Ποιοι είναι οι κερδισμένοι των προγραμματικών δηλώσεων

Ο Πρωθυπουργός ήταν σαφής ότι κάθε φορά που θα δημιουργείται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος θα επιστρέφει στους πολίτες

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού “πάτησαν” πάνω σε δύο βάρκες. Αφενός ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για λογικά πρωτογενή πλεονάσματα θέλοντας να τονίσει την δημοσιονομική πειθαρχία. Από την άλλη όμως δεν άφησε εκτός ούτε μια από τις προεκλογικές του εξαγγελίες.

Μεγάλοι κερδισμένοι – και δικαιωματικά – των προγραμματικών δηλώσεων είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι τα τελευταία 14 χρόνια ήταν ικανοποιημένοι αν δεν κόβονταν οι αποδοχές τους γιατί για αυξήσεις ούτε λόγος. Από την πρωτοχρονιά όμως του 2024, το νέο μισθολόγιο φέρνει αυξήσεις 500 εκατ€. Ο εισαγωγικός μισθός εξισώνεται με τον βασικό στον ιδιωτικό τομέα, προβλέπονται γενναίες αυξήσεις στα οικογενειακά επιδόματα και στα επιδόματα ευθύνης κι αναμόρφωση των εκτός έδρας.

Οι συνταξιούχοι συνεχίζουν να αυξάνουν τις αμοιβές τους. Το 2024 θα μπει με αυξήσεις στις κύριες συντάξεις άνω του 3% ενώ όσοι χαμηλό συνταξιούχοι ταλανίζονται από την προσωπική διαφορά θα λάβουν επίδομα Χριστουγέννων. Οι πρώην δικαιούχοι ΕΚΑΣ δεν θα ξαναπληρώσουν ούτε σεντ για τα φάρμακα τους. Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι δεν θα χάνουν πλέον το 30% της σύνταξης τους ακόμη κι αν απασχοληθούν μια ώρα αλλά θα επιβαρύνονται με μια μικρή εισφορά επί της αμοιβής για την εργασία, την οποία φυσικά πρέπει να δηλώσουν.

Για τα νέα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν σπίτι με χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια θα ωφεληθούν από τον διπλασιασμό των πόρων του προγράμματος ΣΠΊΤΙ ΜΟΥ, στο 1δισ€.Η κυβέρνηση δεσμεύεται για την ανέγερση νέων εστιών για 8500 φοιτητές. Το αφορολόγητο για τις οικογένειες με παιδιά αυξάνεται από το 2024 κατά 1000€. Μπόνους η επίσπευση του youth pass, των 150€ δηλαδή σε όσους συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους που θα αρχίσουν να δίνονται από τον Σεπτέμβριο.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα ασφαλίσουν τα ακίνητα τους από το 2024 έναντι των φυσικών καταστροφών θα δουν τον ΕΝΦΙΑ μειωμένο κατά 10%.

Για τον ιδιωτικό τομέα η κυβέρνηση έχει στόχο στο τέλος της τετραετίας έναν μέσο μισθό 1500€(από 1170€ σήμερα) κι έναν κατώτατο στα 950€(από 780€ σήμερα). Όφελος θα υπάρξει κι από την επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα ελαφρυνθούν από την σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. 

Η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών, η οποία δικαιούται και το market pass, θα συνεχίσει να το λαμβάνει για 3 μήνες ενώ θα χαλαρώσει και η μέγγενη των τεκμηρίων τα οποία θα μειωθούν σταδιακά κατά 30%

Τα μέτρα στήριξης και οι φοροελαφρύνσεις δεν εξαντλούνται εδώ καθώς ο Πρωθυπουργός ήταν σαφής ότι κάθε φορά που θα δημιουργείται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος θα επιστρέφει στους πολίτες.
 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply