Τουρκικά ΜΜΕ: Ο Ερντογάν στον διάλογο με την Ελλάδα δεν θέλει την παρέμβαση τρίτων χωρών

Παρά το γεγονός ότι ο Ερντογάν δήλωνε «Μητσοτάκης γιοκ», αναμένεται να υπάρξει μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Μία νέα εποχή ξεκίνησε για την Ελλάδα και την Τουρκία μετά τις πρόσφατες εκλογές και οι προσδοκίες για νέα προσέγγιση ξεκινούν από το Βίλνιους όπου θα γίνει η Σύνοδος του ΝΑΤΟ. 

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, παρά το γεγονός ότι ο Ερντογάν δήλωνε «Μητσοτάκης γιοκ», πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει καθώς, αναμένεται να υπάρξει μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα δε με τα τουρκικά ΜΜΕ, η συνάντηση ανάμεσα στους δύο άνδρες θα πρέπει να γίνει χωρίς παρέμβαση τρίτων χωρών.

Η δημοσιογράφος της Hurriyet Χαντέ Φιράτ ανέφερε ότι «τελείωσαν οι εκλογές και στις δύο χώρες, δημιουργήθηκαν ισχυρές κυβερνήσεις. Ήρθε η ώρα για μια νέα σελίδα, με καλές προθέσεις. Στη συνάντηση θα πρέπει να καθοριστεί η δομή και ο τόνος της επικοινωνίας των δύο χωρών το επόμενο διάστημα».

Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος της Sabah, Μεχίλ Αλτινόκ αναφέρει: «Εάν τρίτα μέρη μείνουν έξω από αυτό, η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να επιλύσουν τα ζητήματά τους. Οι δύο γειτονικοί λαοί και κράτη που βρίσκονται ο ένας απέναντι στον άλλο στο Αιγαίο δεν έχουν άλλο πρόβλημα πέρα από την εμπλοκή τρίτων».

Γεφυρώνουν τις σχέσεις τους Τουρκία και Αίγυπτος διορίζοντας πρεσβευτές

Εν τω μεταξύ, την ώρα που η Τουρκία και η Αίγυπτος έκαναν βήμα προσέγγισης διορίζοντας πρεσβευτές, η τουρκική αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν για τεράστια λάθη του παρελθόντος.

Μάλιστα, τα αντιπολιτευτικά μέσα θυμίζουν ότι πρόεδρος Ερντογάν τόνιζε πριν λίγο καιρό για τον Σισί:

«Πολλοί είναι αυτοί που μεσολαβούν για να μας συμφιλιώσουν με τον Σίσι. Δεν το αποδέχομαι και δεν θα το αποδεχτώ ποτέ. Γιατί; Διότι δεν θα συναντηθώ με έναν αντιδημοκράτη που φυλάκισε τον Μόρσι και τους συνεργάτες του που έχουν πάρει τη στήριξη του 52% του λαού της Αιγύπτου. Δεν κάθομαι μαζί του στο ίδιο τραπέζι. Όσοι λένε πως ο Ερντογάν θα καταλήξει όπως και ο Μόρσι έχουν την ίδια λογική με αυτήν του Σίσι. Το άτομο που λέγεται Σίσι είναι ένας τέτοιος κυβερνήτης. Εγώ για τον ίδιο λέω πάντα το ίδιο, είναι ένας τύραννος και δεν είναι δημοκράτης. Χθες στην Αίγυπτο έγινε μια σύσκεψη. Συνεδρίασαν μαζί μέλη της Ε.Ε. και της Ισλαμικής διάσκεψης οι οποίοι ήταν προσκεκλημένοι του πραξικοπηματία Σίσι. Η θανατική ποινή απαγορεύεται στην Ε.Ε, απαγορεύεται στην Ε.Ε.. Όμως αυτές οι χώρες που απαγορεύουν τη θανατική ποινή, συναντήθηκαν με τον Σίσι που εκτέλεσε 42 ανθρώπους και μόλις την περασμένη εβδομάδα εκτέλεσε άλλους 9 νέους. Σε αυτές τις χώρες πως μπορείτε να μιλάτε για δημοκρατία».

Η Τουρκία φρενάρει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Παράλληλα, ο νέος υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν βάζει νέα εμπόδια στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας νότι «δεν είμαστε σίγουροι αν η ένταξη της Σουηδίας θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ». 

Την ίδα ώρα η Άγκυρα περιμένει από τις ΗΠΑ απάντηση για τα F-16, η οποία επίσης μπορεί να καθυστερήσει, η Τουρκία ασκεί το βέτο στη Σουηδία. 

Αναλυτικά ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν τόνισε: «Τις ημέρες που γίνεται η συζήτηση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το σύστημα ασφαλείας της Σουηδίας δεν έχει μια δομή που να μπορεί να εμποδίζει τις προβοκάτσιες. Παρουσιάζει μια εικόνα πως δεν ενισχύει το ΝΑΤΟ αλλά το επιβαρύνει με προβλήματα. Ξεκάθαρα αυτό μας προβληματίζει από την άποψη στρατηγικής και ασφάλειας. Εμείς ως Τουρκία για το θέμα αυτό δεν αποδεχτήκαμε ως μέθοδο την πίεση του χρόνου. Εμείς περιμένουμε η Σουηδία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που έχουν συμφωνηθεί στη σύνοδο της Μαδρίτης όπως συνέβη με τη Φινλανδία».

Ο γαμπρός του Ερντογάν γιόρτασε την παραγωγή του 500ού μη επανδρωμένου αεροσκάφους Bayraktar TB2

Τέλος, η εταιρία του γαμπρού του Ερντογάν, ο οποίος ζητεί από την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζεται, γιόρτασε την παραγωγή του 500ού μη επανδρωμένου αεροσκάφους Bayraktar TB2. Μόνο η Baykar έχει ολοκληρώσει την παραγωγή 580 μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του το τηλεοπτικό δίκτυο HaberTurk: Το πρώτο οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Τουρκίας Bayraktar TB2 και έχουν γίνει οι εξαγωγές του στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε η παραγωγή του 500ου αεροσκάφους. Μαζί με άλλα 80 μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία ήδη έχει ολοκληρωθεί η παραγωγή τους, ο συνολικός αριθμός μη επανδρωμένων αεροσκαφών  Bayraktar έχει φτάσει τα 580! Η παραγωγή του TΒ2 με την κωδική ονομασία TΒ 500 γιορτάστηκε στο κέντρο ερευνών και παραγωγής Oζντεμίρ Μπαϊρακτάρ.
Το Bayraktar TB2 μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία 600.000 ώρες πτήσεων και το ποσοστό της εθνικής συμμετοχής είναι στο 93%. H Baykar το 2022 έχει κύκλο εργασιών 1.4 δισ. δολάρια και είναι η εταιρεία που πραγματοποιεί τις μεγαλύτερες  εξαγωγές αμυντικού υλικού. Μέχρι στιγμής για το Bayraktar TB2 υπάρχουν συμβόλαια πώλησης του σε 30 χώρες».

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply