Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπε ΝΑΙ στην αποκατάσταση της φύσης – Αντιφάσεις και διγλωσσία ανάμεσα στους Ευρωβουλευτές της ΝΔ και την Κυβέρνηση

Ανακοίνωση Τομέα Περιβάλλοντος ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής χαιρετίζει την πρώτη μεγάλη νίκη για τη φύση, τον άνθρωπο και το κλίμα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του προτεινόμενου κανονισμού για την αποκατάσταση της φύσης. Οι Ευρωβουλευτές έκαναν το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του 20% τουλάχιστον των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων της Ευρώπης έως το 2030.

Παρά τις εναγώνιες προσπάθειες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και του προέδρου του, κ. Βέμπερ, τις αντιεπιστημονικές τοποθετήσεις και τα διαρκή fake news προκειμένου να καταψηφιστεί ο προτεινόμενος Κανονισμός η συλλογική προσπάθεια απέδωσε.

Όμως ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας  δεν ψήφισαν υπέρ του Κανονισμού αγνοώντας τα επιστημονικά δεδομένα.

Αντίφαση ή/και διγλωσσία; γιατί η ελληνική κυβέρνηση στήριξε τον κανονισμό στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πριν από μερικές εβδομάδες.

Το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά είναι σταθερό στις θέσεις και τις αξίες του σχετικά με την προστασία, διατήρηση και βελτίωση του περιβάλλοντος ισότιμα με τη διατήρηση και βελτίωση της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας. Όπως φάνηκε και στην τοποθέτηση στο Ευρωκοινοβούλιο του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Παπανδρέου.

Οι προγραμματικές μας θέσεις:

α) στηρίζουν και στηρίζονται στις πρόνοιες της Πράσινης Συμφωνίας και του σχεδίου ευρωπαϊκού νόμου για την αποκατάσταση της φύσης

β) είναι εναρμονισμένες και ακολουθούν τις διεθνείς και ευρωπαϊκές πολιτικές και στρατηγικές για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, που ορίζουν το πλήρες θεσμικό πλαίσιο για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναζητούμε απαντήσεις από τη Νέα Δημοκρατία που να εξηγούν:
– Τελικά στηρίζει ή όχι την υιοθέτηση της νομοθεσίας για την αποκατάσταση της φύσης;
-Πώς σε εθνικό επίπεδο θέτει φιλόδοξους εθνικούς στόχους για τη φύση που αντικατοπτρίζουν ουσιαστικά την πρόταση για ένα νέο ευρωπαϊκό νόμο για την αποκατάσταση της φύσης και από την άλλη καταψηφίζει σε κρίσιμες ψηφοφορίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταθέτοντας μια σειρά τροπολογιών ως προϋποθέσεις;

Η αντιφατικότητα σε πολιτικές θέσεις και την εφαρμογή τους, η υποκρισία και η δημιουργία εντυπώσεων σε εθνικό επίπεδο, δεν μπορεί να συνάδει με ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Όλα κρίνονται στο πεδίο της εφαρμοσμένης πολιτικής και όχι στους μεγαλεπήβολους στόχους χωρίς να υπάρχει η βούληση, ο οδικός χάρτης και η συνολική στρατηγική επίτευξής τους.

Το ΠΑΣΟΚ θέτει ως προτεραιότητα την κατάρτιση ενός Εθνικού Σχεδίου για την αποκατάσταση της φύσης, καθώς και ενός νέου σχεδίου δράσης για τη βιοποικιλότητα. Κρίσιμος παράγοντας  η διατομεακή συνεργασία και η εξασφάλιση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων. Θα συμβάλουμε με κάθε τρόπο στη διαμόρφωση του μέγιστου δυνατού μετώπου συναίνεσης και συνεννόησης.


Πηγή

Leave a Reply