«Ανεπάρκεια και έλλειψη συντονισμού στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών από την κυβέρνηση»

Κοινή ανακοίνωση του Υπεύθυνου του Κ.Τ.Ε. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ανδρέα Πουλά, και του Τομέα Πολιτικής Προστασίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

Δυστυχώς οι Έλληνες πολίτες βιώνουν το φόβο και την ανασφάλεια λόγω της ανικανότητας της Κυβέρνησης να προστατέψει τους ίδιους και τις περιουσίες τους από τις πυρκαγιές για πολλοστή φορά φέτος το καλοκαίρι. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εμπλεκομένων δυνάμεων η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη βαδίζει για άλλη μια φορά πίσω από τις εξελίξεις δηλώνοντας την πλήρη αποτυχία του.  Καταδεικνύονται διαρκώς οι ίδιες αρνητικές επιπτώσεις και ελλείψεις σε θέματα σχεδιασμού, οργάνωσης, εξοπλισμού, εκπαίδευσης, ασκήσεων, συνεργασίας, συντονισμού και ανατροφοδότησης.

Η αντιμετώπιση των πυρκαγιών απαιτεί επαρκή και έγκαιρη προετοιμασία, ουσιαστικό σχεδιασμό και όχι μέτρα που λαμβάνονται εκ των υστέρων. Τώρα είναι αργά για την Κυβέρνηση που βρίσκεται 4 και πλέον χρόνια στο τιμόνι της χώρας και κατά τη διάρκεια της θητείας της έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα και έχουν χαθεί αμέτρητες περιουσίες. Πόση καταστροφή πρέπει ακόμη να σημειωθεί για να αντιληφθούν ότι οι πυρκαγιές δεν αντιμετωπίζονται στο και πέντε αλλά μόνο με ουσιαστική πρόληψη και κατάλληλη προετοιμασία για την διαχείριση της αντιπυρικής περιόδου.

Μόνο έτσι θα ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες, θα προστατευτεί το φυσικό περιβάλλον της χώρας απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και οι πολίτες επιτέλους θα αισθάνονται ασφαλείς και όχι έρμαια των ακραίων καιρικών φαινομένων.


Πηγή

Leave a Reply