Τουρκικά ΜΜΕ: Η Τουρκία συνεχίζει να ενδιαφέρεται για τα F-16 Βlock-70

Για να καμφθεί η στάση των ΗΠΑ για τα F-16, ο Μπάιντεν έχει ζητήσει από την Τουρκία να τελειώσει το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και μάλιστα άμεσα, δηλαδή στην Σύνοδο του Βίλνιους

Η Τουρκία συνεχίζει να ενδιαφέρεται για τα F-16 Block-70, αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο Μανώλης Κωστίδης, τα ρεπορτάζ στην Τουρκία αναφέρουν ότι «τα F-35 είναι 5ης γενιάς και θα αντικαταστήσουν τα F-16. H Τουρκία είναι αποκλεισμένη από την συμπαραγωγή των F-35». Για τον λόγο αυτό, ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ συνάντηση με τον Μητσοτάκη και με ανθρώπους του ΝΑΤΟ για να προσπαθήσει να ανατρέψει την κατάσταση. 

Στο ρεπορτάζ του HABERTURK αναφέρεται: Μέχρι σήμερα έχουν παραχθεί 4500 F-16. 157 από αυτά τα  μαχητικά F-16 χρησιμοποιούνται από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Κάποιες εκδόσεις τους έχουν αποσυρθεί. Συνεχίζεται η παραγωγή των F-16 Βlock-70 για τα οποία ενδιαφέρεται η Τουρκία. Το μαχητικό το οποί χρησιμοποιείται από περισσότερες 20 χώρες φαίνεται πως θα είναι ένα από αυτά που χρησιμοποιούνται περισσότερο από όλα.

Το F-35 είναι το μόνο 5ης γενιάς μαχητικό το οποίο βρίσκεται στη λίστα με τα περισσότερα χρησιμοποιημένα μαχητικά. Η Τουρκία έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα συμπαραγωγής. Στόχος των ΗΠΑ με τα F-35 είναι η αντικατάσταση των F-16, των F-18 και των Harrier. Μέχρι σήμερα από την Lockheed Martin έχουν παραχθεί 1000 μαχητικά και παράγονται σε 3 διαφορετικές εκδόσεις. Υπάρχουν τα F-35 Α τα οποία είναι για κλασσικές απογειώσεις και προσγειώσεις , τα. F-35 Β τα οποία μπορούν να κάνουν κάθετη προσγείωση και τα.F-35 C που είναι σχεδιασμένα για τα αεροπλανοφόρα. 

Ο Μπάιντεν πιέζει την Τουρκία να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Για να καμφθεί η στάση των ΗΠΑ για τα F-16, ο Μπάιντεν έχει ζητήσει από την Τουρκία να τελειώσει το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και μάλιστα άμεσα, δηλαδή στην Σύνοδο του Βίλνιους, κάτι που φαντάζει πολύ δύσκολο.

Ο Αλί Τσινάρ, ανταποκριτής HABERTURK στην Ουάσιγκτον μεταδίδει: Όταν το δούμε στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, είναι ξεκάθαρες οι λέξεις που χρησιμοποιούν ο Λευκός Οίκος, το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η Σουηδία τώρα πια είναι έτοιμη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Για να ενισχυθεί το ΝΑΤΟ πρέπει να γίνει μέλος. Λένε ᾽᾽καλούμε την Τουρκία και την Ουγγαρία. Να εγκρίνετε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ᾽᾽῎Αυτό τ επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία. Η κυβέρνηση Μπάιντεν περιμένει και ζητεί από την Τουρκία να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η  «Γαλάζια Πατρίδα» παραμένει δόγμα της Τουρκίας

Εν τω μεταξύ στην Τουρκία συνεχίζουν να γίνονται δηλώσεις από κυβερνητικούς πολιτικούς με αναφορές στην Γαλάζια Πατρίδα. «Θα αυξήσουμε την κυριαρχία μας στις θάλασσες» ανέφερε ο υπ. Άμυνας της Τουρκίας και προσέθεσε ότι «οι ένοπλες δυνάμεις προστατεύουν την Γαλάζια Πατρίδα», ενώ ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας τόνισε ότι «δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην Γαλάζια Πατρίδα».

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply