωπικό στις υπηρεσίες. Έχουμε μεν μέσα πυρόσβεσης, έχουμε εναέρια μέσα τα οποία είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο αλλά όλοι οι ειδικοί λένε ότι αν ξεσπάσει φωτιά, τα εναέρια μέσα δεν μπορούν να την σβήσουν ολοκληρωτικά. Μπορούν μόνο να περιορίσουν τις επιπτώσεις της. Πόσο μάλλον όταν έχουμε μια μεγα-πυρκαγιά όπως στο δάσος της Δαδιάς που ουσιαστικά δυστυχώς τα εναέρια μέσα όσα κι αν έχουμε, δεν μπορούν να κάνουν πολλά. Όπως μας λένε οι ειδικοί, οι φωτιές σβήνονται από τα επίγεια μέσα, τα εναέρια μέσα λειτουργούν επικουρικά». 

Σχολιάζοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής σχετικά με την πρόληψη, ο κ. Γλαβίνας ανέφερε πως ως αντιπολίτευση επιδιώκουμε έναν ειλικρινή διάλογο για το πώς θα βελτιωθούν οι συνθήκες αντιμετώπισης των πυρκαγιών. 
«Μείωση της καύσιμης ύλης. Εκπαίδευση στην πολιτική προστασία, υπάρχουν δεκάδες συμπολίτες μας, άνθρωποι νέοι οι οποίοι θέλουν να βοηθήσουν. Συνεργασία φορέων. Πρέπει να ακούσουμε τους επιστήμονες, να μην αμφισβητούμε τα όσα λέει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών αλλά να ακούμε πολύ προσεκτικά τις προτάσεις τους. Μπορούν να γίνουν συνεργασίες των τοπικών κοινωνιών, δηλαδή της τοπικής αυτοδιοίκησης που πρέπει να αναλάβει κι αυτή ένα κομμάτι της ευθύνης και να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες. Μιλήσαμε πριν για το οργανόγραμμα που πρέπει να γίνει και λείπει σήμερα από το Υπουργείο, Υπάρχει η αλήθεια είναι μια σύγχυση αρμοδιοτήτων, στη χθεσινή σύσκεψη που κάναμε με φορείς, μας είπαν ότι 47 φορείς έχουν αρμοδιότητα για την πρόληψη. Άρα λοιπόν πρέπει να δημιουργηθεί ένα ενιαίο κέντρο το οποίο θα συντονίζει όλες αυτές τις κινήσεις. Πρέπει οπωσδήποτε να δούμε πολύ σοβαρά το ζήτημα, το φυσικό οικοσύστημα αποτελεί έναν σπουδαίο πλούτο για τη χώρα μας και πρέπει να το προστατέψουμε. Η συζήτηση που γίνεται σήμερα, πρέπει να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα» κατέληξε ο κ. Γλαβίνας.


Πηγή

Leave a Reply